Pierwsze kroki z replika

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Pierwsze kroki z replika

Postprzez Celin 11 Paź 2011, 17:02

Co nieco udało mi się znaleść w sieci, ale nie wyczerpuje to moich pytań o początek zabawy z nową repliką. Otóż wiem, że magazynki trzeba ładować stopniowo i wystrzelić zawartość. Na przykład 50% załadować, psiknać smarem silikonowym, wystrzelić. Znowu załadować około 70% itd. Ale co z repliką.
Slyszalem, że trzeba psiknać w gniazdo magazynka, w lufę, ale kiedy i czym wycierać lufę to już nie wiem. Może ktoś opisać krok po kroku co robić?
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Re: Pierwsze kroki z replika

Postprzez Biolog 12 Paź 2011, 20:04

Magazynek przed pierwszym użyciem należy "uformować" (nie wiem czy to poprawna nazwa). Czyli:
1. Magazynek trzeba ładować stopniowo, czyli najpierw załadować 2 strzyknięcia bb-loaderem (strzykawą) i je zwolnić. Następnie 3 strzyknięcia i ponownie zwolnić itd. aż mag będzie pełny. Poleca się takich cykli wykonać kilka. Żeby zapewnić dobre nasmarowanie głębszych części magazynka polecam napsikać smaru na kulki do strzykawy przed formowaniem.
2. lufę czyścisz wyciorem do luf asg z nałożonym na końcu kawałkiem szmatki nasączonym olejem silikonowym. Wycior powinien wchodzić lekko nie wolno go wpychać na siłę. I to w sumie tyle, gearboxa się samemu nie smaruje, raz na rok wysyłasz replikę do serwisu na przegląd.
3. Po strzelaniu przed odłożeniem repliki do szafy trzeba oddać jeszcze ze 3 strzały na semi żeby tłok się rozprostował i nie naciągał sprężyny
Image
Biolog

Postprzez Celin 12 Paź 2011, 23:12

Dzięki, o takie coś mi chodziło. Mam jeszcze pytanie o baterię :) Po zakupie należy ją ładować, czy pierw rozładować na przykład strzelając? I czy po treningu jeśli było strzelanie też ładować czy rozładować i lądować?
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Mati 13 Paź 2011, 10:34

Biolog zwykle mi powtarza, że aby coś naładować trzeba to najpierw rozładować :)
Osobny temat to ładowarka mikroprocesorowa, która zapewnia pełne cykle - można rozładować batkę do odpowiedniego poziomu, naładowac itd. Przechowywanie batki pomiędzy strzelaniami - jest do tego tryb storage, przechowuje się ją naładowaną w ok 60% - tu są różne opinie do tej liczby.

Rachab napisał(a):...
A zasysając temat z działu technicznego to jeśli dojedzie moja nowa replika to mam liczyć wystrzelone kulki i biegać z butlą silikonu? :lol: Duuuzo czasu na respie przewiduję....

:)

Jeszcze o fotmatowaniu magazynków, tak wyraźniej:
1. kupujesz maga/-i, bb-loadera=strzykawę do ładowania kulek, kulki, drugą torbę -> ideał=taką po kulkach, silikon w sprayu,
2. w domu - przed korzystaniem z maga:
3. zapełniasz strzykawę kukami w ok 90%,
4. psikasz trochę silikonu do strzykawy,
5. trząchasz strzykawą jak barmańskim szejkerem,
6. jedną dłonią trzymając magazynek, drugą wykonujesz jedno strzyknięcie zapewniające 4 kulki do środka maga drogą tradycyjną,
7. utrzymując układ rąk płynnym ruchem zwalniasz kuki pozwalając im wysypac się do uprzedni przygotowanej torby PO kulkach (do tej pory pustej),
8. wracasz do p. 6 dodając do liczby strzyknięć + 1.
9. czynnośc zapętlasz
10. kiedz strzykawa zrobi się pusta, zapełniasz ją już używanymi kulkami upackanymi w smarze, znajdziesz je w torbie do, której je zrzucasz,
11. kiedy suma strzyknięc zapełni magazynek czynnośc powtarzasz = łącznie ok 3 pełnych cykli.

Proces pozwala na stopniowe rozpracowanie sprężyny w magazynku i zastępuje modlitwy do bogów w intencji późniejszego podawania kulek.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Biolog 13 Paź 2011, 12:56

Niech jeszcze ze 3 osoby napiszą jak formować magazynek. Jaką masz baterie? li-po się nie formatuje (może dlatego że to nie jest nośnik pamięci) w sumie to wszystko jedno czy najpierw ją rozładujesz czy naładujesz. Warto za to przechowywać ją w lodówce naładowaną po 3,85 V na ogniwo (na ładowarce ustawiasz tryb storage). dla świętego spokoju możesz strzelić ze 3 cykle ład/rozład, ALE uważaj bo moja ładowarka potrafiła nierównomiernie rozładowywać pakiet np było 2,5 i 3,5 V na cele.
ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/ladowarka/e_station_bc6_polska_wersja_instrukcji.pdf
instrukcja obsługi do ładowarki
A żeby już skończyć to poprawianie po innych to tu:
http://www.youtube.com/watch?v=JK-zx_zqafU masz taki toutorial o replikach ich działaniu itp.
Image
Biolog

Postprzez Celin 13 Paź 2011, 15:10

Właśnie dotarła batka LiPo 7,4 MaxForce, 2200mAh, 25C. Alarm w chwili wkładania pinów w złącze zaczyna buczeć, ale jak wciśnie się do końca to przestaje i pala się dwie z trzech zielonych diód. Niestety nie mam ładowarki więc nie jestem w stanie stwierdzić poziomu naładowania. Zakładam, że jak diody zielone zgasną i zacznie wyć alarm to trzeba akumulator ładować.

Musze jeszcze tylko załatwić od znajomego lutownicę i zmienić końcówke w karabinie z mTamya na DEAN T-conn.
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez InseCt 13 Paź 2011, 19:55

Co do magazynków to moje mam już 5 lat (o matko!) a formatowałem je tak, że pstrykasz 15 kulek zwalniasz, pstrykasz 30 kulek zwalniasz, pstrykasz 45 kulek i zwalniasz i tak do pełnego maga. Z silikonem bym nie przesadzał, co jakiś czas można psiknąć, ale nie częściej, bo kulki nie będą podkręcane przez HopUp (będą za śliskie i HU nie podkręci). Na pewno nie psikaj silikonu do maga przed ważną imprezą. Wtedy kulki będą ci spadały 15 m za lufą do momentu, aż smar się nie skończy. Lepiej zamiast smaru, rozkręcić magazynek, wyczyścić go papierową szmatką czy husteczką, psiknąć prowadnice i DOKŁADNIE wytrzeć nadmiar smaru. I tyle.

Lipo alarm będzie zawsze piszczał przez chwilę podczas podłączenia, to normalne, 2 zielone diody się świecą to znaczy, że batka jest naładowana (napięcie powyżej 3,3v). Jak podłączysz i będą czerwoen to trzeba podładować.

Generalnie nie jestem zwolennikiem lipoalarmu bo w sumie tak naprawdę nic nam on nie mówi. Lepiej jest kupić najprostszy miernik np w castoramie (przedział cenowy 11-15 zł) i mierzyć co jakiś czas napięcie baterii. Wtedy dokładnie wiesz jakie jest napięcie na każdej z celi.
Musisz wiedzieć, że baterie lipo muszą mieścić się w odpowiednim woltażu, aby mogły działać. Absolutne minimum to 3v na celi, chociaż niektórzy mówią, że moze to być 2,8v, ale to zależy od baterii, lepiej wziąć zapas i przyjąć bezpieczne 3v. Poniżej tej wartości ogniwo nie naładuje się pomimo podłączenia do ładowarki, tak więc trzeba się pilnować, aby jej nie zepsuć.
Górna granica to 4,2V powyżej kótrej bateria może się sama spalić, następuje samozapłon. I tu właśnie potrzebny jest tzw balanser, który dba o to, aby każda z cel ładowała się do poziomu 4,2v, przerywając cykl ładowania, aby tej wartości nie przekroczyć.
Dlatego konieczna jest ładowarka z balanserem, ale teraz już chyba każda ma wbudowany.
Ja korzystam z ładowarki TURNIGY 5011 (wpisz sobie w google) za 30 zł... Bałem się na początku, czy mi nie rozwali baterii, ale śmiga aż miło. Sprawdziłem nawet napięcia na poszczególnych celach, ładuje do 4,2, 4,19, 4,2, czyli idealnie - balanser działa. Nie wiem, czy jest sens przepłacać póki co na droższą ładowarkę.

Baterie lipo są sprzedawane w stanie naładowania ok 60%, czyli bezpiecznym do przechowywania. Nową baterię należy podłączyć do łądowarki naładować i wtedy korzystać. LiPo nie ma efektu pamięci, więc możesz ją doładowywać niezależnie od stopnia naładowania. Nie wpłynie to na żywotność baterii.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Celin 13 Paź 2011, 22:02

fajnie, dzięki za odpowiedź. Właśnie skończyłem przelutowywanie końcówki w replice i batka śmiga. Jutro może jak czas pozwoli to sprawdzę jak chodzi hopek :) a zaraz pobawię się z magazynkami.
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Celin 17 Paź 2011, 00:10

A co sądzicie o tej ładowarce: TURNIGY 2-3S?
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez InseCt 17 Paź 2011, 00:58

Jak na moje gusta, w zupełności wystarczy.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Celin 18 Paź 2011, 20:08

dobra nie chciało mi sie bawi w przesyłki a i róznica 50-60 w cenie niekoniecznie mnie odstrasza, więc kupiłem imax b6. teraz pytanie co do samego ładowania. instrukcja niewiele mi wyjasnia. pisze, ze trzeba ustawic napiecie i C, więc moje pytanie jakie te wartosci ustawic. akumulator 2200 mAh, 25C i 7,4V. Ogólnie jakiś głos w głowie :) podpowiada mi aby napięcie ustawi na 3,7, odcięcie przy 2200 mAh ale co z C?
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Biolog 18 Paź 2011, 20:59

Gratuluję ci zakupu ładowarki przez duże Ł (baterii nie powinno się ładować przez wtyk serwisowy). Parametr c pomnożony przez pojemność pakietu daje wydajność prądową. W twoim przypadku będzie to 2,2Ah*25C=55A rozładowywania pakietu prądem ciągłym, Czyli wychodzi że 1C to 2.2A. Pakiety li-po można ładować prądem do 2C czyli u ciebie 4,4A max (ja bym dał trochę mniej). Baterię ładujesz podłączając wtyk serwisowy, i złącze deans tak jak trzeba (jak nie masz takiej końcówki w ładowarce to możesz złapać krokodylkami) w ładowarce ustawiasz napięcie 7.4 2s dalej prąd ładowania i wio. Ładowarka zakończy cykl ładowania automatycznie. Link do instrukcji obsługi zresztą już tu zamieściłem.
Image
Biolog

Postprzez Celin 18 Paź 2011, 23:49

ok wielkie dzięki.
Właśnie zakończyło się ładowanie, ale nie wiem do końca czy przebiegło prawidłowo. Niestety (a może nie ma to większego znaczenia) przy wyborze trybu ładowania LiPo przez nieuwagę wybrałem CHG a nie BAL. Ogólnie prąd ładowania ustawiłem na 4,2A, napięcie 7,4V (ładowarka sama ograniczyła do 8,4V), odcięcie przy 2200mAh. I tutaj moje zdziwienie, bo zakończenie procesu ładowania nastąpiło przy troszkę ponad 1600+mAh. Zakładam, iż akumulator był już naładowany na poziomie ~800mAh ?
Co do samego trybu, ponieważ nie wybrałem BAL (balanser) to sprawdzałem w trakcie ładowania jak zachowują się poszczególne ogniwa. I tutaj oba ogniwa maiły po 4,19V.

Po podłączeniu LiPo alarmu wciąż świecą się dwie zielone diody (na trzy możliwe), tak samo było przed ładowanie. Czy coś poszło nie tak przy ładowaniu, czy może te alarmy nie świecą wszystkimi diodami po naładowaniu? (to alarm MaxForce, tak jaki i batka)
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Biolog 19 Paź 2011, 17:12

Uspokajam, wszystko jest ok. Żeby zmierzyć pojemność pakietu musiałbyś go najpierw rozładować do 3V na cele i naładować. Alarm który posiadasz służy do monitorowania pakietów 2s jak i 3s dlatego są 3 diody. Po diodzie na ogniwo dlatego u ciebie jedna dioda zielona się nie świeci,jak pakiet się rozładuje to będą świecić 2 czerwone, lub 1 czerwona i 1 zielona(jak się napięcie na ogniwach rozjedzie) . Tryb balance ustawia się by wyrównać napięcie na poszczególnych ogniwach pakietu i je naładować. U ciebie to napięcie było na pewno jeszcze wyrównane więc mogłeś naładować normalnym trybem chg. W tym trybie ładowany jest cały pakiet do 8,4v. Jednym setnym wolta się nie przejmuj czasem wychodzi po ładowaniu 4,19 zamiast 20
Image
Biolog

Postprzez Celin 04 Gru 2011, 16:34

tak się jeszcze zapytam. Jak wyliczyłeś, że 1C w mojej batce to 2,2A? Czy wynikło to z pojemności 2,2Ah? Jakby było 1,8Ah to byłoby 1C=1,8A?
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Biolog 04 Gru 2011, 21:28

No to pokolei:
1.8Ah*25c=45A wydajności prądowej. Teraz jeżeli podzielimy ten wynik (ilość amperów) przez ilość c to wyjdzie nam ile amperów przypada na jedno c. 45A/25c=1.8A na jedno c. Jak słusznie zauważyłeś wartość parametru c równa jest wartości pojemności pakietu liczonej w A. I jeszcze jedna uwaga, niektóre pakiety ładuje się prądem 1c, inne można 2c,tak więc przed ładowaniem się upewnij.
Image
Biolog

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości