Pojazd

Tylko związane z tematyką militarną.
Inną tematykę wrzucaj do działu offtopic.

Moderator: HQ

Pojazd

Postprzez Dandysz 22 Sty 2014, 13:10

Jako, że wkrótce nadejdzie czas testowania samego podwozia do pojazdu, zaczynam się rozglądać za formą nadwozia. Znalazłem coś co zerwało mi zapięty hełm z głowy, a kopara opadła za łokcie.Kurna dałbym sobie coś odciąć za taki egzemplarz:

http://www.youtube.com/watch?v=23x5ifyxxwI

Fascynacja jest uzasadniona bo mój prototyp będzie miał adaptacyjną formę nadwozia. Trochę powyginanych rurek i cordury 1000D w dowolnym kamuflarzu i można taką formę ulepić.

Żeby nie być gołosłownym to zobaczcie prototyp Toyoty Tundry zrobiony na zamówienie Akademii morskiej w Gdyni, który wyszedł z pod tego samego młotka, z pod którego wyjdzie JS`owy łazik :twisted: :

http://www.youtube.com/watch?v=BOorycDqNVQ
Ostatnio edytowany przez Dandysz 22 Sty 2014, 13:19, edytowano w sumie 2 razy
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Re: Pojazd

Postprzez Mati 22 Sty 2014, 13:17

Szyby płaskie to już jedna rzecz do przodu ; )
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Dandysz 22 Sty 2014, 13:21

Szyby mogą być w dwóch odmianach letniej - stalowa siatka ala stalker i zimowej poliwenglan 3 lub 5 mm.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez InseCt 22 Sty 2014, 13:37

Piękna sprawa...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Bartolini 22 Sty 2014, 13:44

Dandysz napisał(a):z pod którego wyjdzie JS`owy łazik :twisted: :

ej, czy ja o czymś nie wiem? gdzieś była o tym mowa? i czy dobrze rozumiem, że może powstać pojazd JS? :shock:
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Mati 22 Sty 2014, 14:01

Oj, Bartolini : )
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Dandysz 22 Sty 2014, 14:21

Bartolini napisał(a):
Dandysz napisał(a):z pod którego wyjdzie JS`owy łazik :twisted: :

ej, czy ja o czymś nie wiem? gdzieś była o tym mowa? i czy dobrze rozumiem, że może powstać pojazd JS? :shock:

Tak, tak powstaje lekki składany pojazd 2 osobowy o adaptowalnym nadwoziu. Generalnie wzoruje się na Jeep`e DPV:

Image

Wyjdzie coś takiego, tyle że 2 osobowe - kierowca + gunner:
Image

Wkrótce założę oficjalny wątek w odpowiednim dziale i będę prosił o uwagi i podpowiedzi, jak również pokuszę się o przyjechanie samym podwoziem na trening abyście potestowali maszynę. Uzbrojenie stacjonarne już mam skompletowane ;)
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Sebasto 22 Sty 2014, 14:30

Po prostu miodzio :). Coś pięknego. Już nie mogę się doczekac :)
Sebasto

Postprzez Bartolini 22 Sty 2014, 14:35

jaaaa cieeee....
będzie homologacja ? ;P hehe

tylko nie zapomnijcie o miejscu na cały szpej chociaż 8 osób - myślę o plecakach. Na masce rylingi, po bokach i na tyle. Na pewno o tym pomyśleliście ale podkreślam ten element bo to mógłby być jeden z ważniejszych zadań dla sprzętu - tak realnie patrząc.
Druga sprawa to czy będzie możliwość podrzucenia jednego FT w jakiś rejon (pomijając załogę)? Myślę tu o stopniach po bokach pojazdu i transporcie 4 osób stojących i trzymających się boków. To byłoby też mega ważne zastosowanie, tylko jak tam z udźwigiem... ok ok... nie wtrącam się ;) hehe. Na pewno wszystko obmyślane... :D
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez InseCt 22 Sty 2014, 14:49

ooo jaaa cieeeeee :shock:
Nie brałem tego projektu pod uwagę jako wykonalnego, ponieważ to byłoby zbyt piękne, aby było prawdziwe. Ale jazda! :o :o :o
Piękna sprawa.
Pomysł miejsca na plecaki głupi nie jest, o ile to będzie w ogóle wykonalne. Co do podwózki całego FT na stojąco wydaje mi się, że udźwigu zabraknie...
Mów, czy i jak możemy pomóc.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Dandysz 22 Sty 2014, 16:33

Podstawowym miejscem na bagaż wzorem oryginału będą podłużne kosze z boku pojazdu, sądzę iż bardzo praktyczne. Z 6 - 8 plecaków na pewno da się tam przetransportować. Natomiast jeśli chodzi o transport to ten pojazd będzie miał hak holowniczy i planuje do niego zrobić specjalną przyczepkę, która będzie mogła pełnić funkcję transportowe dla 4-6 ludzi lub coś przewieźć (worki z Bośni :D ) lub będzie można ją przekształcić w mobilny punkt medyczny - stanowisko z noszami na 1 rannego i miejsce dla dwóch medyków wszystko kryte balistycznym pancerzem z cordury 1000D :) . Lub też rozstawić ją jako stacjonarny punkt medyczny dla większej liczby poszkodowanych 3 - 4 rannych. Przyczepka może też mieć montaż na jakiegoś SAW`a.
Siła ognia i rof z wieżyczki zapewni strzelcowi, ciągłego banana na jakieś 3 dni po zaprzestaniu prowadzenia ognia - trzeba będzie się składać na kulki :D . Jakiś zawrotnych prędkości razem z przyczepką to to nie będzie rozwijać - 25-30 km/h.
Myślę iż nośność rzędu 250-300 kg uda się uzyskać bez problemu. Na dwie osoby + bagaż w postaci ewentualnych plecaków/klamotów powinno spokojnie wystarczyć. Przewożenie dwóch osób stojących po bokach raczej incydentalnie na krótkie dystanse bez szaleństw terenowych ale funkcjonalność godna dodania. No i na deser pewna istotna zaleta - pojazd będzie składany za pomocą 2 kluczy 19stek na pół. Będzie można wypożyczając przyczepkę ze Statoila przewieźć w rejon sima ze 2-3 takie pojazdy 8-)
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Katana 22 Sty 2014, 21:26

I wtedy moi kochani zwiad to bedzie zwiad :) pol dnia przed reszta bedziemy wszedzie :)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez danesz 22 Sty 2014, 21:54

O Boże !
Takla Toyka to marzenie każdej grupy ratowniczej...

Zniszczyłeś mi umysł.
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Bartolini 23 Sty 2014, 09:20

Jeśli sprzęt dwuosobowy i ma być m.in. dla zwiadu to od razu przychodzi mi do głowy pewne niezbędne wyposażenie.
- samonośny system kamuflażu High Generation hehe
- zestaw najgrubszych możliwych łańcuchów i....drzew w miejscu pozostawiania pojazdu, a najlepiej słupów
- blokada układu kierowniczego i skrzyni biegów ;)

życie. :D
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Dandysz 23 Sty 2014, 09:29

Masz rację - bo będzie lekki, w czterech chłopa będzie go można przenieść... jednak by się przydała wersja trzyosobowa i dedykowany kierowca...
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Dandysz 23 Sty 2014, 09:46

Chciałem jeszcze Wam pokazać inny projekt zrealizowany samodzielnie przez moje "zaplecze techniczne" wspólnie z grupą 3 studentów z Politechniki. Moc 136 KM silnik 2.0 od Forda waga około 550 kg przy budżecie chyba 12 tys.
http://www.youtube.com/watch?v=ViVZesQ0nmE
http://www.youtube.com/watch?v=zrtNOaA30co

Na prezentacji, jeździł nim Waldemar Pawlak - ponoć bawił się dobrze jak mały chłopiec :D
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Benrey 03 Lut 2014, 01:01

Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Dandysz 03 Lut 2014, 11:55

Piękny... bajka :D
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Wróć do Ciekawostki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości