[Mini Milsim, klimat Bośni] 2011-10-09 Budy/Kampinos

Informacje o wszystkich imprezach otwartych od umawiania się na browar przez strzelanki po imprezy historyczne, kulturowe etc.

Moderator: HQ

[Mini Milsim, klimat Bośni] 2011-10-09 Budy/Kampinos

Postprzez Mati 03 Paź 2011, 17:53

UWAGA!

Zmiana miejsca zbiórki dla niezmotoryzowanych: 9.30 na pętli autobusowej Metro Młociny - ostatnia stacja metra. Na przystanku autobusu 712. Org dołącza i jedzie wspólnie autobusem na miejsce wspomniane przez Insecta:

Zmotoryzowani mają zbiórkę w miejscowości Klaudyn na ul. Lutosławskiego. Trzeba być przed 10.00.

____
Siema!

Związek Strzelecki "Strzelec" w postaci Ugora zaprasza nas na wspólną imprezę. Klimaty Bośni. Krótko (bo dizś urodziny mojej córy):

Teren: okol. Bud, Kampinos.
Strony: bośniacka bojówka, wojska stacjonujące, prasa, oddział do zadań specjalnych.
Scenario: Bośniacy przejmują kilku wojskowych stacjonanujących na przygraniczne placówce. transportują do opuszczonych gospodarstw i przesłuchują (realy). JS ocenia sytuację, przygotowuje plan odbicia, w miarę możliwości przejmuje żywych zakładników.

Scenariusz może skończyć się przed czasem. CCS v4, wszelkie chwyty dozwolone. Piro i dymy dozwolone.

Pasujemy do swojej roli idealnie. Wiem, że będzie sporo realiów z czarnej (więcej, niż jedno pomieszczenie jak w stodole, prawdopodobnie opuszczona leśniczówka).

Jest to następny dzień po naszym pikniku. Proszę o deklaracje udziału. Liczę na nasze dowództwo, bez Was nas pozabijają. Jest to duże wyzwanie jeśli chodzi o umiejętności.

Update:
Kwelary, SAPI, hełmy - według uznania.

Jesteśmy zgłoszeni. Są jeszcze miejsca.

Zbiórka będzie na Klaudynach lepszy dojazd oraz: będzie mega klimat baraków, odprawy i czekania na misję. Zostaniemy przetransportowani ok 10 km na miejsce zrzutu i będziemy mieli 2 km do zrobienia pieszo.
Komuś mega uber pro proponowali wcześniej podczepienie do tego zadania ale na pytanie: "ogarniacie mapę, przejdziecie 2 km na azymut?" padł aodpowiedź: "No pewnie. A co to azymut?". Tak więc Bartolini, bierz magiczne pudełko od pana garmina.

________
Update 2:

Takie info otrzymałem od orgów (below). Nasz przydział to QRF :-) czyli - inna grupa w cywilnych ciuchach robi nam rozpoznanie, my planujemy i ekzekwujemy odbicie zakładników, szczegóły poniżej:

Pobierz oryginalny załącznik.
Założenia

Witam. Organizowana przeze mnie symulacja ma mieć charakter integracyjno - edukacyjny.

Ma ona przy pomocy osób doświadczonych w tego typu zabawach stworzyć odpowiedni klimat działań militarnych, pokazać ciąg dowodzenia, pewne czynności i zachowania których niestety nie ma na zwykłych spotkaniach airsoftowych.

Całość ma służyć jako pole do przedstawienia zwykłym graczom airsoftowym czym tak na prawdę symulacja militarna jest. Chodzi o pokazanie że na prawdę mimo pewnych utrudnień jest to bardzo fajna metoda na zmianę realiów w jakich odbywają się zwykłe nudne sieczki.

Z tego tytułu że ma być to mil - sim maks 10 godzinny. Będzie w nim jakaś liczba graczy młodszych i mniej doświadczonych czy przygotowanych z tego tytułu mil - sim nie będzie wymagał noclegu. Poza tym prosiłbym doświadczonych graczy o pozytywne podejście do ludzi mniej rozgarniętych, pokazanie im że oni też są członkami zespołu, również ważnymi elementami działań drużyny. Dzięki temu oni poczują się ważni i zamiast robić komukolwiek na złość nie będą chcięli zawieść położonego w nich zaufania bardziej doświadczonych graczy więc i kontrola takich jednostek będzie dużo łatwiejsza i bezkonfliktowa.

Z założeń wynika że bardziej nierozgarnięci gracze zostaną wcieleni do oddziałów partyzantki serbskiej którymi to ja osobiście się zajmę. Co nie będzie trudne ponieważ trudno żeby partyzantka była rozgarnięta.

Niestety na pewno znajdą się takie osoby którym wydawać się będzie że ich poziom jest co najmniej na poziomie GROMu to jednak prawda jest nieco inna i potem trzeba będzie się męczyć z komandosem co nie umie obsłużyć kompasu. No ale tutaj liczę na profesjonalizm i wyrozumiałość dla takich osób.
Zmiany w zasadach CCS
Do gry będą użyte najnowsze zasady CCS v4. Będą jednak pewne uproszczenia aby cała impreza stała się przystępniejsza dla początkujących.

Jednyną zmianą jaka faktycznie następuje jest możliwość korzystania z magazynków hi-cap.Tyle że można mieć przy sobie maks 3 tego typu magazynki, i nie można ich podkręcać ponownie po wystrzeleniu kulek.

Wszystkie inne zasady zostają takie same.

Czyli brak respów.
Trupy

Trupy schodzą do offgame-u który zostanie wszystkim pokazany, znajdować się będzie na Mariewie.
Zbiórka

Zbiórka dla osób niezmotoryzowanych po stronie QRF odbywa się na Młocinach o godzinie 9.30. Stamtąd jadą autobusami na jednostkę na Klaudynie. Autobusem 712. Wysiadają na przystanku Lutosławskiego.

Akcja

W hangarze na Klaudynie następuje odprawa jednostek QRF i Komandosów, wszystkie jednostki obmawiają używane standardy i procedury, na hangarze obmawiają między sobą wszystie sprawy, starają się na biegu regulować braki w wiedzy czy kompetencjach, ćwiczą czyszczenie pomieszczeń, zatrzymania, obezwładnianie, skuwanie i eskortowanie. Komandosi wyjeżdżają w 4osobowym zespole w cywilnych ubraniach w rejon działań jako grupa rozpoznania, ich zadaniem będzie zebranie informacji przed wyruszeniem jednostek specjalnych szybkiego reagowania o liczebności partyzantki, poziomie jej wyszkolenia, pozycji patroli, uzbrojenia i najważniejszy czynnik - LOKALIZACJI bazy i zakładników. Bez tego jednostki szybkiego reagowania nie będą znały dokładnej pozycji bazy bojówki i będą mieć dużo trudniejsze zadanie.

Siły szybkiego reagowania powinny unikać jakiegokolwiek kontaktu z patrolami serbskimi, unikać dróg. W przypadku wykrycia niestety serbowie mogą rozwalić, przenieść zakładników lub rzucić wszystkie siły przeci jednostkom QRF, czego byśmy nie chcięli.

Czyli w skrócie. Komandosi wyjeżdżają w rejon działania, QRF czeka.

QRF zabezpiecza wieś Mariew skąd prowadzić będą działania, komandosi zbierają informacje będąc w cywilnych ubraniach, lokalizują bazę partyzantki i zakładników, po czym koordynują z ukrycia zajęcie pozycji przez siły QRF, po czym następuje byłskawiczny atak na bazę serbów, Siły koalicji przejmują zakładników i jeśli będzie to możliwe pojmują dowócę serbskiego i jego pomagiera. Resztę lepiej jest po prostu rozjebać bez skrupułów. Ponieważ z regionu trzeba się ulatniać w kierunku LZ na Mariewie z czego lepiej nie ciągnąć za sobą opóźniaczy. Zakładników ewakujemy samochodem terenowym, reszta żołnierzy musi uciekać na piechotę do Mariewa.

Komandosi wycofują się i na własną rękę docierają do mariewa lub zaszywają się w okolicy budy i czekają na transport.

Potem after party, Wszyscy będą szczęśliwi i zadowoleni. :)

______
Nam obiecano transport kołowy:-)
Ostatnio edytowany przez Mati 07 Paź 2011, 23:42, edytowano w sumie 4 razy
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Re: [Mini Milsim, klimat Bośni] 2011-10-09 Budy/Kampinos

Postprzez Bartolini 03 Paź 2011, 18:25

kurde kurde kurde, kusi kusi kusi, postaram się być ale nie wiem czy będę w stanie poświęcić cały weekend na asg. tym razem priorytetem jest piknik ze względu na mojego siostrzeńca, ale postaram się zakombinować by być bo brzmi nieźle i zapowiada się sporo akcji
dam jeszcze znać
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez lewiatan 03 Paź 2011, 20:13

Fajnie mati że się angażujesz, na mnie możesz liczyć.

1.Mati
2.Lewiatan
3.Afgan (jak dojdzie replika którą kupiłem i jeżeli oczywiście mogę jechać)
lewiatan

Postprzez Mati 03 Paź 2011, 21:49

Afgan, nie ma problemu, możesz. OK, zobaczmy kto jeszcze jest chętny, będzie potrzeba sporo osób. Jesteśmy tam autonomiczną jednostką, na razie nie ma mowy o żadnym łączeniu z innymi teamami.

Jak dobrze pójdzie, za jakiś miesiąc odbędzie się wersja na 24 godz i znacznie więcej osób.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez Katana 03 Paź 2011, 22:40

chyba sie pojawie:)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez InseCt 03 Paź 2011, 22:47

A czemu nie ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Peter69 04 Paź 2011, 07:27

Byłbym chętny jeśli pozwolicie ;) .
Image
Peter69

Postprzez Bernard 04 Paź 2011, 09:38

80% że będę

m249 mi jeszcze nie działa, pójdę z fn2000
brać sapi?
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Bartolini 04 Paź 2011, 09:59

1. Mati
2. Lewiatan
3. Afgan (jak dojdzie replika którą kupiłem i jeżeli oczywiście mogę jechać)
4. Katana
5. Insect
6. Peter
7. Bernard
8. Bartolini

Jak tak podliczyc to dwa fireteamy by były.
Btw. Tylko trzeba szybko sie uwinąc z misja by na wybory jeszcze zdarzyć :)
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Mati 04 Paź 2011, 10:12

OK!

Daję znać, że wchodzimy do gry
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez Mati 04 Paź 2011, 11:03

Kwelary, SAPI, hełmy - według uznania.

Jesteśmy zgłoszeni. Są jeszcze miejsca.

Zbiórka będzie na Klaudynach lepszy dojazd oraz: będzie mega klimat baraków, odprawy i czekania na misję. Zostaniemy przetransportowani ok 10 km na miejsce zrzutu i będziemy mieli 2 km do zrobienia pieszo.
Komuś mega uber pro proponowali wcześniej podczepienie do tego zadania ale na pytanie: "ogarniacie mapę, przejdziecie 2 km na azymut?" padła odpowiedź: "No pewnie. A co to azymut?". Tak więc Bartolini, bierz magiczne pudełko od pana Garmina.

Dostanę jeszcze szczegóły i wrzucę.

Wrzucam update do pierwszego postu.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez Bernard 04 Paź 2011, 11:42

Znaczy, że planowo:

- mamy dwa kilosy do przejścia, plus trzeci na manewrowanie
- czeka nas jedna walka

W takim razie, idziemy na pełen wygar :twisted:

biorę sapiaki, szkoda że rkm jeszcze nie będzie działau...
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Bartolini 04 Paź 2011, 12:26

oczywiście wezmę garminka. Nawet mam nową, inną mapę wgraną. pirat bo pirat ale ciii

"Zostaniemy przetransportowani ok 10 km na miejsce zrzutu" - mam nadzieję, że tym razem nie oznacza to ubrania się w cały szpej po czym okazuje się że mamy wsiadać we własne fury będąc obwieszeni szpejem i jechać nimi przez zadupia jak już wielokrotnie się zdarzało ;)
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Celin 04 Paź 2011, 13:39

kurcze zapowiada się fajna zabawa, szkoda że nie mogę sie stawić :(
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Mati 04 Paź 2011, 16:43

Owszem, niezła na maksa:-)

@Bartolini: Obiecano nam transport terenówkami ale sam znasz realia. Ale inaczej nie wiedzę.

Update w pierwszym poście (mowa a autobusie miejskim nas nie dotyczy). Najważniejsze dla nas - działanie absolutnie skryte i skuteczne. Ewakuacja też będzie ważnym elementem.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez lewiatan 04 Paź 2011, 20:24

mati ,tak dalej , dzięki za inicjatywe ,na mnie zawsze możesz liczyć
lewiatan

Postprzez InseCt 04 Paź 2011, 23:13

Dobra, jak uporam się z zaległymi sprawami w pracy to pomyślę nad wykonaniem.
Rozumiem, że rozpoznanie nas teoretycznie nie dotyczy, robią to za nas inni. Czyli są dwa wyjścia, albo ufamy, że im się uda, albo nie. Jak im się uda to dobrze, a jak nie - no właśnie, trzeba mieć też taki plan.
Dobrze by było, aby podali jakąś mapkę i konkretnie gdzie się bawimy.
Ogarnę coś, mam już kilka pomysłów ;)

Ano i powiem tak, impra zapowiada się WYPAS. Także dopisywać się Panowie i Panie!
Rachab miałbym super zadanie dla Ciebie ;)

Celin, jeśli dobrze zrozumiałem to organizator określił imprezę jako milsim, a na takie imprezy jadą tylko pełnoprawne cienie. Wybacz...
Podobnie z Afganem...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez InseCt 04 Paź 2011, 23:39

A i jeszcze jedno. Klaudyn a Mariew - oddalone są o ok 10 km w linii prostej, to nie dwa. O 2 km oddalone są Budy i Mariew, mam nadzieję, że o to chodzi ;) Przydały by się dokładniejsze informacje.
Mamy uwolnić zakładników i jak dopisze szczęście także serbskich oficerów. Jak będzie wyglądał transport? Zakładników odbiera samochód a reszta? Resztę mamy ciągnąć 10 km do Mariewa? Gdzie odjedzie ten samochód z zakładnikami? Mamy go ubezpieczać? Jak wygląda sprawa z dogadaniem się z transportem, aby przyjechali o czasie?

Kurde sporo niewiadomych na jakiś plan. Da radę coś wydębić?
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez InseCt 04 Paź 2011, 23:50

A, no i Cienie! CODE RED!!!

Hoah!
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Mati 05 Paź 2011, 00:14

InseCt napisał(a):A i jeszcze jedno. Klaudyn a Mariew - oddalone są o ok 10 km w linii prostej, to nie dwa. O 2 km oddalone są Budy i Mariew, mam nadzieję, że o to chodzi ;) Przydały by się dokładniejsze informacje.
Mamy uwolnić zakładników i jak dopisze szczęście także serbskich oficerów. Jak będzie wyglądał transport? Zakładników odbiera samochód a reszta? Resztę mamy ciągnąć 10 km do Mariewa? Gdzie odjedzie ten samochód z zakładnikami? Mamy go ubezpieczać? Jak wygląda sprawa z dogadaniem się z transportem, aby przyjechali o czasie?

Kurde sporo niewiadomych na jakiś plan. Da radę coś wydębić?

1. Tak, o to chodzi:-)
2. Sępię mapę
3. Transport to terenówka, zamawiamy w sztabie w dogodne miejsce i zabezpieczamy - potwierdzę.
4. Ideą jest aby w baraku przed misją wszystko ze sobą poustalać. Oczywiście warto mieć plan wcześniej:-) i liczyłem z tym na Ciebie
Image
Awatar użytkownika
Mati

Następna

Wróć do Imprezy otwarte

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości