Plecak

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Plecak

Postprzez InseCt 13 Lis 2014, 17:16

Jeśli w ogóle to to:
http://www.eberlestock.com/G2%20Gunslinger%20II.htm (poziome klamry - zepną np śpiwór, namiot i karimatę, ale nie mają odłączanego pokrowca na broń i pokrowca na deszcz w zestawie)
czy to?:
http://www.eberlestock.com/Phantom%20Backpack.htm (nie ma poziomych klamr :(, ale ma odłączany pokrowiec i w zestawie pokrowiec na deszcz)

Bardziej skłaniałbym się ku opcji pierwszej, ale co o tym myślicie? Drugą to mam kopię i wkurza mnie brak tych poziomych klamr, a te co są przy bocznych kieszeniach są za krótkie, aby dołączyć np karimatę i jak się coś przyczepi, to zgniatają jeszcze to co się ma w bocznych kieszeniach.
Zależy mi, żeby do plecaka stabilnie i bez problemów przyczepić karimatę, namiot i śpiwór. A ten pierwszy nie ma bocznych kieszeni i tam idealnie można przypiąć śpiwór, namiot i karimatę, nie?
Co myślicie? ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Re: Plecak

Postprzez Bartolini 13 Lis 2014, 17:51

Powiem Ci tak.
Ja z Tatarem planujemy kupić takie same typowo wyprawowe plecaki

45L konstrukcje z możliwością rozbudowy
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... RACCOON-45

bardzo podobny ma wisport
http://www.militaria.pl/wisport/plecak_ ... _p5689.xml

Miałem zarówno Tobie jak i ew. Innym którzy myślą o tego typu plecaku, zaproponować wspólny zakup w ramach unifikacji.

Nie maja one pokrowca na broń wiec to nieco inny segment, lecz rzucam luźno temat pod rozwagę i przemyślenia za i przeciw każdej konstrukcji.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Tatar 13 Lis 2014, 18:19

Insect widziałem filmik nt tych plecaków co wrzuciłeś linki, nie powiem mocno zbajerowany plecak i pewnie fajny tylko cena 330 dolców to trochę nie na moją kieszeń, poza tym, wydaje mi się że jest to plecak dedykowany raczej pod snajperów. W teren raczej nie potrzebuję plecaka z pokrowcem na drugą replikę, bo na dłuższa metę i tak to będzie za ciężkie. W plecaku raczej nosisz przede wszystkim rzeczy niezbędne do życia w terenie- ciuchy, żarcie, wodę, śpiwór, karimatę. Raczej skłaniam się do tego Raccon-a 45 z możliwością dokupienia dedykowanych sakw 2x 9 l . Musze obejrzeć te plecaki gdzieś na żywo zanim się zdecyduję, chyba widziałem je w azymucie (niedaleko placu bankwoego) oraz w składnicy harcerskiej w okolicach skrzyżowania al. zielenieckiej i targowej.
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez InseCt 13 Lis 2014, 19:35

Widziałem te z linków, też się zastanawiałem. Tylko nie mają rozpięcia z przodu, a to wygodne udogodnienie, mają bodajże od góry i dołu. No i miejsca na giwerę.
Ale za to mają fajne troki do przypięcia reszty klamotów. To te z boku chyba klamry. Śpiwór, karimatę i lekki namiot idzie spokojnie podpiąć na dwie strony. Jak doda się sakwy po bokach to z przytroczonym śpiworem, karimatą, czy namiotem, może to trochę ścisnąć te sakwy. Ale można je dać na przód plecaka.
W tamtych z kolei, można te cargo na broń złożyć (1 opcja - jest nawet tam zdjęcie złożonego) i wygląda jak normalny plecak lub w ogóle odpiąć (2 opcja). No tylko cenowo strasznie to wygląda :/
Uparłem się jakoś na te z kieszenią na broń ponieważ nie muszę wtedy kupować dodatkowego pokrowca na broń, żeby ją gdzieś przenieść no i fajnie mam wszystko w jednym miejscu w szafie.
Bo w tym plecaku trzymam jeszcze resztę rzeczy asg i mam łatwy dostęp przez dostęp od przodu.
A na patrol jak idę to i tak nie noszę z tyłu broni, jest tam puste miejsce, a tutaj można nawet to schować.

W sumie wyglądają podobnie. A jaki kolor bierzecie? Olive?
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Katana 13 Lis 2014, 21:23

Insecto, Eberle, a szczegolnie ten model to bardzo specjalistyczne spzety. Ten co pokazales, srednio nadaje sie pod to, co bys chcial. To typowy plecak na ponadmetrowego kuja, z sredniej wielkosci komora. To raczej taki pokrowiec dla snajpera, ktorego zrzucili 20 km od celu, malo je, pije ze strumyka i wcale nie marznie, czytaj nie potrzebuje pojemnego plecaka. Poza tym, jak sie orientowalem, cena w pl to 1,2k plus. Ale fakt, to zajebisty plecak:)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bartolini 13 Lis 2014, 21:41

Tak jak napisałeś rozpięcie z przodu to na pewno przydatne udogodnienie, bo dobry dostęp do gratów. Jednak minusem jest to, że duże naprężenia działają na suwak w tym miejscu i nie wróże mu długowieczności. Chyba że masz inne doświadczenia? Ponadto przydałoby się aby był to zamek bryzgoszczelny bo obejmuje sporą powierzchnię. Być może za tyle $ wszystko jest dostatecznie porządne. Jednak dla mnie też cena plecaka miwo czy wisport to już ten maksymalny pułap, a dostajesz chociaż może i prosty ale porządny plecak. Ponadto może przydać się nie tylko do asg.
Zastanawiam się też, czy nie byłoby pokrowca na broń z mocowaniem na klasyczne 25 mm taśmy? Wówczas mógłbyś spokojnie domontować do boku taki pokrowiec. Karimata na górę (zobacz jak Tatar nosi na moim filmiku z treningu z rembertowa), śpiwór na dół i gratki. Plecak i pokrowiec na pewno kosztowałyby mniej niż 300$, a pokrowiec przydaje Ci się tylko na dojazd do rejonu Milsima.

Ja pakuję się na milsimy kompaktowo w plecak 30L (chociaż staje się niewygodny bo za bardzo wypchany) więc nie spodziewam się abym czuł potrzebę rozbudowywać o kolejne litry, na pewno nie od razu. Dlatego 45 L.

Oczywiście nie namawiam do innego wyboru niż wstępnie poczyniłeś. Nie o to chodzi ;) Jak spokojnie masz środki i podoba Ci się to czemu nie.

Z drugiej strony fajnie by było gdybyśmy mieli takie same :). Sporo osób jeszcze nie ma tego typu plecaka więc prędzej czy później przyjdzie na to czas, bo idziemy w te stronę milsimowania.

Na spokojnie trzeba wybrać, pomacać - tu Tatar daj koniecznie znać jak będziesz po oględzinach - chyba nie ma pośpiechu.

A i OLIWKA zdecydowanie. Pasuje do każdego Kamo a plecak jest na długie lata.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Dandysz 13 Lis 2014, 21:48

Ja też szukam plecaka. Na razie mój wybór pada na plecak 30-35 l. Graty typu namiot, śpiwór, czy materac po bokach oraz pod plecakiem. Na deltashop.pl jest ciekawa promocja plecaków wisport, ale do 40l
W Predatorze pracują znajomi można wpaść i pomacać. Planowałem nawet wziąć wszystkie niezbędne graty i spróbować się spakować w sklepie.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bartolini 13 Lis 2014, 22:08

zależy jaki charakter wypadu i jaka pora roku ale z doświadczenia wiem, że przy tych najbardziej wymagających warunkach spakowanie się do 30 L nie jest komfortowe w noszeniu, plecak wypchany przybiera kształt jaja i chyba skłonny jestem zaryzykować stwierdzenie, że lepiej mieć ciut luźno w plecaku niż wypchany na maksa. Inny komfort noszenia. Skoro też szukasz to być może trafiliśmy w dobry moment z tymi plecakami... może by ugrało się jakiś rabat gdzieś gdybyśmy znaleźli model satysfakcjonujący wszystkich. Warto spróbować.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Dandysz 13 Lis 2014, 22:12

W Predathorze na pewno rabacik niezły by się wypracowało ;-)
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bernard 13 Lis 2014, 23:10

A ja pozwolę sobie wrzucić Direct Action Ghosta:
http://gunfire.pl/product-eng-115220510 ... green.html

Drogi, bo drogi, ale w komplecie przychodzi pełnoprawny pas 1-szej linii, który może, ale nie musi być doczepiony do plecaka. Ma to głębszy sens kiedy się rozważy możliwość połączenia 1-szej i 3-cziej linii:
- na kamizelce magi, granaty + 1 litr wody w camelbacku
- dodatkowe magi, baterie itp. na pasku zintegrowanym z plecaku
- w plecaku woda i sprzęt "survivalowy

W razie czego - ciach, plecak z pasem zdjęty, zostaje człowiek na lekko i na bojowo.

Także o.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Dandysz 14 Lis 2014, 11:56

Ja myślałem o czymś takim:
http://wisport.com.pl/Sparrow%2030%20Sp ... ,shop.html
http://wisport.com.pl/Whistler%20Specia ... ,shop.html
lub własnie:
http://wisport.com.pl/Raccoon%2045-72,0,pr,shop.html

Jestem minimalistą i myślę, iż w plecak 30-35l na 2-3 dni bym się spakował. Choć Bartolini może mieć rację, że będzie wtedy niewygodny "balon".
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bartolini 14 Lis 2014, 12:38

Czyli teoretycznie jest juz szansa na 4 raccoony ;) jak na razie...
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez InseCt 14 Lis 2014, 13:46

Te Racoony faktycznie takie gupie nie są ;) Tylko gdyby miały dojście od przodu...
A co do pojemności to Adam skojarz ten mój plecak snajperski - on ma właśnie 45 litrów. Bez dodatkowych dopinanych kieszeni jestem w stanie spakować się na zimę na co najmniej 2-3 dni i nie jest pękaty (porównuję do Kotliny, chociaż tam nie byliśmy długo).
30 l na lato to spoko, ale zima, hmm, sam polar, czy dodatkowa kurtka (zależy jaka i jaka generacja - gore III to mało miejsca zajmie), bielizna, nie mówiąc o kuchence i butli, żarciu to będzie ciężko się spakować. Chociaż to zależy od upodobania. Ja osobiście w 30 litrów komfortowo bym się nie spakował chyba..., dlatego 45 uważam za optimum. Chociaż na lato jest za duży, ale kupuje się żeby i zimą starczał.
Katana, masz rację, jest tam miejsce na metrowego kija, ale którego miejsca prawdopodobnie nie będę używał (ewentualnie laptop) w marszu (w domu tam chowam replikę), stąd fajna opcja schowania. reszta komór to właśnie 45 litrów, czyli tyle, co mam teraz i mi starcza.
Zależy mi na tych dodatkowych zapięciach z boku do podpięcia biwaku oraz na otwieranej z przodu komorze. Kieszeni po bokach nie chcę, bo utrudnia do nich dostęp podpięty na sztywno biwak, poza tym, mam już taką kieszeń MOLLE, którą noszę z tyłu kamizelki, którą mogę przepiąć na plecak, w razie czego.
Racoony otwieranego przodu niestety nie mają, a te z moich linków są cholernie drogie...
No nic zobaczymy, tak sobie link znalazłem i poddałem dyskusji ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Tatar 14 Lis 2014, 14:55

ale zauwaz ze racoony maja dodatkowy suwak z przodu ktory daje dostep do dolnej komory czyli masz dostep albo od gory przez komin albo od dolu. moim zdaniem w zupelnosci wystarcza ale wypowiem sie jak zobacze na zywo.
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Dandysz 14 Lis 2014, 15:47

Musiałbym zebrać wszystkie zimowe graty i spróbować się spakować w dany plecak, wtedy by się okazało jakiej pojemności potrzebuje. Oczywiście wolałbym coś mniejszego.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bernard 14 Lis 2014, 15:58

chłopaki te raccoony wydają się niemałe - zastanówcie się, bo jeżeli do pełna wypełnicie je tylko na zimowy półtoradobowy, to czy jest sens nosić coś takiego do połowy wypełnionego przez resztę czasu. Może faktycznie lepiej kupić coś mniejszego, a tylko opcjonalnie doczepiać doń dodatkowe kieszenie. Szczególnie, że często jest do bazy podwózka, więc można mieć osobną torbę tylko na sprzęt biwakowy
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Tatar 14 Lis 2014, 17:58

http://www.wisport.com.pl/Raccoon%2045- ... ,shop.html

http://www.wisport.com.pl/images/pobran ... y_2010.pdf

Tu macie link do racconow ze strony producenta.
Co do pojemności- 45 l moim zdaniem to jest minimum. Zwłaszcza jak się bierze pod uwagę chłodniejsze okresy roku. Trzeba wtedy wziąć większy śpiwór, więcej ciuchów etc. Co do tego, że "często jest do bazy podwózka" to raczej wychodzę z założenia, że musisz się tak spakować, żeby mieć wszystko na sobie i w rękach giwerę. I tyle. A nie jak baba z targowiska z siatkami w rękach. Jak wiemy że operujemy z bazy, to bierzesz dwa plecaki - duży i jeden mały. Jak idziesz na akcję to pakujesz się w mały, reszta jest w bazie/skrytce materiałowej w której składasz rzeczy jak idziesz do akcji bezpośredniej.

Osobiście nie uznaję troczenia śpiwora na zewnątrz plecaka, bo jest narażony na deszcz. Natomiast preferuję troczenie na zewnątrz sakw/kieszeni cargo, w których głównie trzymam żarcie i palnik z butlą - mam wtedy na postoju do nich szybki dostęp, bez potrzeby rozbebeszania całego plecaka. Dlatego też fajnym rozwiązaniem jest ten suwak na dole plecaka który udostępnia dostęp do głównej komory. Jak masz np. w dole plecaka śpiwór i worek biwakowy, albo zapasowe ciuchy na zmianę, masz do nich szybki dostęp znowu bez zbędnego przewalania całego plecaka od góry.

Oczywiście duży plecak ze stelażem ma swoje minusy - dużo gorzej w nim walczyć, zwłaszcza w pozycji leżącej (wysoki komin utrudnia podniesienie głowy i złożenie się do strzału). Dlatego zasadniczo wydaje mi się, że do walki tego typu plecaki po prostu się zrzuca (stąd fastexy przy szelkach). Z całą pewnością trzeba też dostosować swoje oporządzenie do większego plecaka - trzeba wypiąć rzeczy które są z tyłu na pasie bo oczywiście przeszkadzają. Z tego co czytałem raccoon ma chyba możliwość wypięcia pasa biodrowego co może być opcją w razie konfliktu z pierwsza linią/kamizelką.

Ale idealnych rozwiązań nie ma. Trzeba umieć dostosować swoje potrzeby do konkretnego zadania i tyle. Mój plecak 50 l który mam od 2001 r. już ledwo zipie więc tak czy siak wymiana jest konieczna. I na pewno nie szukam mniejszej pojemności niż te 45 l. bo z doświadczenia wiem, że miejsce w plecaku bardzo szybko się kurczy, zwłaszcza jak oprócz wszystkich niezbędnych rzeczy nagle przychodzi jeszcze wziąć wodę i żarcie.
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Bartolini 14 Lis 2014, 18:44

Ja rownież jestem zdecydowany na 45l bo unikam stylu wspomnianego przez Tatara "na babę z targowiska", a 30l bywa mało i niekomfortowe. Mam przemyślane dość dokładnie co i jak i jestem zdecydowany na 45l. Rozkminilem tez konflikt z posiadaniem dużego plecaka i wypadami z "namiotu" na "małe"misje. Kupilem 10 l plecak pokryty molle (dodatkowe ładownice) z dwiema wersjami pleców mocowanych na rzep i zatrzaski. Jedna wersja to system molle, a druga to szelki i typowe plecy plecaka. Mały plecak (spakowany juz na gotowo w odpowiedni sposób) na molle wisi na dużym. W razie potrzeby zrywam go i zakładam na plecy. Do tego buttpack na tyłku i recon na swobodnie ze wszystkim co niezbędne. Natomiast w razie przeprawy z całym szpejem znów przyczpiam mały plecak, a duzy wygodnie na siebie i w drogę.

Po prostu każdy musi dobrze przemyslec czego potrzebuje. Nic na siłe. Ale unifikacja zawsze jest dobra bo ułatwia życie i dokonywanie wyborów w trakcie burdy.

Btw. Zacząłem biegać ;P wiec moze dam rade 45l plecakom ;)
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez lisek 14 Lis 2014, 23:51

Nie wiem Panowie jaki plecak jest najlepszy (preferuję małe), jednak co do dodatkowych ciuchów nie ma się co rozpędzać. Tak przy rozbieżności -4 do -17 wystarczy to co masz na sobie (nie mówię o kotlinie bo tam sam przesadziłem z ubiorem, teraz mam zajebisty zestaw na szwedzką "zimę"). Tak więc dla mnie plecak na żarcie, śpiwór, ewentualnie namiot i sprzęt biwakowy. Wystarczy 30 - 35 l. A 16h w pracy przy -4 wystarczy z 1 posiłkiem + batony i niewielki termos - mieści się do torby po słoniku (maska przeciwgazowa)
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez danesz 08 Sty 2015, 17:41

Ponoć rewelacyjnymi wyrobami , bijącymi na głowę inne krajowe produkcje są spearpointy serii VECTOR ( 20 i 30 l ).
Litraż może nie za duży, ale ponieważ chłopaki szyją pod indywidualne preferencje, może dałoby przy zamówieniu np 4 sztuk, wynegocjować nie tylko cenę, ale również większy litraż ?
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Następna

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości