Ponieważ w temacie oddziaływania baterii o konkretnych parametrach na replikę jestem kompletnie zielony, to prosiłbym o wyjaśnienie kilku kwestii. Oólnie chodzi mi o Li-Po i Li-Fe, ale jak coś można pisac o wszystkich, może komuś się przyda kiedyś.
1. Napięcie - wiem, iż wpływa na rof ale na co poza tym? W końcu serii się tak często nie używa, a czy wystrzelę w serii 15 kulek czy 20 to bez różnicy. Dlaczego do replik z większa mocą potrzebna batka z wiekszym woltarzem?
2. mAh - pojemnośc batki - rozumiem, iż wpływa na to jak długo będzie dana bateria działała. Czy im większe napięcie tym mniejsza może byc pojemność? Czy jeśli zalecane około 2000mAh to obojętnie jakie napięcie to trzymać się 2000?
3. Parametr C - nie bardzo wiem o co biega, ale z tego co do tej pory się zorientowałem, to chodzi o prąd rozładowywania i ładowania? I to samo, czy im większe V, mAh to C mniejsze czy jak? Wiem, że powyżej 25C się nie stosuje w ASG.
4. Czy ktoś może opisać o co chodzi z mosfetami? Po co, jak, na co wpływa? Wczoraj byłem w modelarskim na Solidarności/Żelaznej i koleś powiedział, że aby uniknąć palenia styków na większym woltarzu, to montuje się mosfet.