Broń hukowa - pistolet

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Broń hukowa - pistolet

Postprzez Celin 10 Sty 2016, 23:44

Czy ktoś miał styczność z pistoletami hukowymi? Co polecacie? Czy warto? Myślałem nad Walterem P99. Jak z legalnością takiej broni? Wiem, że nie jest potrzebne zezwolenie, ale jak z posiadaniem jej przy sobie na mieście?
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Re: Broń hukowa - pistolet

Postprzez Dandysz 11 Sty 2016, 13:40

Jest jeszcze Berreta 92 i to 17 strzałowa: https://www.militaria.pl/tm/pistolet_alarmowy_major_92_na_wklady_hukowe_p_a_k_(3011)_p49806.xml?cat=113

A po co Ci pistolet hukowy przy Sobie na mieście? W razie sytuacji kryzysowej, musisz mieć stalowe nerwy aby nim przestraszyć przeciwnika/ów. No ale można nosić to prawda ale paralizator chyba lepszy.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bartek 11 Sty 2016, 13:59

Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez Celin 11 Sty 2016, 22:47

Dandysz tak rzuciłem po prostu "na mieście". Chodziło mi czy są jakieś przeciwwskazania do noszenia przy sobie, typu aresztowanie i oskarżenie o posiadanie straszaka na mieście, bo na przykład można tylko w domu. Tego nei wiem, dlatego pytałem. Wiem, że to tylko straszak, ale lepsze to niż nic. Wadą paralizatora jest to, że musi dojść do konfrontacji z napastnikiem. W przypadku straszaka masz tą wygodę, że zasadniczo wystarczy, że go wyjmiesz i strzelisz na przykład w powietrze. Większość ludzi ucieknie.
Zaletą paralizatora jest to, że jak już walniesz w kogoś to klient leży i kwiczy, a hukowego nie koniecznie musi się wystraszyć.

Niestety w dzisiejszych czasach kryzysu migracyjnego coraz łatwiej o "spotkanie. Jeszcze nas to nie dotyka tak jak niemców, ale kto wie co zaraz może być.

Co do stalowych nerwów, to skoro nie niesie to za sobą żadnej odpowiedzialności, to czego tu się bać. Wyjmujesz i walisz w powietrze. Problem może być innej natury - nasze służby bezpieczeństwa, czytaj Policja. Czysto hipotetyczna, aczkolwiek realna sytuacja. Stajesz w czyjejś obronie i obezwładniasz napastnika, trzymając go jednocześnie na glebie w bronią hukową w ręku. Wzywasz policję, oni przyjeżdżają i jest ryzyko, że to Ty oberwiesz od nich ołowiem :P

Co do modelu, to czytałem, że Walter jest lepszy wytrzymałościowo i jakościowo od Beretty. Mowa oczywiście o hukowych :)
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Bartek 12 Sty 2016, 00:00

W polskim prawie o posiadaniu broni palnej akurat zapomniano o określeniu tego rodzaju "broni". Walter o którym piszesz jest tego najlepszym przykładem ponieważ gdy wszedł na rynek i ludzie zaczęli go kupować zrobiło się dość głośno. Do posiadania tej zabawki nie potrzebujesz zezwolenia. Wychodząc z tym na miasto nie łamiesz prawa ale możesz narazić się na różne niechciane przygody.
Jeśli chodzi o używanie tzw. środków przymusu bezpośredniego do obrony osobistej polecam gaz. Jest idealny na pospolitego łobuza czy zwierza w postaci pieska. Nie wymaga zwarcia z potencjalnym napastnikiem. Nikomu nie zrobisz tym krzywdy, więc oszczędzisz sobie kłopotu w sądzie. Wydatek rzędu max. 65 zł.
Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez MacCan 21 Sty 2016, 19:09

W zasadzie to normalna bron gazowa ;-) 9mm pak.
Na olx jest tego pelno.
W kontakcie z policja podchodzi to pod nie legalne posiadanie broni. Ludzie juz sie o to procesowali i podobno wygrywali...
Awatar użytkownika
MacCan

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości