mundury

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

mundury

Postprzez Bartolini 05 Gru 2012, 16:55

Witam,
jako że mój helikonowski camogrom lepiej się sprawuje w zimę aniżeli w lato z racji już mocnego sprania, poszukuje czegoś nowego.. i tak myślę, że może czegoś innego niż helikon.
Czy ktoś mógłby polecić mi sprawdzonego przez siebie producenta mundurów multicamo-podobnych?

Osobiście przymierzam się do munduru od MIWO:
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... P-MULTIKAM
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... P-MULTIKAM

liczę, że odcień powyższego munduru będzie nieco bardziej zielonkawo-brązowa niż to ma miejsce w helikonie. Czy ktoś miał styczność z tym mundurem?
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Re: mundury

Postprzez Katana 05 Gru 2012, 18:09

Ja.
Miewo bije na glowe Cryee. Kolory bardzje nasycone, nie spiera sie i jest nie do zajechania. Koledzy z poprzedniej ekipy mieli. W porownaniu do helikona to jak jedwab.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Benrey 05 Gru 2012, 18:35

No nie wiem czy Miwo bije na głowę oryginały Crye (http://cryeprecision.com)... Korzystam z takowego zestawu i sprawuje się świetnie. Czytałem z kolei ze np spodnie od Lublińca strasznie się prują.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Bartolini 05 Gru 2012, 19:57

dzięki za opinie. Póki co obstawiam za miwo, ale nie spieszy sie. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje będę bardzo wdzięczny za info
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Bernard 05 Gru 2012, 22:39

Używałem Camogromu. Narzekałem, że za jasny.
Używałem Proppera. Narzekałem, że za drogi i szybko się spiera.
Teraz znowu wróciłem do Camogromu. Dlaczego?
a) helikon od paru miesięcy używa barw nie dających się odróżnić od oryginalnego multicamu (czytaj: są ciemniejsze i bardziej kontrastowe, po prostu lepsze)
b) jest 2x tańszy, więc można prać bez bólu portfela
c) ostatnie kroje od helikona są naprawdę fantastyczne

WARUNEK: trzeba szukać nowo wyprodukowanych, bo stare camogromy są oczywiście za jasne. Nowe są dostępne w Predathorze (koło kina femina) i PX Militaria na Andersa

tutaj ja w nowych spodniach od helikona: Image

moje nowe camogromy a mundur Gosi (nie do odróżnienia na pierwszy rzut oka od kontraktowych Alt i zrzutu od Condora): Image

Podsumowując, tak jak kiedyś narzekałem, że camogrom za jasny, tak teraz nie mam powodu do narzekań co do kamuflażu. Żółtego koloru na nim nie ma, najjaśniejszy jest limonkowy, kamufluje równie dobrze latem jak i jesienią. Po przesiadce z Proppera nie mam też żadnych negatywnych spostrzeżeń co do jakości, choć jakiś uber pro miękkodupiec pewnie by jakieś znalazł.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Bartolini 05 Gru 2012, 23:50

Fakt ze od początku chodzi mi po głowie nowy helikon ale kusi mnie by sprawdzić jakieś nowe rozwiazanie. Czyli póki co helikon vs miwo. To pierwsze ma o tyle przewagę ze pod ręką i od ręki. No jeszcze pomyśle ale dzięki wielkie za rzeczowe podejście. Pzdr
No chyba ze jeszcze jakieś pomysły;)..
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Bernard 06 Gru 2012, 00:26

W każdym razie nie polecam proppera - nic specjalnego, a w dwa razy wyższej cenie.
Bernard

Postprzez Benrey 06 Gru 2012, 01:03

Ja bym polecał kombinezon ćwiczebny Kamy, miałem ostatnio w rekach. Bardzo podobała mi się jakość wykonania, materiał, zamknięcia, piankowe wypełnienia wzmocnień na łokciach i kolanach etc. Systematycznie pojawia się na allegro w cenie 350-450 zł za spodnie i bluzę.
Ostatnio edytowany przez Benrey, 06 Gru 2012, 02:57, edytowano w sumie 1 raz
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Mati 06 Gru 2012, 02:00

Z wielu względów praktycznego użytkowania na poważnie rozważyłbym zakup jednoczęściowego kombinezonu.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Kris 06 Gru 2012, 10:59

Podbijam zdanie Brenarda, mam cały mundurek Helikonu w bardzo fajnych kolorkach. Krój CPU jest bardzo fajny, przynajmniej dla mnie.

Jeśli nie wpiesz co kupić i za ile ... wejdź na Allegro
http://allegro.pl/mundur-us-army-multic ... 29034.html
Kontrakt, podobno, ma kilka rozmiarów. Koleś podaje swój numer więc jak dla mnie zaufanie rośnie bo można się dogadać przed kupnem.
Lead the way !!!
Awatar użytkownika
Kris

Postprzez qrczak 05 Mar 2013, 10:58

Witam.

Chcialem podrążyć jeszcze chwilę temat, jako że niebawem będę inwestował w MC. Niestety, po przeczytaniu 200 stron na wmasg, jestem w ciemnej du...żej kropce. Do wyboru brałem pod uwagę Crye, Tru Spec, Miwo. Propper to ponoć plastik więc odpadł dosyć szybko, zaś co do Helikona....no nie zbiera on najlepszych recenzji jeśli chodzi o wytrzymałość, czy nawet kolorystykę. Na Crye mnie raczej nie będzie stać w najbliższym czasie, więc zostaje Tru Spec i Miwo. Co do Miwo to tez ponoć jest podział i Miwo Praszka jest be a Miwo Lubliniec jest cacy (m.in. bo szyją z oryginalnego materiału MC od CP). I teraz pytanie do was, jako ekipy ganiającej w MC na co dzień - mieliście doczynienia z tymi mundurami? Czy warto wydać więcej, ale mieć coś bardziej wytrzymałego, czy olać temat, kupić helikona i obalić mit, że się prują jak gimnazjalistki na imprezach? I jak z tymi kolorami w końcu jest? Bo ponoć Tru Spec jest ciut ciemniejszy i bardziej zielony = lepiej radzi sobie w naszych lasach. Prawda to czy kolejna bujda? Bo na zdjęciach to ciężko ocenić a nie chcę się znowu przejechać. Z góry dzięki wielkie za pomoc :)
qrczak

Postprzez Bartolini 05 Mar 2013, 12:00

w sprawie helikona mogę tylko podpowiedzieć Ci, że używam go na prawdę długo, jak tylko prześliśmy na MC to mam cały czas ten sam mundur i owsze - wyblakł, ale lata prania, natomiast kompletnie nie ma problemu z jego pruciem się. Może jeden rzep do kieszeni na ochraniacz na łokciu coś nie dał rady. Jak widzisz po tym wątku sam nie wiem co wybrać na następny, ale rozważam tylko pomiędzy helikonem, a miwo.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Rachab 05 Mar 2013, 12:03

Na początek Helikon Ci wystarczy, teraz jest robiony trochę ciemniejszy i bardzo ładnie maskuje, ja używam tylko Helikona i nigdy mi się nic nie popruło a nie oszczędzam ciuchów w lesie i po każdym użyciu piorę wszystko. Jak bym jechała do Afganistanu to bym się zastanawiała nad kontraktem a póki co gram w ASG.
Podsumowując: Helikon jest WYSTARCZAJĄCY. Inne firmy mają swoje zalety, ale nie jakąś krytyczną przewagę.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Bernard 05 Mar 2013, 12:04

Po pierwsze - oryginalny multicam jest dosyć jasny, a po każdym praniu jeszcze jaśniejszy. Dlatego nazywany jest "jajecznicą". Osobiście polecam Helikona - jego obecny camogrom jest najciemniejszym multicamem, jaki jest, i dlatego idealnie nadaje się do polskich lasów.

Niechęć do Helikona na forach jest sztucznie nadmuchiwana przez kanapowych komandosów, którzy mają za dużo kasy i sprowadzają 4-krotnie droższe rzeczy zza morza. Helikon nie może być lanserski, ponieważ jest:
a) tani
b) dostępny w każdym sklepie ze szpejem

Fakt, kiedyś był problemy z jakością (rzepy), ale to minęło i ja się nie spotkałem. Zresztą kupują go na misję żołnierze, więc wśród najbardziej go użytkującej grupy klientów nie może mieć złej opinii.

Ja zaczynałem od Helikona, i nic mi się nie rozpruło. Później przerzuciłem się na Proppera, i pękł mi w kroku. Obecnie wróciłem do Helikona, bo nie mam wyrzutów sumienia, jeżeli go przetoczę po jakimś błocie i trzeba go będzie uprać. Musisz tylko pytać w sklepach o "nowy camogrom", bo stary jest żółto-szary, a nowy zielono-brązowy.
Bernard

Postprzez Bartolini 05 Mar 2013, 12:11

btw.
miał ktoś styczność z tym:
http://miwomilitary.pl/?p=8.1072.KOMBIN ... O-MILITARY
?
niegłupie, chociaż i nie tanie.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Bernard 05 Mar 2013, 12:20

Bernard

Postprzez qrczak 05 Mar 2013, 13:02

Dzięki za pomoc. W takim razie chyba nie będe kombinował, i póki co będzie Helikon (ew. jak za jakiś czas coś się z pracą ruszy i kasy więcej będzie to zainwestuje w Miwo a Heli będzie jako backup). Teraz kolejne głupie pytanie - jaki krój polecacie? W podobnym przedziale cenowym z bluz jest ACU, CPU, SFU, TCU. Co do wyboru SFU to moim zdaniem słabo, bo jakakolwiek kamizelka czy coś tam i nie ma dostępu do tych kieszeni na dole. A jak się mają te trzy pozostałe do siebie? Natomiast co do spodni to podobny wybór mam pomiędzy ACU, CPU i SFU. Co do tych ostatnich, to jaka jest różnica między NYCO a Rip-stop (skoro skład jest niby taki sam)? Który krój jest waszym zdaniem wygodniejszy? Samemu trzeba po prostu przymierzyć i zobaczyć co i jak, czy może wieloletnie korzystanie z tych mundórów ujawniło wam jakieś wady któregoś z nich?
qrczak

Postprzez Bernard 05 Mar 2013, 13:11

CPU imho najlepsze
Bernard

Postprzez Rachab 05 Mar 2013, 13:13

Jak masz kamizelkę to nie masz dostępu do żadnych kieszeni bluzy, ja z trudnością dogrzebuję się do wielkich kieszeni w kurtce soft shell, pomyśl o combat shirt pod kamizelkę, co do krojów to musisz przymierzyć po prostu.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez InseCt 05 Mar 2013, 13:16

Kieszeni bluzy nie będziesz używał, no chyba, że te na rękawach.
Tak więc CPU, czy SFU, jeden pies...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Następna

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości