Projekt "Rumcajs Grenade Launcher" - ekonomiczny granatnik

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Projekt "Rumcajs Grenade Launcher" - ekonomiczny granatnik

Postprzez Dandysz 17 Sie 2013, 11:02

Witam,

Chciałbym Wam przedstawić pewną koncepcję na radykalne zwiększenie siły ognia w wydaniu airsoftowym. Opracowałem bezpieczny wyrzutnik, który "celnie" miota garścią kulek (49 szt.) na jakieś 30-35m. Ogromną zaletą urządzenia jest to iż może ono przyjąć różną postać. Np. jako wielostrzałowy granatnik do EM`ki, zminiaturyzowana-jednostrzałowa wersja M203, czy też mały dwustrzałowy BOK w postaci pistoleciku a`la Dillinger Gun.

Image

Image

Posuwając się naprawdę daleko można by wyposażyć FT szturmowy w wyrzutnik typu rewolwerowego i to dwulufowy w układzie BOK o pojemności bębna np 16 szt.
Image
Nakłady finansowe, które trzeba by wyłożyć na amunicję 40mm dobrej jakości do takiego potwora są... spore. Natomiast w Systemie "Rumcajs" pojedynczy strzał kosztuje 67 groszy. Amunicję można elaborować nawet w polu dysponując 3 prostymi narzędziami, kulkami BB oraz kawałkiem świeczki. Czas potrzebny na wyprodukowanie jednego pocisku przy odrobinie wprawy zamyka się w 3 godz. :lol: ... - nie no w 1,5 minuty. Najlepsze rezultaty zasięgowe uzyskałem na zwykłych kulkach "szwowych" 0,12g. Przy zastosowaniu dosyć długiej lufy ok.30 cm, na 15m skupienie ma postać "chmary" około 50-70 cm. Dalej już szwy na kulkach dają niezły rozrzut. Lepsze skupienie uzyskuje się na 0,20g bezszwowych. Dodatkowym atutem jest możliwa do uzyskania niska waga wyrzutnika, przy założeniu, że będzie jednostrzałowy. Myślę iż okolice 350g.
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat zasadności wprowadzenia takiego rozwiązania, które mogłoby w dość znaczący sposób podnieść siłę ognia. Zresztą będzie można wypróbować "Rumcajs Grenade Launcher" jutro na treningu w ramach testów.

Dandysz
Ostatnio edytowany przez Dandysz 19 Sie 2013, 09:38, edytowano w sumie 3 razy
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Re: Projekt "Rumcajs Grenade Launcher" - ekonomiczny granatn

Postprzez Bernard 17 Sie 2013, 14:57

Jesli nie jest zbyt ciezkie, to moze byc ciekawie
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Mati 17 Sie 2013, 22:08

Małe doświadczenie z użyciem granatnika to np. skuteczna walka 2 Cieni na 8 świeżo wyładowanych z trensportera opforków.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez MacCan 19 Sie 2013, 01:56

pomysł ciekawy.
bardzo usilnie myślę o granatniku do mojego M4.
jestem otwarty na wszelkie sugestie i pomysły.
Danesz - podeślesz mi więcej info ?
dzieki
Awatar użytkownika
MacCan

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Mati 19 Sie 2013, 08:26

Myślę sobie po naszej rozmowie Dandesz, że podwieszenie pod replikę, z bocznych przeładowaniem na modłę scara powinna być warta uwagi ; )
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez Dandysz 19 Sie 2013, 09:18

Dandysz -> Dandesz -> Danesz... od razu wiedziałem, że podobieństwo ników będzie się mocno dawało we znaki. MacCan możesz zapytać o wczorajsze wrażenia z wycinki listowia, chłopaków. Mina InseCta po przywaleniu z 15m do krzaka "z biodra" - bezcenne :)
We Wrześniu zaprezentuje szerszemu gremium Cieni moje rozwiązanie, wraz z projektami możliwych rozwiązań.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Mati 19 Sie 2013, 18:46

ech... a tak się pilnowałem ; ) nie ma lekko ;)

A wycinka owszem, była zacna!
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez Benrey 19 Sie 2013, 18:58

Jakieś zdjęcia prototypu Rumcajsa ? ;)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Mati 19 Sie 2013, 19:01

To faktycznie trzeba zobaczyć. Wygląd jest w sumie dowolny i zdjęcia na górze dobrze oddają możliwości adaptacji.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez Benrey 19 Sie 2013, 20:13

Tylko żeby wykonać solidna obudowę wraz z montażem na RISa + np. magazynek trzeba by mieć specjalistyczny sprzęt etc. Dandysz masz takie zaplecze ? I w jaki sposób odpalane są naboje - jest jakiś mechanizm spust-spłonka i zbiornik gazu czy może są odpalane pirotechniczne ?
Benrey

Postprzez Dandysz 20 Sie 2013, 09:55

Benrey, o zaplecze techniczne możesz być spokojny. Jakieś imadełko, francuz i papier ścierny się znajdzie ;)
Co do pocisków to nie mogę za dużo zdradzić bo to otwarty dział techniczny, a "wrogi" wywiad nie śpi. Kuleczki są wypychane przez jednorazowy tłok "o specjalnej" konstrukcji, który jest łatwy do ponownej elaboracji. Sama amunicja jest wielokrotnego użytku.
Trzeba z tego strzelić przynajmniej raz, żeby uzmysłowić sobie jaką siłą ognia by się dysponowało gdyby zrobić z tego konstrukcje powtarzalną. Nie mówię już o samopowtarzalnej :D Co prawda chodzi mi po głowie maszynowy granatnik na taką amunicję w systemie Breda 30 lub Gatling na korbę ale bardzo ciężko by to zrealizować, natomiast jest to wykonalne ;) .
Image
Image
Natomiast nawet gdyby udało się zrealizować taką konstrukcję to byłaby ona raczej przeznaczona jako broń stacjonarna powiedzmy do wieżyczki pojazdu. Ale wtedy ciężko jest sobie wyobrazić satysfakcję malującą się na twarzy strzelca, który by otworzył z tego ogień. Myślę iż "banan" by nie schodził z mordki przez tydzień :D Można by zamieniać połacie krzaków na polanki - akcje rodem z Predatora ;)
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Benrey 20 Sie 2013, 14:23

Dandysz napisał(a):Trzeba z tego strzelić przynajmniej raz, żeby uzmysłowić sobie jaką siłą ognia by się dysponowało gdyby zrobić z tego konstrukcje powtarzalną. Nie mówię już o samopowtarzalnej :D Co prawda chodzi mi po głowie maszynowy granatnik na taką amunicję w systemie Breda 30 lub Gatling na korbę ale bardzo ciężko by to zrealizować, natomiast jest to wykonalne ;) .

Jeśli udało by się wykonać coś solidnego na wzór M26 MASS (oczywiście pump action) było by naprawdę ciekawie ;)
Benrey

Postprzez MacCan 23 Sie 2013, 02:48

wiec czekam niecierpliwie
Awatar użytkownika
MacCan

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości