radio

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

radio

Postprzez lisek 04 Mar 2016, 22:51

Hej
Przymierzam się do zakupu radia. Z jakich przedziałów częstotliwości korzystamy (oczywiście chodzi mi o maksymalny możliwy przedział a nie konkretne częstotliwości)? Gdyż chcę kupić coś lepszego niż navcomm a raczej radia lepszych marek nie mają tak dużych zakresów (nawet duobendery). Czy ktoś z was ma jakieś nie chińskie radyjko które współpracuje z navcommami?
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Re: radio

Postprzez Dandysz 04 Mar 2016, 23:32

Duobandery korzystają z pasma UHF 400-470 MHz i VHF 132-176 MHz. Każde radio pracujące w tych pasmach "dogada" się z Navcomm'em. Co chcesz lepszego kupić niż np. Navcomm TK-900?
Mam do sprzedania zestaw Navcomma TK-760.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez lisek 04 Mar 2016, 23:46

Np to:
http://www.inradio.pl/sklep/radiotelefo ... t60-detail

choć szukam czegoś nowszego, niestety motorole są dla mnie zbyt drogie
lisek

Postprzez Bartek 05 Mar 2016, 09:26

Polecam radyjko Baofeng UV 82. Duobander 5W. Mam dwa takie radia i dają radę. Koszt jakieś 180 zł.
Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez Dino 05 Mar 2016, 11:35

Baofengi to chinczyki a on szuka coś markowego. Co nie zmienia faktu ze to dobre radio
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez lisek 05 Mar 2016, 11:35

Szukam czegos zgoła innego, dobre motorolki potrafia miec zasieg 70 km przy 4W. A z tego co widzialem na treningu chinczyki maja problem z 2 km.
lisek

Postprzez lisek 05 Mar 2016, 14:46

Markowe radyjka mają opcje nadawania tylko na częstotliwościach amatorskich czyli:
144 – 146 MHz
430 – 440 MHz
Więc trochę mniejsze niż navcomm. Czy to wystarczy do sprawnej komunikacji wewnątrz ekipy?
lisek

Postprzez Dandysz 05 Mar 2016, 23:20

lisek napisał(a):Szukam czegos zgoła innego, dobre motorolki potrafia miec zasieg 70 km przy 4W. A z tego co widzialem na treningu chinczyki maja problem z 2 km.

Na ręczniaku z antenką 20-30 cm chcesz uzyskać 70 km zasięgu!!! Wow!!! Na naszych radiach wyciągamy owszem 2 km ale w lesie. W otwartym terenie gdzie anteny się "widzą" można wyciągnąć na VHF'e zasięgi rzędu kilku-kilkunastu km, ale 70km??? Jak zdobędziesz takie radio to koniecznie musisz zorganizować prezentację, też bym z chęcią nabył taką Motorolkę.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez lisek 06 Mar 2016, 14:04

Motorole których używamy w firmie (nie pamiętam modelu, używamy dwóch, sprawdzę to napiszę), na otwartym terenie (Szwecja), dały radę gdzie odległość w linii prostej wynosiła niecałe 70 km. Co prawda oba projekty znajdowały się na wzniesieniu, ale wątpię aby jakieś chińczyki dały radę przy tej odległości. Nie pamiętam na jakich częstotliwościach radiowych pracujemy. Kiedyś to sprawdzałem ale wyleciało z głowy.

Z markowych radyjek nic nie znalazłem poniżej 1700 PLN więc pewnie skuszę się na to:
http://www.radio-sklep.pl/pl/p/WOUXUN-K ... m70cm/1689

Sprawdziłem
Motorola DP3441 i GP340
Mamy też icomy ale ogólnie zasięg i jakość dźwięku słabszy od Motoroli.
lisek

Postprzez Dino 06 Mar 2016, 19:31

To co podałes korzysta z cyfrowego przesyłu danych. To trochę o innego. A bardziej radio telefon. Baofeng to Chińczyk ale bardzo dobrze wykonany do tego dobra antena i naprawdę nie odbiega od drogich markowych sprzętów. Podstawa tak jak i w CB to antena na seryjnych czy kawałku drutu daleko nie zalecisz
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez lisek 07 Mar 2016, 22:07

Ostatnio coraz częściej używamy jeszcze DP1400 (po taniości). Ogólnie najlepsze z tych radyjek to GP340, które z tego co wiem nie ma cyfrowego przesyłu danych. No ale wracając do tematu. Trochę poszperałem, poczytałem fora i pooglądałem kilkadziesiąt filmików na YT. I tu moje wnioski:

1. Navcomm to zwykły rebrand najpierw Wouxuna, teraz Baofeng (nie potwierdzone na 100%),
2. Nie warto brać wersji wouxun UV8D, wystarczy wersja UV6D (chyba że zależy komuś na dużym wyświetlaczu i jakiś tam lepszych funkcji dublowania sygnału czyli przekaźnika)
3. Baofeng odstaje jakościowo (zasięg i jakość nadawania) i to mocno, od reszty chińczyków (oczywiście odstaje mocno na -)
4. Markowe radia dają nieporównywalnie lepszą jakość sygnału i zasięg (pomimo zapewnień dystrybutorów chińskiego sprzętu). Niestety dotyczy markowych radyjek 2000 pln +, a jeśli chodzi o duobandery to ok 4000+ (w dodatku tych ostatnich bardzo mało na rynku)
5. Zasięg i jakość nadawania/odbioru zależy w dużej mierze od anteny. I nie zawsze im dłuższa tym lepsza, liczy się też jakość wykonania elementu.

Niestety nie używałem nigdy tanich radyjek i moja powyższa wiedza opiera się wyłącznie na opiach i testach innych osób.

Jeśli chodzi o motorole to używam ich od ponad 2 lat. Zasięg i jakość tych radiów jest naprawdę imponujący. Oczywiście są przypadki gdzie nie było zasięgu z odległości 1km, jednak większość tych przypadków wynikała ze złego ustawienia radia (a nie jest ono trudne gdyż do codziennej pracy używa się w zasadzie jednego pokrętła)

i tu mój 6 wniosek.
6. Zmniejszenie poziomu głosu w radiu nie tylko go ścisza ale również zmniejsza "moc" odbioru. Tzn poziom odcięcia sygnału jest coraz wyższy więc głos odbioru robi się cichszy a w pewnym momencie zostaje odcięty. Pomimo iż drugie radio bez problemu odbiera sygnał. Nie wiem jak jest w radyjkach chińskich, ale tak to wygląda we wszystkich markowych radiach na których pracowałem.
lisek

Postprzez Dino 07 Mar 2016, 23:50

Baofengowi zepsuł opinie wtyk K i tylko do tego można się przyczepić a mianowicie jest tam zworka która odcina mikrofon wewnętrzny przełączając na zestaw słuchawkowy . Wtedy słychać wszystko ale nie ma nadawania. Naprawa jest banalna ale nie wszyscy o niej wiedzą.

jeśli chodzi o p.6 niestety tu jest sql a działa on na zasadzie mocy swr a mac odbioru anteny występuje tylko w radiach z górnej półki.
Awatar użytkownika
Dino

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości