miałem chestriga, ale tego mniej rozbudowanego, bez pleców, czyli bez balistyki. Ogólnie fajna sprawa, ale no właśnie, plecy jednak są potrzebne o czym za chwilę. Dalego też sprzedałem chesta, on bardziej się dla operatorów samochodów nadaje. Ewentualnie jak chcesz to chest rozbudowany o plecy.
Mam QPC czyli Quick Release Plate Carrier, fajna zabawka, jednak dla mnie osobiście do lasu bardziej przeszkadza niż pomaga. Oczywiście ma swoje plusy i minusy. Plusem jest bardzo fajne rozłożenie szpeju, plecy i balistyka. No właśnie, balistyka - jak w grze balistyka nie gra, to uważam PC za zbędny bajer. A dlaczego? A to dlatego, że PC nie oddycha, szybko się w niej można zmachać. Natomiast jeśli w grze gra balistyka, to jak najbardziej ok.
Paso-szelki

To ostatnia konfiguracja jaką się bawiłem i przyznam szczerze, że dla mnie najlepsza. Ogólnie ubieram się w ciuchy Condora ;p więc paso-szelki mają małe plecy i to jest wielki plus. O co chodzi z plecami? O camelbacka. Jest nieodzowny w sezonie wiosenno-letnim. Ale również jesienią i zimą może stanowić za mały plecak. Dodatkowym plusem jest przewiewność takiego zestawu, możliwość szybkiego zdjęcia/założenia i wygoda. Dobrym, aczkolwiek nie każdemu pasującym uzupełnieniem, są panele udowe do pasa.
I czwarta możliwość, której jeszcze nie miałem okazji wypróbować, są kamizelki tego typu, co podał Bernard. Oparte na siatce. Jak napisałem, nie nosiłem oporządzenia na kamizelkach "meshowych" ale jak patrzę na Bernarda, Rachab czy Tatara, to muszą się świetnie spisywać w lesie.
Dlatego jak dla mnie, najlepszym rozwiązaniem do lasu są lekkie zestawy, dające mobilność, przewiewność, wygodę, szybki montaż i demontaż. A tutaj nieocenione są paso-szelki z plecami i kamizelki meshowe.
Dodam jeszcze ciekawostkę, jaką w zimie zaobserwowałem. Z uwagi, że w PC ciężko się czołga jeśli ma się pozapinane na niej ładownice (na froncie), założyłem paso-szelki a na nie zarzuciłem PC. I zdziwiłem się, bo taki zestaw był niesamowicie wygodny, a w przypadku grania balistyki również jest to genialna sprawa.