Rodzaj baterii a działanie repliki

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Rodzaj baterii a działanie repliki

Postprzez Celin 04 Paź 2011, 10:27

Ponieważ w temacie oddziaływania baterii o konkretnych parametrach na replikę jestem kompletnie zielony, to prosiłbym o wyjaśnienie kilku kwestii. Oólnie chodzi mi o Li-Po i Li-Fe, ale jak coś można pisac o wszystkich, może komuś się przyda kiedyś.

1. Napięcie - wiem, iż wpływa na rof ale na co poza tym? W końcu serii się tak często nie używa, a czy wystrzelę w serii 15 kulek czy 20 to bez różnicy. Dlaczego do replik z większa mocą potrzebna batka z wiekszym woltarzem?

2. mAh - pojemnośc batki - rozumiem, iż wpływa na to jak długo będzie dana bateria działała. Czy im większe napięcie tym mniejsza może byc pojemność? Czy jeśli zalecane około 2000mAh to obojętnie jakie napięcie to trzymać się 2000?

3. Parametr C - nie bardzo wiem o co biega, ale z tego co do tej pory się zorientowałem, to chodzi o prąd rozładowywania i ładowania? I to samo, czy im większe V, mAh to C mniejsze czy jak? Wiem, że powyżej 25C się nie stosuje w ASG.

4. Czy ktoś może opisać o co chodzi z mosfetami? Po co, jak, na co wpływa? Wczoraj byłem w modelarskim na Solidarności/Żelaznej i koleś powiedział, że aby uniknąć palenia styków na większym woltarzu, to montuje się mosfet.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Re: Rodzaj baterii a działanie repliki

Postprzez InseCt 04 Paź 2011, 14:12

1. Głównym założeniem podwyższenia woltażu baterii jest zwiększenie szybkostrzelności. Ale szybciej zużywają się wtedy części wewnątrz gearboxa i dochodzi ryzyko przepalenia styku (po prostu karabin po naciśnięciu spustu nie będzie reagował). Osobiście uważam, że rof jest ważny.
Jak zwiększasz moc repliki, czyli wkładasz mocniejszą sprężynę, siła, która jest potrzebna do ruszenia tego wszsytkiego jest większa i stąd zalecane są większe napięcia. Można to olać, ale rof się zmniejszy i będzie przegrzewał się prawdopodobnie silnik - a to znaczy, że wcześniej się zużyje.
2. Napięcie jest niezależne od pojemności. Generalnie im więcej tym lepiej - po prostu rzadziej będziesz łądował.
Taki nieoficjalny przelicznik to: ilość mAh = liczbie wystrzelonych kulek na jednym cyklu baterii, czyli masz 2000 mAh, wystrzelasz około 2000 kulek, ale LiPo wytrzymuje duużo więcej.
3. Wartość C to informacja ile w danym czasie bateria może "podać" prądu. I tutaj jest to zależne od pojemności. Im większa pojemność, tym więcej prądu batka poda.
Sklepy asg oferują baterie rzędu 15-20 C, ale warto rozejrzeć się za sklepami modelarskimi i kupić minimum 25C.
Nasze repliki nie pożerają aż tak dużo prądu, więc to min. 25C wystarczy spokojnie, ale chodzą słuchy, że im większe C, tym poprawia się reakcja na spust. Ja dla przykładu mam 33C 3300 mAh 11,1v, ale to już inna historia.
4. Mosfet jest to nic innego jak obejście kablami styków. Zywotność styku to około 1 rok, potem ulega przepaleniu.
Aby temu zapobiec montuje się mosfet, który powoduje, że prąd omija styk, a na styk idzie tylko impuls.
Jednym słowem, jak się bawimy w mocne baterie np. LiPo 3300 mAh 33C to mosfet jest konieczny. Bez mosfetu styk przepalił mi siępo niecałych 3 miesiącach.
Chodzą także słuchy, że mosfet poprawia rofa, poprzez minimalizowanie strat prądowych (nie idzie przez styk, tylko bezpośrednio do silnika), ale ja osobiście tego nie zauważyłem.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Katana 04 Paź 2011, 14:17

jezeli budzeet jest wiekszy, mozesz sobie kupic taki wypasmy mosfet. Dzieki niemu mozna np:
po nacisnieciu spustu wystrzeli serie 3 kulek. Oczywiscie dlugosc serii mozna ustawic. Dla mnie bomba, ja bym ustawil 2 kulki, taki swoisty dublet poprawiajacy szanse trafienia
modyfikacja roofu, czyli oszczedzanie mechanizmu. Pierwsza kulka leci z zajebista reakcja na spust, a kolejne z powiedzmy 30 proc mniejszym roofem, tez do ustawieniaa.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Celin 04 Paź 2011, 15:56

Poniewaz jak juz wspomniałem, w kwestii mosfetu jestem kompletnie zielony, to mam kilka dodatkowych pytań:

1. Jaki mosfet i gdzie kupić, czym sie kierować, zakładając, że bym kupił LiPo 11,1. Czy mosfet jest zależny, poza napięciem baterii, równiez od pojemności i C? Jakieś konkretne wymiary, żeby się zmieścił tam gdzie ma być? Nawet nie wiem gdzie.

2. @ Katana - co masz na myśli pisząc wypaśny? Ile kosztuje? :)

3. Czy założenie mosfetu wiąże się z rozebraniem GB?

4. Czy ktoś by sie podjął założenia mosfetu?
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Katana 04 Paź 2011, 16:28

Prosze:
http://gatee.pl/index.php?option=com_co ... 72&lang=pl
250 zl okolo.
mosfet jest absolutnie niezalezny od baterii. nie dobierasz baterii pod mosfet ani odwrotnie. Montaz mosfety wiaze sie z rozebraniem GB, ingerencja w okablowanie, lutowanie, nowe lacza. troche roboty jest. Mosfety sa male, mniejsze niz pudelko zapalek, nawet pol. w prowadnicy kolby powinien sie zmiescic.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez InseCt 04 Paź 2011, 17:46

Ważne jest, aby mosfet był z Active breakiem. Wszystko to co ponad to - bajery.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości