Śpiwory ekstremalne

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Re: Śpiwory ekstremalne

Postprzez InseCt 03 Gru 2014, 00:59

Carintii używałem raptem dwa razy, kiedy było w okolicach 0 stopni (musiałem się rozpinać, spałem w bieliźnie), drugi raz u Adama w domu ;) narzuciłem się nim, grzał lepiej niż puchowa kołdra... Mimo, że rok produkcji 2004, więc trochę leżał. Pewnie -35 nie dałby rady, ale Kotlinę (-16, + wiatr - odczuwalna -22) myślę bym łyknął bez problemu.

Także póki co jestem bardzo zadowolony. Jedynie bym polecił napisanie w uwagach przy zamówieniu, żeby dali stosunkowo najnowszy rocznik.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Dandysz 03 Gru 2014, 16:30

w http://armyworld.pl te Carinthie BW już wyszły. Ja kupiłem ten: http://armyworld.pl/product-pol-1416-Ca ... ginal.html tylko w rozmiarze L. Waży 1,86 kg i jest do -35 extreme. Jestem mega zadowolony. Spałem na ogródku za domem w namiocie przy jakiś 0 st. C w samych gaciach i podkoszulce i było komfortowo. Gorąco polecam.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Dino 03 Gru 2014, 17:48

Tak na prawdę myślę ,że wszystkie śpiwory tzw markowe będą miały taki sam komfort nie sądzę, że przy takiej samej wadze wymyślą coś nowego. Oczywiście nie wliczając w to śpiworów puchowych.
Niestety ale wszystkie śpiwory przez Was proponowane były dla mnie za małe :( Niedługo napisze recenzję FJORD NANSEN TRONDELAND ;)
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez StrzeLuk 16 Mar 2015, 14:07

Dino,

I jak Twoje testy? Jeżeli się zdecyduje na Falkenhorst to muszę coś nabyć i waham się pomiędzy jakimś Fjordem, 4Fem a demobilem. Prognoza mówi o jakimś zerze w nocy, więc jakiś extremów nie będzie. Do tego pewnie bivy ze 2 stopnie doda. Chyba się zdecyduje na coś z komfortem 4-8 stopnie np. 4F Patagonia. Ja raczej lubię jak jest chłodno w nocy i w samych gaciach nie zamierzam spać.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Miejscowość: Babice Nowe

Postprzez Dino 16 Mar 2015, 17:04

Spałem przy -5 i było zajebiście , co do demobilu to jest to loteria śpiwór przechowywany z kompresowany traci swoje właściwości. Uważam ,że lepiej jest mieć zapas niż marznąć , a na lato warto mieć mniejszy śpiwór bo te "zimowe " to trochę miejsca zajmują i ważą.
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez StrzeLuk 16 Mar 2015, 17:29

Przy tym -5 to spałeś w bivim? czy sam śpiwór (namiot)? Co miałeś na sobie?

Ja akurat uważam odwrotnie :) Nie jestem w stanie zasnąć jak mam chociaż lekki naddatek temperatury. Regulować komfort wole ciuchami na sobie. Jak przy 0 będzie komfort w slipach to przy 8 stopniach już się bardziej nie rozbiorę :) Dlatego wolę przy zerze spać w ocieplanej bieliźnie (tym co mam pod mundurem) i przy 8 stopniach przejść na slipy.

Generalnie w domu mam dwa śpiwory: jeden super lekki 600g ale to raczej na spanie w budynkach lub jak jest naprawdę ciepło, drugi właśnie Fjorda na temperatury od 8 stopni wzwyż. Ewentualna opcja jest taka, że mogę się wpakować w te obydwa śpiwory i temperaturowo powinno być ok. Nie wiem tylko jak z komfortem ruchowym.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez Dino 16 Mar 2015, 19:09

Nie spałem na polówce w blaszanym garażu tylko w bieliźnie. Jak uważasz każdy kupuje sprzęt pod siebie i tak aby czuł się komfortowo.
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez StrzeLuk 16 Mar 2015, 22:49

Dlatego zbieram opinie, bo nie dam rady przespać się osobiście w każdym śpiworze. Byłem ciekaw sprawności tych z demobilu i tych tanich extremalnych.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Poprzednia

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości