Milsimowa Bateria

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Re: Milsimowa Bateria

Postprzez Bartolini 13 Sty 2014, 12:27

tak wiem, spoko. Damy radę ;)
muszą mi jeszcze zrobić jakiś "przedłużacz" żeby od wtyku w replice wyprowadzić przodem kolby i dotrzeć do łądownicy na kolbie. dobre 25 cm. I z tego co pisałeś to mówić "okablowanie niskooporowe" i mieć nadzieję, że dalej będą wiedzieć co robić.
Ostatecznie jedną ze stron będę musiał lutować osobiście bo założony wtyk nie przejdzie przez szczelinę w kolbie.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez InseCt 13 Sty 2014, 13:06

Z doświadczenia wiem, że lutowanie przewodów do T-connectora nie należy do przyjemnych. Jeśli da radę, postaraj się żeby wszystko zrobili Ci na miejscu.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Bartolini 13 Sty 2014, 13:30

no niestety po jednej stronie będę musiał zostawić gołe kabelki by przecisnąć przez kolbę, ale dzięki za rady. Wszystkie inne batki i obie repliki mam w Tamyi więc chyba przy tym złączu zostanę, a poproszę o przejściówkę z Tamyi na T-connectora. Chyba nie powinno być z tym problemów. :?:

W każdym razie dzięki wszysktim za rady. Mam nadzieję, że mój problem skończy się na dobre.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Dandysz 13 Sty 2014, 13:35

Bartolini napisał(a):tak wiem, spoko. Damy radę ;)
muszą mi jeszcze zrobić jakiś "przedłużacz" żeby od wtyku w replice wyprowadzić przodem kolby i dotrzeć do łądownicy na kolbie. dobre 25 cm. I z tego co pisałeś to mówić "okablowanie niskooporowe" i mieć nadzieję, że dalej będą wiedzieć co robić.
Ostatecznie jedną ze stron będę musiał lutować osobiście bo założony wtyk nie przejdzie przez szczelinę w kolbie.

Okablowania "stricte" airsoftowego ci raczej nie założą. Trzeba takie sobie kupić:
http://www.asg.com.pl/advanced_search_r ... 135&y=-168

Po zastosowaniu przejściówek czy łączników masz straty. Warto pomyśleć w późniejszym okresie o ewentualnym założeniu sobie takich posrebrzanych, cienkich kabelków w jednym segmencie, który będzie ci sięgał aż do zewnętrznej ładownicy na kolbie.
A propos masz coś takiego?
http://usarmy.pl/wyposazenie-taktyczne- ... 8_858.html
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bartolini 13 Sty 2014, 14:05

nie no w broni nawet nie próbowałbym zmieniać, tymbardziej że to PTW. zdaję sobie sprawę, że łączniki generują pewne straty ale na chwilę obecną nie ma innego wyjścia, a to najłatwiejsza droga do podpięcia batki. Jeśli będą problemy i na tej batce to pomyślę o innym rozwiązaniu. Jeśli chodzi o przejściówki to chcę wziąć ale tylko na wszelki wypadek by móc skorzystać np. z czyjejś zapasowej batki w krytycznym momencie. Nie planuje tego używać na stałe. Tak więc w kwestii okablowania to myślałem tylko o łączniku.

a po ładownicę to jadę do cytadelii. Mają tam za 17 zł w multicamie. Przymierzałem od Bernarda i będzie ok.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Bartolini 13 Sty 2014, 18:33

Jednak T-connectory poszły bo jak sie okazuje Tamyia nie ogarnia tylu C. W związeku z tym czeka mnie lutowanie i przy broni i przy przedłużce. :|
Kupiłem 3300, 30-40c ale Turnigy, a nie pelikan. Zobaczymy.

...
Juz po.
Różnica niesamowita! Rof x2, a niby tez 11.1
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Bartolini 14 Sty 2014, 09:46

jeszcze mam pytanie.

w związku z tym, że mój ROFik na najmocniejszej sprężynie zwiększył sie i to niesamowicie względem poprzedniego, to nawet nie odważę się podłączyć tej batki do słabszej sprężyny.
mam natomiast klasyczną nimh o pojemnośći powyżej 3000 i napięciu rzędu 9,6v. SAM-R latał na tym ładnie i sądzę, że nie powinna być zabójcza dla ptw na mniejszej sprężynie.
Z tym że zarówno w ładowarce jak i baterii mam Tamyie L. I teraz pytanie. Lepiej zmienić w każdym z tych elementów (ładowarka, bateria) wtyk na T-connector czy zrobić przejścówkę? Czy zmiana przy ładowarce może w jakiś sposób wpłynąć na jej działanie? Czy ładowanie poprzez T-connector (bo przecież nimh ładuje się przez tamyie, a nie balancer) jest normalne? (kompletnie nie znam się na tych przewodnikach, prądach itd.) stąd te pytanie, chociaż być może są głupie.

najchętniej skłaniałbym się ku przejściówce bo to nie wymaga tylu kombinacji (zmiana w SAM-R, zmiana w ładowarce). mam przejściówkę z Tamyi L na mini więc tylko jeden T-connector i po sprawie. Czy to tworzy jakiś problem? w sensie T-connector z jednej, a tamyia z drugiej?
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Dandysz 14 Sty 2014, 11:09

Jeśli masz ładowarkę mikroprocesorową to ta przejściówka będzie Ci generowała niewielki błąd - promilowy, i tyle. Przy pakiecie NIMh nie ma to znaczenia. Co innego balansowanie ogniw LiPo - to powinno się robić na batce bezpośrednio wpiętej do ładowarki.

A Jak reakcja na spust przy singlu? :D
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Mati 14 Sty 2014, 11:20

Oj warto, warto żeby każdy poprzechodził już na T-connect.
A przejściówka na tamiyę na mocnych ogniwach to jak robienie w Subaru zwężki z gumowego ogrodowego węża przed sportowym poszerzonym wydechem.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Bartolini 14 Sty 2014, 11:27

reakcja... zawsze była bardzo dobra przy ptw, a teraz wystarczy że pomyśle i już strzela.

Mati, z tą przejściówką chyba mnie źle zrozumiałeś. Właśnie chodzi o to, aby słabą baterię z tamyią podłączyć poprzez przejściówkę do broni ze słabą sprężyną, gdzie jest t-connector. Wten sposób słaba bateria nadal będzie ładowana dotychczasową ładowarką i nie będę musiał kilku wtyków zmieniać, a wystarczy jeden. I tak też chyba zrobię.

Generalnie mam już T-connectory przy broni i nowej batce więc luz.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Mati 14 Sty 2014, 11:57

To super. Ciekawy jestem efektów na nowej batce :)
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Dandysz 17 Sty 2014, 11:09

A propos złącz. Maksymalna wydajność T-connectora 30/50A. Jest jakiś nowy standard złącza XT60 wydajności 50/65A.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Poprzednia

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości