Multicam - nowe wzory i tonacje

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Re: Multicam - nowe wzory i tonacje

Postprzez Bartolini 09 Sty 2014, 20:57

Dokładnie. Albo odgórna decyzja i wszyscy albo nikt i zostajemy przy mc. Mamy sporo czasu. Dopiero czekamy na zimę, a o mc tropic od helikona nawet jeszcze nie słychać. Obawiam sie tylko ze tropic bedzie drogi.
W każdym razie to dobra pora na takie decyzje. Sporo czasu na uzbieranie środków i nowy sezon w nowym camo, akurat na wiosnę... Jesli tylko helikon wpisze sie ze swoimi planami w nasz mini rebranding.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Mati 09 Sty 2014, 21:18

Spoko. To jak będę kupował WD - może być taka bluza? Czy szukać jakiś kontraktów wyrzuconych na śmietnik w stanach i przywiezionych do kraju, czy coś?

http://allegro.pl/wojskowa-bluza-acu-teesar-rip-stop-woodland-xl-i3869689182.html

w sumie może taki klasyk ^^
http://www.gumtree.pl/cp-odziez-meska/ursynow/kurtka-woodland-m65-542678211
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Bernard 09 Sty 2014, 21:43

z tymi kamuflazami to nie takie hop siup - o tym, ze multicam nie kamufluje (szczególnie jak jest mokro) wiadomo było od dawna. Totez kwestie co wybrać rozwazałem nie od wczoraj i sprawa wygląda tak:

WOODLAND:
+ tani, ale tylko second-handy

- tylko BDU
- zadne nowe kroje w nim nie są robione
- nie ma szpeju w woodlandzie

MARPAT
+ tani
+ porządny system przeciwdeszczowy - APECS

- nie ma szpeju w marpacie

AOR2
+ tani
+ jest szpej

ATACS FG
+ średnia cena
+ jest szpej w AFG

- jasny, a wraz z zuzyciem będzie jaśniał, więc jak multicam

M/05
+ średnia cena
- brak szpeju

PENCOTT
+

MULTICAM JUNGLE
+stylistycznie pasuje do szpeju

- nie wiadomo kto i kiedy będzie to produkował

Ja osobiście bym głosował za marpatem - jak mamy się w jakiś szpej przedzierzgać, to najlepiej w taki, który będzie działa lata. Obecnie zarówno 6th unit, jak i Blackwater i 2nd CEB pozbywają się woodlanda, bo nie ma gdzie kupić nowych mundurów, nie ma juz dobrych GoreTexów, tak samo ze szpejem.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Tatar 09 Sty 2014, 22:29

Mnie pasuje to co Insect mówi, oporządzenie jak najwięcej Olivki (bo uniwersalne) chociaż sam w sumie mam teraz kamizelke w coyocie a ładownice ranger green/oliwka ale dość dobrze chyba spełnia to swoje funkcje maskujące. Czyli co do oporządzenia to bym nie wprowadzał aż tak wielkich rygorów jeśli chodzi o ich camo, aczkolwiek zawsze bylem zwolennikiem oliwkowego oporządzenia właśnie na wypadek zmiany camo mundurów, bo oliwka pasuje do wszystkiego.
Natomiast co do drugiego umundurowania to też wolę WL raz że kiedyś w nim latałem i dobrze się spisywał dwa że mam dwa komplety bdu ;) A co do innych krojów to bluze się po prostu przerabia - tak to się kiedyś robiło zanim zaczeli seryjnie robić sfu, acu etc. odpruwasz dolne kieszenie z bluzy i naszywasz je na rękawy, byle krawiec ci to zrobi po taniości.
Co do MC tropic chętnie zobaczę jak to będzie wyglądać w rzeczywistości i w terenie.
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Bartolini 09 Sty 2014, 22:49

Hm, to troche mnie zmartwiłeś z tym woodlandem Bernard. Na chwile bieżącą jako zielony, drugi mundur byłby ok. Helikon tez jeszcze sprzedaje w sfu..chyba. Ale Insect wspominał ze raczej opcja mc tropic. Wiec moze trzymajmy sie multicama/camogromu aż pojawi sie wersja tropic czy jungle (to chyba o to samo chodzi?) i wówczas zmienimy tylko mundur bez szpeju, ale bedzie perspektywa na rozwijanie tez szpeju bo chyba zaczną pojawiać sie ładownice, gore itd. Skoro woodland nie da rady, chociaż ja jeszcze długo będę w tym latał gdy trzeba bedzie używać gore-texu, to nie ma co sie pchać w tym kierunku, ale do marpatu ciezko bedzie mi sie przekonać. W dodatku szpej mc chyba średnio sie komponuje z tym. No trudny i ważny temat ale trzeba bedzie kombinować. Pamietajmy ze założeniem nie jest kompletna zmiana camo tylko dodanie drugiego, ciemniejszego, przy zachowaniu dotychczasowego normalnie w użytku.
Ja akurat mam wiec jak dla mnie użycie WL wchodzi w grę bez problemu nawet jako przejściowy mundur czekając na tropic. Tylko czy jest sens by inni inwestowali...
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Celin 11 Sty 2014, 19:46

Osobiści jestem za MC tropic jako 2nd. Problem w tym, że nie wiadomo kiedy będzie. Co do WL to mam jedynie gore, bo nie oszukujmy się, ale nawet jako 2nd nie był jakoś używany. Odradzam jednak zmianę całkowitą, czyli również szpej, to już duże koszta i nie każdego na to może być stać. A zwykły MC szpej plus mundur MC tropic może fajnie banglać.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez StrzeLuk 19 Lis 2014, 11:15

Bernard napisał(a):Obecnie zarówno 6th unit, jak i Blackwater i 2nd CEB pozbywają się woodlanda, bo nie ma gdzie kupić nowych mundurów, nie ma juz dobrych GoreTexów, tak samo ze szpejem.

Sorry, za może głupie pytanie, ale co jest nie tak ze wzorem Helikona http://helikon-tex.com/#!/Camo/PLw ?

Jeszcze znalazłem gdzieś coś takiego jak digital woodland?
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Miejscowość: Babice Nowe

Postprzez InseCt 19 Lis 2014, 12:14

Podejrzewam, że chodzi o to, że ciężko dostać nowe kontrakty w wdl.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Dandysz 19 Lis 2014, 14:28

StrzeLuk napisał(a):Sorry, za może głupie pytanie, ale co jest nie tak ze wzorem Helikona http://helikon-tex.com/#!/Camo/PLw ?
Jeszcze znalazłem gdzieś coś takiego jak digital woodland?

Ten link, który podałeś traktuje o leśnej panterze czyli "polskim woodlandzie". Chłopki z innych ekip przesiadają się z oryginalnego amerykańskiego woodland`a: http://usarmy.pl/bluza-bdu-o_220.html
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez StrzeLuk 19 Lis 2014, 17:59

No rozumiem, że oryginalnego woodlanda nie ma i ciężko kupić itp.

Jak rozumiem ten wątek trochę traktuje o tym jaki drugi mundur mieć oprócz Camogroma (tak jest napisane w rozdziale unifikacja poradnika) zamiast nieszczęsnego starego woodlanda. Najbardziej podobny jest właśnie ten "polski woodland" vel "leśna pantera" czy (chyba) digital woodland (http://helikon-tex.com/#!/Camo/USMC).

Edit: Już doczytałem, że ten digital woodland to jest marpat... no i znalazłem całkiem dużo szpeju (http://www.taiwangun.com/s?q=marpat) - coś jest z nim nie tak? Czy kupujecie tylko kontrakty?

Moje pytanie jest takie co z tymi wzorami jest nie tak, że ich nie bierzecie pod uwagę?
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez Tatar 19 Lis 2014, 18:29

zapis o obowiazkowym drugim mundurze traktuj jako nieaktualny
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez StrzeLuk 19 Lis 2014, 19:09

No to bajka :)

Zaczynając zabawę od sezonu zimowego to lepiej najpierw nabyć ten nieobowiązkowy w "leśną panterę" i na wiosnę Camogrom czy od razu Camogrom? Teraz na morko i ciemno to chyba ta pantera będzie lepsza?
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez Dandysz 19 Lis 2014, 22:21

Kup sobie camogroma firmy Helion krój CPU jako podstawowy ciuch, a na zimę nakładkę na mundur w postaci maskałatu Bundeswery http://armyworld.pl/product-pol-173-Mas ... il-bw.html
Ostatnio edytowany przez Dandysz, 20 Lis 2014, 09:56, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez StrzeLuk 20 Lis 2014, 00:45

Bardzo mi się ten pomysł podoba :) ... no i jeszcze śnieg musi spaść...
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Postprzez InseCt 20 Lis 2014, 11:46

O braku oryginalnych wdl to pisałem w tym kontekście, że tam chłopaki celują w umundurowanie oryginalne (kontraktowe dla wojska) i nie będą kupować helikownoskich, pomimo, że dają radę.

Multicam to u nas numer 1. Multicam to wzór, który został opatentowany, dlatego oryginalne kosztują więcej. Ale, oczywiście, są inne multicamopodobne mundury, które produkują różne firmy. I np. multicam od firmy Helikon nazywa się camogrom, brytyjskie robią MTP, itp. Wizualnie one są bardzo podobne, mogą się różnić, tym, że np jeden jest troszkę bardziej żółty, drugi bardziej zielony, ma więcej "plamki" danego koloru itp, ale generalnie wyglądają tak samo.
Czyli po prostu, zasada oryginał i kopie.
Kontraktowy multicam jest drogi, komplet spodnie, bluza to około 700 zł?, helikon to ok 250-300 zł.
Miałem dwa helikony i po 2 sezonie zmiana, bo kolory blakły i robił się pustynny WZ.

Ale na początek, jest to świetne rozwiązanie. A śnieg to niekoniecznie trzeba mieć maskałat, znaczy dobrze go mieć, na pewno dół, góra nie koniecznie, a dlaczego, o tym kiedy indziej.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Bernard 20 Lis 2014, 13:29

No to może podstawy podstaw:

1. "Multicam" jest to nazwa wzoru kamuflażu opracowanego przez Crye Precision (zwnay w Polsce żartobliwie "Płacz Precyzja", zgadnij czemu ;) ), który ok. 6 lat temu stał się mega popularny wśród wojsk specjalnych. Tylko Crye Precision ma prawo swoje produkty nazywać Multicamem, lub firmy którym udzieli na to zgody. Oryginalny Crye'owski Multicam można rozpoznac po słowie "Multicam" wkomponowanym we wzór. Wadą multicamu jest jego niedorzecznie wysoka cena i dosyć wysoka jasność jak na polskie lasy.

2. Camogrom to helikonowska podróba multicamu - trochę ciemniejsza, ale szybko się spiera. Zalety to niska cena i fantastyczny krój CPU - chyba jeden z najlepszych na świecie.

3. "Kontrakt" to oryginalna część oporządzenia lub ubioru używana przez jakąś armię. Najczęściej demobil lub stan magazynowy. I tak:
MTP - to kontraktowa brytyjska wariacja multicamu (opracowana zresztą przez CRYE). Zalety: tanie, wysokiej jakości, ciemniejszy od multicamu. Wady: nie każdy lubi brytolskie kroje
OCP - kontraktowa amerykańska wariacja multicamu (NIE od Crye). Zalety: wyglądasz jak JU-ES-EJ, fantastyczny zestaw GORE-TEX. Wady: tanie tylko jak sprane, kolorystycznie jak multicam.

4. "Mil-Spec" oznacza, że NIE jest to wybór "kontraktowy", czyli odgórnie zakupiony przez jakąś armię, ale spełnia wymagania dot. jakości wyprodukowania, solidności, wytrzymałości itp. I często są to rzeczy kupowane oddolnie przez żołnierzy (tak, Crye też nie jest kontraktem, tylko milspecem)

5. "Chińczyk" rzeczy niskiej jakości, produkowane głównie z myślą o hobbystach jak my, rzadko kiedy używane przez żołnierzy.

Tak więc skoro przebrnęliśmy przez ten słowniczek to możemy przejść do części głównej:
- jeżeli chcesz zaczynać, a nie chcesz się naciąć to nie kupuj chińszczyzny. Szybko się zacznie rozpruwać i raczej nie sprzedasz tego z drugiej ręki. Jako mundur najlepszy byłby CPU Camogrom, od firmy Helikon, która oscyluje na poziomie średnich stanów milspec-a: wygodny krój, popularny, więc w razie niespodobania się z łatwością sprzedasz.
- Jak zaczniesz jeździć do lasu to prędzej czy później spostrzeżesz się, że tam również czasem pada ;) i będziesz potrzebował czegoś przeciwdeszczowego. Tutaj, o ile nie chcesz wydać fortuny, najkorzystniejszy byłby brytyjski zestaw gore MTP

Jak bedziesz chciał wydać większą kasę na lepszy szpej, a to się z biegiem czasu zacznie opłacać, to zainteresuj się nastepującymi markami:
MIWO Lubliniec
MIWO Praszka (oba MIWO używają jakiejś lokalnej wariacji multicamu, ciemniejszej, milspecowej, ale nie taniej. Chyba najlepszy MC do polskich lasów)
Currahee (robią milspeki 2x taniej od konkurencji, najlepsze combat pants-y i to w dodatku 2,5x taniej od Crye)
Condor

i co tam Ci jeszcze chłopaki podpowiedzą
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Dandysz 20 Lis 2014, 14:43

Firma Propper robi niezłej jakości ciuchy (nie spierają się tak szybko) na licencji od Crye - cena kompletu spodnie+bluza ok 500zł - tylko w kroju ACU.
http://usarmy.pl/bluza-acu-multicam-o_221.html
http://usarmy.pl/spodnie-acu-multicam-o_126.html
Za tą cenę od Helikona miałbyś dwa komplety.
Helikonowski krój CPU - Combat Patrol Uniform jest zajebisty (rozkład kieszonek, wentylacja pod pachami, kołnierz z frotką). Ciuchom od Helikona można trochę przedłużyć trwałość poprzez pranie na lewej stronie w temp. max 40-45*C używając nie proszku, a delikatnego płynu do koloru typu Lenor Color itp.

Jeszcze jedna uwaga - ciuchy kontraktowe np. od Crye, G.I., Massif bądź na licencji - Propper (ten sam materiał) są niepalne (domieszka NOMEX`u) i nasączane specjalnym środkiem PIG skutecznie odstraszającym robactwo typu kleszcze, komary.
http://usarmy.pl/spodnie-acu-fr-multicam-o_1067.html
http://usarmy.pl/bluza-massif-fr-acs-mu ... _1198.html
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez StrzeLuk 21 Lis 2014, 13:28

Dziękuję wszystkim za szczegółowe wyjaśnienia. Przy najbliższej okazji podjadę do sklepów i przymierzę Helikona. Przy takich warunkach cenowych to raczej wolę do 2 sezony wymieniać na nowy. Oprócz spierania pewnie też materiał ulega zużyciu poprzez wycieranie (przy tak intensywnym użytkowaniu).

Z tych waszych opisów można by utworzyć jakiś wątek dotyczących teamowych mundurów i przykleić dla potomnych. Z opisem co jest wersją minimum,rekomendowaną i full wypas. Dodatkowo można by zrobić taki watek o szpeju.

Jeszcze raz dzięki i czekam na trening otwarty.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Poprzednia

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości