Ghile suit

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Ghile suit

Postprzez Celin 03 Sty 2013, 01:20

Pytanie raczej do Katany i Aura, ale może ktoś ma doświadczenie. Czy poniżej przedstawione worki nadają się jako farsz na GS?
http://allegro.pl/worki-lniane-75-115-w ... 96708.html
http://allegro.pl/worek-jutowy-do-wedza ... 76198.html

Do tego czy macie jakieś miejsce, gdzie można kupić siatkę poliamidową?

Co do barwników do juty myślę nad czymś takim: http://allegro.pl/barwnik-do-tkanin-bar ... 78720.html Ktoś próbował czy zdaje egzamin, bo malowanie juty sprejem to trochę kosztowny interes :(
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Re: Ghile suit

Postprzez lisek 03 Sty 2013, 21:26

Tymi farbami farbowałem bluzę DDPM i efekt w miarę OK. Trzeba tylko dać węcej troczę tych farb (nie gotowałem tylko moczy łem w gorącej wodzie). Ja mieszałem khaki i zgniłą zieleń. Mam też starą siatkę zrobioną z sznurka i juty farbowaną tymi farbami kolorem zielonym, przy gotowaniu wystarczy mniej farb jednak zieleń jest trochę wpadająca w seledyn ale na jucie daje ciekawy brudny odcień.
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez Tatar 03 Sty 2013, 22:45

Lisek, myślisz że jakby te nasze jaśniejsze spodnie MC zafarbować to miały by odcień zbliżony do pierwowzoru?
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Aur 03 Sty 2013, 23:17

Co do ghillie to ja swoje po prostu zamówiłem u tego Pana:
http://maskalat.blogspot.com/ :)

Powiem tak, radzę najpierw bardzo dokładnie przeczytać blog. Potem pierwsze w swoim życiu ghillie zamówić.
A dopiero potem samemu eksperymentować. Dla czego? Bo mając dobry wzór można się uczyć.
Ja zamierzam zrobić sobie samemu ghillie na wiosnę-lato. Ale będę korzystać z wiedzy jaką mam, nosząc już pół roku na strzelankach obecne jesienne. Jak by ktoś chciał, to mogę przynieść na jakiś trening swoje ghillie, żeby zainteresowani postrzelali się w nim, nim zdobędą swoje. Mogę doradzić ale tylko w dziedzinie "jak ma wyglądać - co ma posiadać". Bo jak robić to się sam dopiero będę uczył :)
Aur

Postprzez Bernard 04 Sty 2013, 00:18

A ja tylko przypomnę, że w ghillie jest koszmarnie gorąco, oraz nie zawsze czuć trafienia.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez lisek 04 Sty 2013, 11:21

Tatar napisał(a):Lisek, myślisz że jakby te nasze jaśniejsze spodnie MC zafarbować to miały by odcień zbliżony do pierwowzoru?

Farbowanie ma tą wadę że wszystkie kolory się farbują i kamuflaż staje się mniej kontrastujący, ale za to ciemniejszy. Ja swoje spodnie w MC kilka razy prałem z farbowanymi ciuchami i farbującą arafatką, barwy są ciemniejsze ale jasne odcienie beżu też wpadają w zieleń.
lisek

Postprzez Celin 04 Sty 2013, 12:35

A co z siatką poliamidową? Ktoś zna dobrego dystrybutora? Co do grzania to nie planuję pełnego ghile a raczej narzutę z siatki tylko na plecy, kapelusz, tył spodni, rękawice i może buty. Narzuty pozwoli na większą mobilność, zdejmowanie i zakładanie kiedy chcę.

Co do zakupu gotowego to nie chcę. Wolę od razu sam coś zrobić :)
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Tatar 04 Sty 2013, 15:22

hmm...mam jakąś zieloną arafatkę wala się w szafie i nigdy nie była prana więc chyba powinna farbować..ale prałeś je normalnie w pralce? ile stopni? 60 ? i jaki program, chyba jakieś takie namaczanie/pranie ręczne nie?
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Benrey 04 Sty 2013, 15:57

Celin napisał(a):A co z siatką poliamidową? Ktoś zna dobrego dystrybutora? Co do grzania to nie planuję pełnego ghile a raczej narzutę z siatki tylko na plecy, kapelusz, tył spodni, rękawice i może buty. Narzuty pozwoli na większą mobilność, zdejmowanie i zakładanie kiedy chcę.

Co do zakupu gotowego to nie chcę. Wolę od razu sam coś zrobić :)

Celin pamiętaj ze najbardziej zdradza gwałtowny ruch - wiec o ile nie planujesz zmiany sekcji ze szturmowej na snajperska nie wiem czy narzuta plecy, spodnie, rękawice, buty nie jest przesadą. IMHO dłuższa tina na boonie i kark dla szturmana muszącego poruszać się jak najszybciej całkowicie wystarczy (zawadzisz frędzlem przy bucie o gałąź podczas 3SR i całowanie ściółki gotowe). Może niech się jeszcze snajperzy wypowiedzą.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Tatar 04 Sty 2013, 20:42

myślę, że Celinowi chodzi o tzw. bushrag-a, nie chodzisz w tym na patrolach czy do szturmy bo czepia się to o krzaki etc, ale jest np. idealne na posterunek obserwacyjny, zasadzkę czy wartę, gdy raczej przez dłuższy czas się nie ruszasz. Nosisz to zwinięte w plecaku albo backpack-u i stosujesz odpowiednio do potrzeb. Moim zdaniem jak najbardziej przydatna rzecz.
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez lisek 04 Sty 2013, 21:28

"Siatka" na całe plecy, tułów,i ramiona mieści się spokojnie w pokrowcu na maskę przeciwgazową więc spokojnie można ją nosić w razie potrzeby. Ja swojej nie używam od jakiegoś czasu, nie widzę sensu, podstawa z siatki jest bardzo wygodna i przewiewna ale haczy dosłownie o wszystko. Swoja siatkę muszę uzupełnić o jakiś beż bo jest za ciemna i przyniosę na trening.

Co do prania to chyba 60 stopni było bez jakiś dodatkowych funkcji.
Ostatnio edytowany przez lisek, 04 Sty 2013, 21:33, edytowano w sumie 1 raz
lisek

Postprzez Celin 04 Sty 2013, 21:31

Tatar dobrze prawi. Mimo wszystko wciąż nie wiem czy podane worki z juty to dobry produkt na farsz czy inne worki polecacie. I co z tą siatką :) bo wróżka google nie chce mi wskazać sklepu sprzedającego w małej ilości, raczej sami producenci.

a o wykonanie to chodzi mi dokładnie o taki krój jak na filmie http://www.youtube.com/watch?v=uPVk3OVCmoY
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Aur 04 Sty 2013, 23:14

Co co poruszania się w ghilli. Byłem w nim na partyzancie. Zlazłem tak z 10 kilometrów (chłopaki kochają przestrzeń na milsimach), szedłem samemu więc kluczyłem po wszelkich podmokłych chaszczach, zamiast drogą. Mi to gillie jakoś nie przeszkadzało.
Aur

Postprzez Benrey 06 Sty 2013, 06:47

Tatar napisał(a):myślę, że Celinowi chodzi o tzw. bushrag-a, nie chodzisz w tym na patrolach czy do szturmy bo czepia się to o krzaki etc, ale jest np. idealne na posterunek obserwacyjny, zasadzkę czy wartę, gdy raczej przez dłuższy czas się nie ruszasz.

Z pierwszego postu to nie wynikało ale do takiego zastosowania - lekkie ghille jak najbardziej. O czymś takim też myślałem pisząc o "dłuższej tinie". No i bushrag jest raczej jednoczęściowy... ;)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Celin 07 Sty 2013, 11:20

Myślę też nad czymś w rodzaju stalkera ale z rękawami i do tego coś na spodnie mocowane paskiem i 2 fastexami na nogawkach :)
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Celin 21 Kwi 2013, 19:11

Odświeżając temat, czy siatka 4m2 (1x4m) oczka 2,5cm będzie wystarczyła? Czy lepiej brać więcej? Chcę zastosować siatkę polietylenową.
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Biolog 22 Kwi 2013, 12:31

Może coś takiego by Ci odpowiadało: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/432340
Image
Biolog

Postprzez Celin 22 Kwi 2013, 17:04

Nawet nie chodzi mi o posiadanie ghile, co o jego zrobienie :) No a jak już będzie to będę nosił.
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość