Noktowizory i inne "szkiełka"

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Noktowizory i inne "szkiełka"

Postprzez StrzeLuk 23 Paź 2015, 15:53

Panowie,

Nie wiem czy jest Wam znany temat, ale można w Wawie wypożyczyć noktowizory :) Impreza nie jest tania, ale to zależy od modelu jaki chcemy.

Wypożyczania jest tutaj -> http://wypozyczalnia.deltaoptical.pl

Można wypożyczać nokto, lunety, koli itp Wszystko co jest w ofercie tego sklepu. Rozmawiałem z nimi i sprawa wygląda tak:

1. Wypożyczają to co mają na stanie w sklepie - czyli nowe rzeczy
2. Trzeba wcześniej zarezerwować, żeby sprowadzili do sklepu z magazynu lub innego sklepu
3. Trzeba zostawić kaucję za dany przedmiot - tutaj się nie dopytałem, ale to jest kaucja zwrotna więc kasa do nas wraca (chyba, że zniszczymy)
4. Wypożyczają na długo. To znaczy nie na dzień tylko tydzień i dłużej. Na stronie mają info, że cena za miesiąc. Ja się pytałem o weekend i Pan powiedział, że mogę trzymać ile chce... oczywiście w granicach rozsądku.
5. Koszt wypożyczenia to 10% ceny przedmiotu. Zakładam, że to 10% to jest opłata za "rozdziewiczenie" nowego przedmiotu. I ewentualny rabat dla klienta, który taki rozdziewiczony przedmiot chce kupić.

I teraz tak. Najtańsze nokto kosztuje 739 pln czyli wypożyczenie to 74 pln. Chyba można zainwestować? Ja sobie będę brał gogle z montażem :)

Po co to pisze? Bo może ktoś będzie chciał się podłączyć?

I teraz przy okazji mam pytanie do kogoś kto może już nokto używał. Chodzi o celowanie. Czy jest tak (jak w pewnym filmie było), że wiązki lasera są widoczne w noktowizji? To znaczy jak sobie kupię celownik laserowy to będę widział wiązkę przez nokto, a przeciwnik tylko kropkę? Jak się ogólnie celuje w nokto goglach?
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Miejscowość: Babice Nowe

Re: Noktowizory i inne "szkiełka"

Postprzez Katana 23 Paź 2015, 16:57

Strzeluk, jezeli chcesz sobie rozbic glowe o pierwszy konar, jaki napotkasz w nocy z goglami klasy 1, to wypozyczenie sprzetu za 800 zl to pierwszy i ostatni krok w kierunku guza. Szczerze.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez StrzeLuk 23 Paź 2015, 17:54

Oj Katana, ale mi przecież nie chodzi o to, żeby założyć na łeb jak zapadnie zmrok i zdjąć rankiem. Przecież wiem, że to nie jest rozwiązanie do poruszania się w lesie, bo choćby kwestia ustawiania ostrości wyklucza takie rozwiązanie. Czytałem dużo o nokto i wiem, że klasa I to generalnie padaka. Jednak nigdy nokto nie używałem i inwestując stosunkowo niewielkie pieniądze mogę sobie potestować, dziecku pokazać, może kogoś wypatrzę na posterunku w ciemnościach...

A przede wszystkiem to +50 do stylówy z takimi goglami na głowie :) i to nie palstykowe atrapy :) No chyba, że Cienie już są zbyt promilitarne, żeby w pierwszej generacji biegać :P
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez Katana 23 Paź 2015, 18:49

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze gen 1 srednio sie nadaje do uzytku w ruchu. Statycznie jeszcze cokolwiek zobaczysz. A podswietlacze sa takie, ze jak staniesz 5m od przeskody, to Cie oslepi powracajacy strumien swiatla.
Do zabawy sprobowania ok, zakupu odradzam.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Re: Noktowizory i inne "szkiełka"a

Postprzez StrzeLuk 23 Paź 2015, 21:10

Nie chcę kupować. Chodziło mi tylko o wypożyczenie na czas jakiś ważniejszych imprez gdzie noktowizor może się przydać. Jak znów będę w Stanach to zapoluje na PVS15
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez Dandysz 23 Paź 2015, 22:02

Możesz mieć kłopoty z przewiezieniem tego typu sprzętu. Nokto generacji 3 i 3+ są objęte embargiem w obrocie cywilnym.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez StrzeLuk 23 Paź 2015, 22:30

Nie no, na 3 generacje to szkoda mi kasy. 15stka wystepnuje też w wersji 2 generacji.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez InseCt 23 Paź 2015, 23:44

Hehe, temat nokto wraca jak bumerang.
Krótko, żeby cokolwiek podziałać to generacja min. 2+ w dobrym stanie, nie wyżuta, płytka MCP dosyć nowa, a i tak do obserwacji statycznej. Do chodzenia to już gen 3/3+ - cena egzemplarzy na końcu żywotności (wyjechane 9k godzin) ok 10000 zł. Im żywotność większa, cena dochodzi do 12000 zł, itp. Tak było 4 lata tamu, teraz ceny pewnie spadły.
Co do wywozu ze stanów, nie ma bata, nie przepuszczą - nawet już niektóre generacje 2 stany mają zakaz exportu, a co dopiero 2+, czy 3...
Gen 1/1+ to w sumie dla zabawy, ale moim zdaniem do poważniejszego działania się nie nadają. Obraz ciemny, niewyraźny, z szumami, bez podświetlenia nic się nie zobaczy. Jedynie co, to lornetka 1+ za ok 1,6k pln do obserwacji.
Jest dużo kombinacji generacji (np. CGT, HPT), generalnie dużo można poczytać tutaj http://www.atncorp.com/ i jak działają http://www.atncorp.com/hownightvisionworks
Teraz może będzie więcej gen 2+/3 z przemytu ze stanów, bo tam wojsko stosuje już termowizję.
Ja swego czasu wzdychałem do tego... ATN PVS7-3 NIGHT VISION GOGGLES, hnnn, ehhhhhhh ;)

Image

A tak się mądrowałem 5 lat temu... :P
InseCt napisał(a):Hej,

Tak myślałem od czego by tu zacząć, bo wbrew pozorom, trochę tego na rynkach jest i to w róznych wersjach.
Może od początku. Generalnie są jakby 4 kategorie nokto, każda z nich może występować w różnej generacji (1, 2, 3, 4). I tak:
1. lunety noktowizyjne - inaczej po prostu monookulary różnych generacji, z powiększeniem lub bez, trzyma się w ręku i przykłada do jednego oka, aby popatrzeć. Najprostrza forma nokto, dobra do obserwacji, ale zajmuje rękę.
2. Lornetki noktowizyjne - wiadomo, generalnie do obserwacji, mają większe powiększenie, no i zajmują ręce.
3. Celowniki noktowizyjne - wyglądają jak kolimatory lub luneta, czy tuba noktowizyjna. Fajna sprawa, giwera z tym wygląda już jak kombajn, nie zajmuje rąk, jednak musisz przyłożyć się do broni aby coś zobaczyć. Generalnie sprawdzają się dobrze gen 2+ niestety wzwyż. Drogie.
4. Gogle noktowizyjne - moim zdaniem najlepsza forma nokto, gdyż mocujesz na hełmie, nie zajmuje rąk, widzisz tam gdzie patrzysz. Jednak, aby nie przydzwonić w jakąś gałąź też przydaje się gen 2+, niższe z doświadczeń kolegów nie zdają egzaminu (np night cougar/viper - 1+)

Generacja nokto mówi o zaawansowaniu całego układu. Im wyższa tym obraz jaśniejszy, wyraźniejszy, mniej zniekształcony, mniej wymagający światłą szczątkowego.

Trochę o budowie:

http://wwwnt.if.pwr.wroc.pl/KWAZAR/jakt ... akdzia.htm
http://wwwnt.if.pwr.wroc.pl/KWAZAR/jakt ... 46/gen.htm

tylko podane tam np rozdzielczości są sporo zaniżone, może autor dawno to pisał, kiedy nie było ulepszeń.
Żadne nokto nie będzie działać, gdy będzie totalnie ciemno - dlatego wyposaża się je w emitery podczerwieni (IR), aby dawały choć trochę światła. Minus to taki, że widać czerwoną kropkę z odległości. Nokto nie wolno używać w dzień - popsuje to optykę.

Tak generalnie:
Generacja 0 - nokto aktywne (potrzebowało śiwatła) właściwie pionier nokto, potrzeba było źródła światła, żeby w ogóle działał - można powiedzieć, że to był wzmacniacz obrazu, a nie prawdziwe nokto.
Generacja 1/1+- pierwsze nokto pasywne (nie potrzebuje światła - jedynie szczątkowego, np księżyca) - różnią się od 0 czulszą optyką. Obraz nie jest za bardzo wyraźny, na końcówkach okręgu może zanikać, są czarne kropki. Rozdzielczość 1+ ok 40 linii/mm, poziom sygnału do szumu ok 12:1. Im więcej sygnału tym lepiej, obraz jest mniej zakłócony.
Generacja 2/2+ - dodano płytkę multikanałową (MCP), coś jak plaster miodu, spowodowało to znaczący wzrost czułości i ostrości. I właściwie od tej generacji można powiedzieć, że coś widać w miarę wyraźnie. Rozdzielczość ok 45 l/mm, sygnał szum ok. 15:1
Generacja CGT - upgrade gen 2+, otrzymujemy ok 50l/mm i 18:1
Generacja HPT - kolejny upgrade 2+ owocujący 54-72lp/mm i 18-24:1 - i tutaj to już są parametry gen3! - Jesto cywilna wersja gen 3, gdzie można ją nabyć legalnie.
Generacja 3 - do generacji 2 dodano arsengu galu (GaAs), który jeszcze bardziej wyostrzył i rozjaśnił obraz.
64 lp/mm i mim. 20:1 - i tutaj już wchodzimy w standard armi USA - ze względu na strategie obroności nie eksportują tej gen, chyba, że ma się wykupioną licencję.
Generacja 3A - upgrade gen 3 - 64-72 lp/mm and a minimum 20:1
Generacja 3P- amerykańce pomyśleli, że skoro walczą w mieście, gdzie latarnie dają po oczach i niszczą nokto to można wymyśleć nowy typ i proszę bardzo, gen 3P dedykowana do walk w terenie zurbanizowanym. 64-72lp/mm 24:1, a niektóre egzempalrze podchodzą pod 25-30.
Generacja WPT - gen3 zmodyfikowana związkami fosforu, że nie widać na zielono-czarno tylko bardziej na biało-czarno. 60 lp/mm (czasami 74 lp/mm) 25:1.
Generacja 4 - propotypy i testy, jeszcze nie do końca sprawdzone, ale już są na rynku. 64-72 lp/mm 24:1 - czyli standard 3, ale można w nich biegać wszędzie, od ciemnych piwnic po jasne latarnie.

Na koniec cytat ze strony producenta:
"•Export of GEN-3 night vision equipment from the United States without a valid export permit issued by the U.S. Department of State, Office of Defense Trade Controls is strictly prohibited.
•Generation 4, autogated/filmless technology is not available for export."

Hehe, czyli pozostaje nam najwyżej gen2+ - jeśli w ogóle mamy możliwość bawienia się w coś takiego.
Do obserwacji to gen 1+ wystarczy, ale do bardziej ofensywnych działań, niestety już nie.

To tyle, mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem :) A, i jeszcze jedno, niektóre polskie sklepy mają tendencję do zawyżania charekterystyk

Pozdro

Ins
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Dandysz 24 Paź 2015, 22:21

StrzeLuk napisał(a):I teraz przy okazji mam pytanie do kogoś kto może już nokto używał. Chodzi o celowanie. Czy jest tak (jak w pewnym filmie było), że wiązki lasera są widoczne w noktowizji? To znaczy jak sobie kupię celownik laserowy to będę widział wiązkę przez nokto, a przeciwnik tylko kropkę? Jak się ogólnie celuje w nokto goglach?

Są dwie drogi. Możesz kupić sobie celownik noktowizyjny i będziesz miał naniesiony w nim krzyż celowniczy (ale to wtedy do montażu na replice). Możesz też zaopatrzyć się w emiter skumulowanej wiązki światła podczerwonego - czyli prościej laser IR. Na przykład w postaci puszki AN/PEQ z nieco wyższej półki:
http://www.airsoftarmory.pl/pl/p/GP-PEQ ... rka-IR/817

Wtedy widzisz w nokto linię biegnącą od Twojej repliki do celu:
https://youtu.be/f_8bCmB2_Og?t=5m54s
Osoby postronne nie wyposażone w nokto nie widzą nic poza ledwie widoczną ciemno czerwoną diodą - i to widoczną w niewielkim przedziale kątowym (okolice 90st). Za to widzialna wiązka lasera również jest widzialna w nokto jako bardzo...bardzo jasna (biała) kropka, która tak oślepia... że na 30-40 metrze nie widać w co się celuje.
Mocno widowiskowym bajerem jest strzelanie kulkami - trace`rami w nokto. Niestety zdradzają pozycję ale banan z facjaty nie schodzi przez tydzień:
https://www.youtube.com/watch?v=Ul3A9sqAvmY
https://www.youtube.com/watch?v=z2VyQdzVrZY
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez StrzeLuk 24 Paź 2015, 23:28

Dzięki za informacje. To chyba wyczerpuje temat. Jak rozumiem to w PEQ to raczej wskaźnik celu niż celownik do broni, czy w ostrej wersji jest to kropka? No nic wezmę sobie jakieś noktowizor na próbę, może wersje cyfrową.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez Dino 12 Gru 2015, 18:56

A ja właśnie zastanawiam się nad kupnem pulsar Challenger jako nasadki na replikę wiem dupy nie urywa ale może coś tak zobaczę ? A katana ty jaki masz ?
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez Katana 12 Gru 2015, 19:14

PS2000 z doswietlaczem. Dopiero wtedy widac cokolwiek. gen 2.
Mam celownik noktowizyjny 1+ z wymienionym przetwornikiem na jasniejszy. Slabo jak cholera.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Dino 12 Gru 2015, 19:46

Kurczę tak czytam o tym Challenger mówią ze jako celownik nawet daje radę może miał ktoś styczność z nim ? Bo trochę się waham ale z drugiej strony w nocy jestem ślepy jak kret
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez Katana 12 Gru 2015, 19:57

Masz opcje, jak to sprawdzic. Kupujesz rzeczony noktowizor w duzym sklepie, ktory nie robi problemow ze zwrotami. Idziesz sobie w sobote do lasu z urzdzeniem, sprawdzasz jak sie uzywa. Jak pasuje, bierzesz. Jak nie, wypelniasz formularz zwrotu bez podania przyczyny i wsio:)
Prawdopodobnie zawiedziesz sie na sprzecie. I testuj w lesie, krzakach, drzewach, nie tylko na drogach.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Dandysz 13 Gru 2015, 00:30

Dino, ręcze że z takiego będziesz zadowolony http://allegro.pl/pvs-7-noktowizor-nokt ... 27171.html
Jest potrzebna tylko Twoja nerka ;)
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bartek 13 Gru 2015, 02:35

Panowie, noktowizja jest fajna ale gwarantuję wam, że po dłuższej eksploatacji dojdziecie do wniosku, że to nie ma sensu. Gen 2+ z oporządzeniem można kupić za około 9,5 tys. Są ludzie których na to stać i mają niezły fan korzystając z tych zabawek, ale wyobrażenia niektórych na temat bycia predatorem w warunkach nocnych przerastają możliwości tych urządzeń. Używanie noktowizji daje przewagę nad przeciwnikiem do momentu pierwszego kontaktu, puki nie zapalą się światła. Gdy to nastąpi nokto możesz schować sobie do kieszeni. Gen 3 i 4 jest praktycznie nieosiągalne. Zainwestujcie w porządną latarkę np. 1000 lumenów.
http://www.enforce-logic.com/nightsearc ... 1065-p.asp
To koszt do 1000 zł. Dobrze zgrana ekipa, która mądrze korzysta w nocy ze światła poradzi sobie z takimi zabawkami i mówię to z pełną odpowiedzialnością. Odradzam też wypożyczania nokto z firm i od kolegów na jeden ewent do lasu. Korzystanie z tych urządzeń wymaga długiej praktyki i treningu. Odradzam też mieszania się 12 chłopa z 2-3 noktowizorami.
Nokto nie jest doskonałe i można się przed nim ukryć. Trzeba zwyczajnie wiedzieć co jak w nocy świeci. Pozbyć się dziwnych gadgetów, którymi niektórzy są obwieszeni i nie mają pojęcia jaki to daje odblask. Używać porządnego munduru i mole z certyfikatem IR najlepiej w kamuflażu w którym jest oporządzenie bo często ludzie wyglądają jak pszczółka maja.
To takie moje skromne zdanie na temat wzdychania do noktowizji.
Przyszłość jest w termowizji i są to dobrze wydane pieniądze. Na dzisiejsze warunki można coś kupić za cenę gen 2+. Te urządzenia nie znają kompromisów chyba że przed chwilą wstałeś z grobu. Przewyższają nokto odległością wykrycia zagrożenia i dają czas na zbudowanie przewagi taktycznej. W mojej ocenie wystarczy nawet jedno na drużynę aby mieć możliwość rozstawienia ludzi po lesie. Należy jednak pamiętać, że nawet mając jedno i drugie będziesz potrzebował dobrej latarki :lol: .
https://deltaoptical.pl/termowizor-puls ... d2831.html
Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez Katana 13 Gru 2015, 03:46

Bartek, nie wiem jakie masz doswiadczenie z strzelania nocnego, ale uwierz, ze bardzo czesto bywaly sytuacje, ze czlowiek z pvs7 czy 14 wycinal caly 10 osobowy oddzial. Sam jeden.
CHociazby ostatnia nocna potyczka kolo mostu. Wystarczylby 1, slownie jeden nokto dobrej generacji a nie dosc, ze nie podeszli by tak, jak podeszli, to jeszcze po kolei bysmy ich wyciagneli z tych krzakow.
Ilez to razy bywalo tak, ze nie moglismy sie poruszac, bo nie widac nic na metr. Ilez to razy druzyna wpadal w zasadzke, bo nie widziala, ze wlasnie wchodzi na skrzyzowanie. A tam juz czekali ludzi z nokto. Ilez to razy 6-tki w 5 osob wychodzily na patrol aby sie rozejrzec, i ''przy okazji'' rozpizdzaly baze przeciwnika skladajaca sie z 30 chlopa. Uwierz mi, na nasze warunki, na warunki airsoftu nokto w nocy to potega. Chociazby i moje PS2000. Ja Cie widze z 50 metrow. Ty mnie widzisz, jak na mnie nadepniesz. Widzisz roznice?
Latarki: trzeb wiedziec jak uzyc. To, ze mas zlatarke i nia swiecisz w lesie z krzakami i drzewami nie oznacza, ze sobie pieknie podswietlisz przeciwnika. Wystarczy, ze lezy 5 m od slupa swiatla. Ty go nie widzisz, a on widzi pieknie cel, do ktorego ma strzelac. To nie jest tak rozowo, naprawde. A latarki mamy bardzo mocne.
Teremo: sadze, ze nikt nie zakwestionuje przewagi termo. Przed tym sie nie ukryjesz, nie uciekniesz. Ma mnostwo zalet. I jedna wade: na leb nie zalozysz i w nocy ciemnej nie pochodzisz.
Co wybrac? I nokto na leb, termo na bron :)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Dandysz 13 Gru 2015, 23:43

Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Dino 14 Gru 2015, 20:37

Jak we wtorek wygram w totka 20 baniek to kupie wszystkim:)
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez Bartolini 14 Gru 2015, 20:57

hehe...
ja też zawsze sobie mówiłem (i planów nie zmieniłem), że jak walnę grubo w lotka to zainwestuje w Cienie i właśnie głównie różnej maści kotowizje chodziły mi w pierwszej kolejności po głowie ;)
Czyli szanse się podwoiły hehe ;)

a skoro już wypowiadam się w tym wątku to do dyskusji dodam tylko tyle:
praktyka pokazuje że tak samo jak z latarek i z noktowizji trzeba umieć korzystać. samo posiadanie to nie wszystko. Wiele razy po stronie przeciwnej były sprzęty więcej warte niż nasze samochody, a w cale nie tak często robiło to jakieś znaczenie. Jednak jak Katana napisał bywało i tak, że zgrana ekipa miażdżyła liczniejsze oddziały...sam w takiej potyczce poległem (efektem było zainwestowanie przez kilku cieni w latarki 700+ lumenów). Na pewno lepiej mieć niż nie mieć ;).
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość