[Trening obowiązkowy] 2013-12-08 - Białobrzegi

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

Re: [Trening obowiązkowy] 2013-12-08 - Białobrzegi

Postprzez Katana 11 Gru 2013, 00:47

Moze troche i racja, zwyciestwo ale troche Pyrrusowe. Ktos ma pomysl co moglo nie zagrac ? Albo czy rzeczywiscie nie zagralo? Z mojej strony powiem tylko, ze nigdy w JS nie koordynowalismy ataku 2 grupami. a na pewno nie ja. Moze to bylo po czesci przyczyna takiego stanu rzeczy. Dla mnie to tez byla nowosc, nieczesto zdaza sie mi podejsc kogos tak blisko, jak nam sie udalo. Troche zgubila mnie hm, pewnosc siebie i rutyna. Moglem lepiej zabezpieczyc tyly, albo chociaz dac wskazowki. Niedostatecznie sie zamaskowalem, teraz to widze. Moze gdyby D mial dzialajaca replike, inaczej by sie to potoczylo i pierwszy NPL by padl, a nie trafil mnie powtornie. Ale to gdybanie. Kurcze, tyle do przeanalizowania z mojej strony. Nie bylo planu co do naszego piskleciowego dzialania. Czy mielismy atakowac, czekac na reszte, dywersowac. Sam sie troche pogubilem. Przed nastepnym planem ataku trzeba usiasc 3 min z mapa, ponazywac miejsca na mapie zeby latwiej bylo sie dogadac z innymi grupami.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez danesz 11 Gru 2013, 00:59

Nie szkoliliśmy się w operacjach AT. W rozpoznaniu w takim składzie - raczkujemy.
A zauważcie że tu nie tak poszło tylko kilka rzeczy. Dużo mniej niż zwykle w takich akcjach.
Btw. W takiej proporcji sił, nie stosuje się rozwiązań siłowych ponieważ istnieje zbyt duże ryzyko.
W/G mnie popełniliśmy tylko dwa błędy.

Pierwszy i najpoważniejszy - czemu tylko ja, a później jeszcze Tatar jako tako zwracaliśmy uwagę na stronę "za wałem" ? Rozumiem że była zweryfikowana przez naszą dwójkę snajperską , co nie zmienia faktu, że nie mieliśmy pokrytej strefy w 360 stopniach ( co się po kilku minutach srogo na nas zemściło ).
Druga sprawa - Mati jako odbity zakładnik. Nie wiemy jak postępować z taką osobą, a co z tego wynika, nie zabezpieczyliśmy ewakuacji. No i tryb postępowania z w/w też nam się gdzieś zagubił. Nie wiem jak inni i jak Gosia, ale czy ktoś widząc uzbrojonego cywila rozbroił go :twisted: ( tu plus dla Tatara za weryfikację odbitego :D ).
No i ten fragment gdy się Mati zgubił i nie wiadomo było gdzie jest. Jak to ? Odbijamy pana X po czym On nam gdzieś znika bez dozoru ? :D
I po co pchaliśmy się w wymianę ciosów mając już Matiego ?
Zapora z połowy luf - reszta w tył i całością dajemy dyla ( mieliśmy odbić zakładnika a nie wybić terrorystów ). Tu moim zdaniem daliśmy ciała.
Ergo - przydałoby się szkolenie.
Szkoda że tak mało pamiętam z działań AT :(
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Tatar 11 Gru 2013, 07:21

po tym jak znalazl sie zakladnik szlismy do przodu tylko po to by znalezc pisklaki ktore oberwaly bo ja wtedy wyraznie do insecta powiedzialem ze jak mamy matiego to juz nic tam po nas. A co do ogolnej sybkosci dzialania to dla nas byl to teren totalnie nieznany i nie rozpoznany do konca wiec nie dalo sie gnac na zlamanie karku...ja tak samo jak bartolini w pewnym momencie jak zeskoczylem za wal a bylem pod ogniem, to sie posliznalem i o malo co a zjechalbym na sam dol..udalo mi sie zatrzymac w polowie zbocza i tez chwile zeszlo zanim sie wydrapalem. Te straty jak na ten stosunek sil, zakladajac szturm,i tak byly niewielkie.
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Dandysz 11 Gru 2013, 10:54

Myślę iż Naszym głównym błędem było przeprowadzenie działań typowo wojskowych, podczas gdy należało podejść do tej akcji w sposób policyjny. To o czym wspomniał już Danesz.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bartolini 11 Gru 2013, 11:36

dużo wniosków = dobry trening
dużo wniosków = dużo pracy do wykonania
dużo pracy do wykonania = dużo dobrych treningów

:D

czyli idziemy w dobrą stronę

grunt to wyciągnięte wnioski wprowadzić w życie. I już nie mogę doczekać się kolejnego treningu ;)

Myślę, że powinniśmy dokończyć temat i następnym razem zrobić podobny trening, a tym samym dać sobie szansę na poprawienie tego co nie wyszło. Można by go zrobić w Białobrzegach w okolicach asg szopy lub w Słupnie - tam też są fajne lokalizacje do przetrzymywania zakładnika ;).

Rozdrapaliśmy temat więc nie zostawiajmy tego samemu sobie. Zakończymy ten panel to i będzie można zrobić pisemne podsumowanie (SOPy - dla danej sytuacji). Z czasem zbudujemy pewne podstawy, jako punkt odnsienia dla wielu różnych sytuacji.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Poprzednia

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości