Broń podstawowa: Snajperka

Tylko związane z tematyką militarną.
Inną tematykę wrzucaj do działu offtopic.

Moderator: HQ

Broń podstawowa: Snajperka

Postprzez Ryuu 28 Lip 2012, 21:06

Heya Panowie i Pani. Takie pytanie na szybko, czy zetkneliscie sie moze juz z jakaś snajperką tak że wam szczęka opadła? :) Zastanawiam się nad późniejszym dokupieniem sobie właśnie takiego cuda i zastanawiam się nad tym co wybrac. Macie jakies swoje typy? Jesli tak to rzućcie linkami, przykładową ceną, co byście upgradowali w danym modelu itp :)
Temat otwarty, aha i koszt niewazny. Jak bede musial to wydam nawet z 5 tysi na idealna bron snajperską.

Pozdro i czekam na propozycje
Awatar użytkownika
Ryuu

Miejscowość: Warszawa

Re: Broń podstawowa: Snajperka

Postprzez Katana 28 Lip 2012, 23:01

Sprezyna czy elektryk?
POLECAM elektryka. Sprezyna moze i bedzie miala 50 FPS wiecej, ale zanim naciagniesz po raz 2, szturmani CIe dopadna. Z elektryka nanosisz instant poprawke w cel i mozesz smialo trzymac na zasieg grupke 3=4 ludkow,
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Ryuu 28 Lip 2012, 23:44

No ok powiedzmy ze elektryk. Aczkolwiek chcialbym tu zrobic jakies porownanie najlepszych DOSTEPNYCH W POLSCE snajperek, takich z ktorymi mieliscie stycznosc kulka-to-face albo poprostu wdzieliscie je gdzies na necie :)
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez Mati 29 Lip 2012, 00:20

Coś mi to przypomina.... koszty nie grają roli, tłok toczony z amelinium na zamówienie, awaria co trening, jakoś tak to było, co chłopaki? ;-)) Tak mi duchem lolkowej sarki zapachniało..

Ale luz, żarty na bok. Zobacz co ma Katana i Aur - to nieźle chodzi. Aż mnie dziwi, że u nas nikt nie poleca PTW, zwłaszcza tej nowej max czerwonej 550 na auto. ciekawe czy ktoś wydał mniej na swoje customy - oczywiście piszę o szturmówce a prównuję ze snajperką - but still!
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Aur 29 Lip 2012, 01:32

OK, to może ja wywołany do "tablicy" zaprzyjaźniony z Cieniami snajper :)

Nim przejdziemy do sprzętu. Ja wiem, że to wszędzie piszą :) Na pewno chcesz być snajperem?
Ostatnia gra wyglądało dla mnie tak: Czas gry 5:00 - 17:00 w samotności, jedna wystrzelona kulka, jeden trup. 100 metrów czołgania się i 10 metrów "na wyprostowanych". Na pewno będzie Cię to bawić?

A co do sprzętu. Ja używam sr-25 z przedłużonym gearboxem i nie narzekam. Ale ja mam mniej niż 600 fps. Jak czytam. to na milsimach ostatnio modne są repliki na sprężone powietrze, RAM'y itp. Nie wiem co obecnie jest "super najlepszą" snajperką.
Aur

Postprzez Rachab 29 Lip 2012, 06:51

Ja na ostatniej strzelance dostawałam regularnie bęcki od snajpera. Nie wiem, jaką miał replikę, to czym wygrywał to technika walki i przewaga zasiegu.
Z kolei na innej imprezie (W-ARMIA) po naszej stronie być snajper z czymś niesamowitym (wybaczcie ignorancję techniczną, ale dla mnie to po prostu replika i tyle :-)) a trzeba było ludka niańczyć, InseCt mu cele paluszkiem musiał pokazywać i jeszcze trzeba go było osłaniać, choć to on miał pierdyliard fps...
Podsumowując moją wypowiedź pozornie nie na temat: jeśli opada mi szczęka na widok snajpera to ze względu na jego umiejętności a nie replikę, nawet jakby miał do niej jeszcze metkę z ceną przyczepioną.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Aur 29 Lip 2012, 09:30

Ja na ostatniej strzelance dostawałam regularnie bęcki od snajpera. Nie wiem, jaką miał replikę, to czym wygrywał to technika walki i przewaga zasiegu.

Znaczy się jak do Ciebie strzelał to widziałaś go tylko miał dalszy zasięg?
Aur

Postprzez Rachab 29 Lip 2012, 09:44

Zobaczyłam tylko raz, bo ranny po podniesieniu pokazał mi, skad padl jego strzał a z jakiś przyczyn akurat wtedy snajper się ruszył. Poza tym to były pojedyncze celne strzały niewiadomo skąd.
Rachab

Postprzez Katana 29 Lip 2012, 10:46

No ja mam 660 FPS na ustawionym hopku i powiem Ci tak (sprezyna) wszystko fajnie, jak lezysz w zasadzce, ktora sam zrobiles. Jednego, moze 2 wyciagniesz. potem bedzie ciezko, z naciaganiem. Nastepnie odkryja, gdzie siedzisz. I giniesz, bo nie masz sily ognia. To jest fajne, jak poruszasz sie tuz kolo oddzialu. Oddzial zatrzymuje wroga sila ognia, Ty oddalasz sie jako wolny strzelec i nienekany robisz swoje. Ale jak Was wciagna w zasadzke, to G. zrobisz, bo nawet ogniem nie oslonisz kolegi.
Mam tez SR25 elektryka. Podczas treningu podpuscilem 4 os. FT na 50 m, wystrzelalem 3 osoby, czwarta dobil kolega z boku. A wcele ta snajperka wtedy niemiala jakis nie wiem co osiagow, 500 FPS niecale. Ale ja co sek puszczalem kulke, zasypywalem wroga i nie dalem mu sie podniesc.

Jakbys chcial zostac snajperem u nas, sprawa wygladal by tak, ze nalezal bys do dwojki snajperskiej. To juz jest sila ognia, krysie sektorow. Plus do tego zaplecze pirotechniczne i saperskie podczs budowania zasadzki i bazy.

I naprawde zastanow sie, czy to CI lezy. zwatpienie przychodzi zbyt czesto :)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Benrey 29 Lip 2012, 13:11

Zgadzam sie z Katana i Aurem moze to nieco patetyczne ale prawdziwe. Snajper musi byc osoba wysoce cierpliwa i spokojna, zero parcia na spust. Do tego ghille grzeje a komary tna. Czolganie i czekania sa standardem a ruch preludium eliminacji... Zastanow sie zwlaszcza ze pisales iz nie jestes ukierunkowany na zaden z naszych pododdzialow a snajper to snajper toc obserwator nie szturman.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Ryuu 29 Lip 2012, 13:34

Cierpliwosc to akura nie problem ;) A co do skilla snajpera... kurde Panowie i Pani ...wszystkiego idzie sie nauczyc. Nikt z nas nie rodzi sie uber, do wszystkiego trzeba dojsc :P

Temat troche zszedl na inna droge niz sie spodziewalem :P ... No ale i tak jest fajnie ;]
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez danesz 29 Lip 2012, 13:45

Kutfa. Naprodukowałem się i mi posta zeżarło 0_o
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Rachab 29 Lip 2012, 14:59

Ryuu, po prostu do czegoś pewnie masz predyspozycje większe niż do innych specjalności. ASG zabiera dużo czasu i piniondzów też niemało, więc z czystej życzliwości każdemu początkującym trzeba poradzić, żeby najpierw sprawdził, w czym się czuje najlepiej.
A u nas raczej nabożeństwa wielkiego do jakiś kosmicznych replik to nie ma za bardzo, poza kultem repliki InseCta :) Jeśli już coś, to umiejętne tuning.
Poza tym repliką snajperską jesteś już w stanie zrobić komuś krzywdę a przynajmniej zadać duży ból, stąd konieczność wcześniejszego przygotowania do bycia snajperem.
Rachab

Postprzez Ryuu 29 Lip 2012, 15:03

Pewnie masz racje :) Mysle ze jednak Cienie bardziej pasuja do mnie :) a tuning calosci mojego ekwipunku jako cien wyniesie mniej niz naprawde wykoksana snajpa z tuningiem :P
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez Sushi 29 Lip 2012, 23:55

Powiem to co mówię każdemu "nowemu chętnemu"

Spokojnie, bez ciśnienia :) Dlatego mamy status gościa, bo sami wiemy jak to jest i w tym okresie możesz sobie spokojnie "pomacać" sprzęty jakie używamy (od oporządzenia po repliki) zobaczyć co i jak robimy, przemyśleć, zobaczyć co bardziej podchodzi pod Twoje predyspozycje i znaleźć sobie jakieś miejsce będące kompromisem między predyspozycjami, możliwościami a oczekiwaniami.

My też zawsze podczas przydzielania danej funkcji bierzemy pod uwagę predyspozycje "delikwenta" ORAZ to co on sam chce robić. Nikogo z bronią przy skroni nie zmuszamy do bycia kucharzem polowym jak on woli okopy kopać :D

Druga sprawą jest to, że zanim ktokolwiek dostanie ostateczny przydział i tak "musi" przejść szkolenie z basic skilli.
Dążąc do odwzorowania działań jednostek specjalnych, kładziemy nacisk na "uniwersalność" operatorów. Jasne jest że od snajpera nie będziemy oczekiwać pro umiejętności RTO, ale "w razie Niemca" każdy musi umieć zastąpić rannego/martwego kolegę na jego specjalizacji. Dlatego też wszystkich szkolimy równo, oczywiście mamy "specjalistów" w danej dziedzinie, ale każdy operator JS musi umieć podstawy wszystkiego.

A się naprodukowałem :) Wpadniesz, sam zobaczysz. Jak cię wciągnie tak jak nas wszystkich to już nie puścimy :D

A przy samych zakupach też koledzy ogarnięci w sprzęcie na pewno pomogą, podpowiedzą, linka podeślą :)
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Postprzez Katana 30 Lip 2012, 08:54

to ja odpowiem na temat
vsr TM. Nie do dostania wlasciwie nowe. Na rynku wtornym okolo 1600-2k zl.
Sr25. Inny gearbox, inne czesci. Jak sie czesci pojawia, trzeba kupic na zapas, potem moze nie byc. Wiecej sie wyciagnie, nz zze zwyklej reppliki. 3k.
Kwa sprezyna 160. Model 14'5 cala, wyborowy hamerykanski. 2,5k
m14 gg. Dociagnie sie do 600 fps. 3k
sl9 zzadko sie zzdaza, kozacko!!! Wyglada. Gb3 wiec i potencjal tuningowy wiekszy. 2,8k
zwykla replika podciagnieta na m170 3k. Ale to jakby malucha stuningowac do 300 koni. Mozna, tylko klmat zaden i na powazniejszzych imprezach wysmieja.

Lepiej zastanow sie nad wyborowcem, tj sprezyna 150, biegasz z druzyna i punktowo wspomagasz atak.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bernard 30 Lip 2012, 09:26

A ja nie widze problemu, ze kolega chce byc snajperem - koles z eletrykiem 550 fps wszedzie sie przyda. Nawet jesli uzna, ze Anioly to nie dla niego, zawsze znajdzie sie miejsce w innych pododdzialach. Po ostatnim treningu na ML uwazam, ze w kazdym FT powinien byc koles z 550 fps elektrykiem.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Katana 30 Lip 2012, 09:35

Bernard, wyborowy a snajper to nie to samo. Snajper dziala zdala od oddzialu, wyborowiec z oddzielem.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Ryuu 30 Lip 2012, 09:54

Nah ... po dłuższym przemyśleniu tematu, chyba takie wielkie bydle jak ja bardziej nada sie do rozwalnia drzwi :P niz do cichutkiego podkradania sie i robienia headshotow ..i to w głowe xDxDxD
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez danesz 30 Lip 2012, 11:15

Katana poruszył to o czym pisałem i mi posta wsiąkło.
Snajper w ASg to wielce kontrowersyjna sprawa. Prawdę mówiąc, jeśli chciałoby się być szczerym, to w Asg nei ma potrzeby używania snajpera - z nielicznymi wyjątkami.
Natomiast dla strzelca wyborowego - jak najbardziej. Zauważcie panowie że strzelec wyborowy ( jeszcze w/g doktryny wypracowanej przez demoludy na przełomia lat 40 i 50 - ych ) to nie tylko likwidator oficerów i podoficerów pierwszej linii, ale głównie precyzyjne wsparcie na szczeblu drużyny lub plutonu, równolegle z KM-em. Od kilku lat przyjęło się to również na zachodzie, który do niedawna uważał że wsparcie drużyny to tylk UKM ( ewentualnie UKM+ SAW ). To właśnie w/g mnie jasno definiuje typ broni używany przez ten typ jednostki bojowej ( w domyśle strzeolca wyborowego ) . Ergo: Karabin samopowtarzalny z większym magazynem niż karabin precyzyjny , długolufowy, o fabrycznym skupieniu większym niż karabiny szturmowe, z urządzeniem umożliwiającym prowadzenie celnego punktowego ognia na dystansie rzędu 500 - 600 m ( na chwilę obecną jest to jedynie optyka ;) ), mile widziana kompatybilność amunicji z tą używaną w pododdziale ( co nam zawęża kalibry do 5.56 oraz 7.62 ). Żadnego z założeń chyba nie trzeba tłumaczyć.
Warto zaznaczyć że snajper może w linii zastąpić strzelca wyborowego ( ale to marnotracja cennych zasobów ludzkich ) a na odwrót już niestety nie.
Powyższe wytyczne bardzo nam zawężają pole wyboru i w/g mnie jednoznacznie wskazują na elektryka.
Pole manewru nam się tu zawęża przy założeniu że trzymamy się natowskiej broni. Bo mamy do wyboru popularną SR-kę, MK12 ( btw czemu ja swojego nie naprawię ? ) , HK417 oraz leciwego ale cały czas na topie EBR-a.
O sprawie od strony snajpera pisał nie będę bo już chyba wsio było powiedziane ;P
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Następna

Wróć do Ciekawostki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości