[TRENING OBOWIĄZKOWY] - 29.06.14

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OBOWIĄZKOWY] - 29.06.14

Postprzez Mati 29 Cze 2014, 22:23

Zakładam temat bo porządek musi być.
Dziękuję za trening oraz postanowienia współpracy, bardzo się cieszę : )
Dodatkowo dzięki za tę cześć piknikową. To się nazywa nowość = trening bez odcisków.

W ramach tematu - następny mamy 13 lipca czyli Rawa Maz a potem 27 lipca i dalej jedziemy bez oglądania się na imprezy? Bo patrząc na zgłoszenia na tegoroczne simy chyba dla 2 osób nie będzie trzeba nic przesuwać, że tak powiem wprost : P ?

A jeszcze jeden ewentualny temat: co myslicie o dyżurach treningowych? funkcje: 1.Główny organizator/koordynator, 2. dowódcy stron, dowódcy drużyn, 3. logistyk - odpowiada za teren: dostępność, zgłoszenie ( ;) ), przygotowania na miejscu (rozłożenie rzeczy, fantów, celów itp), rozplanowanie przestrzeni, parkingów itd. 4. tematy do zrobienia są zgłaszane, przetrawiane i ogłaszane. Plus niespodzianki oczywiście. Czy to ma sens czy jest moim kolejnym p o m y s ł e m? ; )
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] - 29.06.14

Postprzez InseCt 01 Lip 2014, 08:46

Dzięki za przybycie. Ekipa zwiadoczo - szturmowa wykonała misję około godziny 1230. Mam nauczkę na przyszłość ;)
Ale z rozmowy po wynikło, że zabrakło identyfikacji celu. Patrol został odwalony, a że szedł akurat VIP, to misja się udała ;). Podejrzewam, że na normalnym simie taka sytuacja, że VIP chodzi sobie z patrolem, nie będzie miała miejsca.
W przypadku takiej liczby opforu można zaryzykować wymianę ogniową, ale przy większej:
- recon jest zdekonspirowany
- przylecą posiłki
- lone survivor.
- cel nie byłby zlikwidowany.

Tutaj w sumie misja została wykonana i super, ale przekładając tą sytuację na większy "konflikt", chyba by nie pykło.
Ale z drugiej strony, jeśli patrol włazi dosłownie na recon, to nie ma innego wyjścia. Jednym słowem - słuszna decyzja. Sytuacja zagrażała misji. I oczywiście w ogóle nikogo nie było widać - ja pitole. Krzaki strzelajo...
Ciekawe co by się stało, gdyby na salamandrze patrol wykrył nasze OP i poniósł straty. Podejrzewam, że zawrzało by w tym ulu. ;)
Katana, super maskowanie, nic nie było widać.

Co do pomysłu - niezłe. Można spróbować. Tylko ktoś się zgłosi, czy HQ będzie musiało wyznaczyć chińskich ochotników? :)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Dandysz 01 Lip 2014, 10:48

Zadaniem była likwidacja VIP`a w czerwonym berecie. Identyfikacja była - jeden z kontaktów w patrolu miał czerwony beret, także otworzenie ognia było dwukrotnie zasadne - dwa, że patrol dosłownie w Nas wdepnął.

Co do pomysłu na dyżur treningowy, jestem za i się zgłaszam. Co któryś trening jestem w stanie przygotować coś mocno "nieszablonowego" :D
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez InseCt 01 Lip 2014, 12:55

Nope. Zadanie polegało na likwidacji VIP'a w czerwonym berecie oraz biało-czerwonej opasce na prawym ramieniu.
Czyli teoretycznie jakby opaskę miał na lewym ramieniu - to nie jest cel. Podobnie z beretami - sam beret o niczym nie świadczy.
Celem ćwiczenia była identyfikacja określonego celu pośród innych podobnych - tak jak to miało miejsce na Salamandrze.
Tutaj szczęściem było to, że akurat patrol się nawinął pod lufy - cóż, los się czasem do nas uśmiecha, ale chodziło mi bardziej o to, żeby wykonywać takie misje będąc 100% pewnym, że to ten, a nie polegając na szczęściu.
Po likwidacji celu nie wiedzieliście, z tego co mi wiadomo, kogo ustrzeliliście.
A mi chodzi o to, żeby wiedzieć.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Dandysz 01 Lip 2014, 13:45

Hyymm... no cóż wiedziałem tylko o berecie :( Racja po ustrzeleniu nie wiedzieliśmy, że wykonaliśmy już misję...
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez InseCt 01 Lip 2014, 14:16

To już pretensje do waszego dowódcy :D Miał wyraźne wytyczne ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Katana 01 Lip 2014, 18:08

Hm, ja szedlem na palke bez wytycznych. mialem aparat, chcialem sfotografowac wiekszosc z Was. Na nieszczescie wlezliscie prosto na mnie prawie i sie nie udalo. Potem mnie grupa szturmowo zwiadowcza ubiegla. Ale fajnie bylo sobie isc wlasnym tempem skradaniowym. 2,5 godziny 500 m :)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bernard 01 Lip 2014, 18:35

Tak i nie.

Tego typu zadania nieregularne były ćwiczone na pierwszym Ranger Schoolu:
1. Kąsanie pojedynczych patroli opforu (niezależnie od tego, czy na głowie mają bordowy beret czy szczerozłotą koronę)
2. Zmuszenie opforu do zaprzestania patrolowania, skupienia swoich sił i tym samym niekontrolowania własnego terytorium
3. Uzyskaną swobodę działania wykorzystać do namierzenie VIPa oraz obserwacji celem wykrycia wzorców zachowania i słabych punktów w jego obronie
4. Opracowanie planu egzekucji i jego realizacja

Plan został opracowany do warunków zaistniałych na treningu i moim zdaniem nie można go oceniać w oparciu o argumenty "a co by było gdyby było więcej broniących". Gdyby ich było więcej, to plan byłby inny.

Wszystko poszło zgodnie z planem, a nawet lepiej. Jedyny fakap to było niezidentyfikowanie przeze mnie Danesza jako VIPa oraz niepoinformowanie pozostałych członków grupy o opasce. Poprawię następnym razem.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez InseCt 01 Lip 2014, 19:30

Co nie zmienia faktu, że taka sytuacja na simie się nie wydarzy (patrol VIP'a), cel nie został zidentyfikowany, a cała misja polegała na dużym szczęściu.
Poza tym punkty, o których piszesz były chyba pod konkretne drużyny patrolowe, czy szturmowe, a nie Recon. Bo nie wierzę, że recon ma kąsać patrole, likwidować kogo popadnie oraz zmuszać do ograniczania patrolowania.
Ma zidentyfikować cel i w miarę możliwości, jak się da, to zlikwidować. A właściwie likwidacja należyałaby nawet już do jakiegoś SOF'u.

Okej, następnym razem nie będę ułatwiał ;)

Generalnie po likwidacji patrolu, zwala się trzon siły, więc byłby lone survivor.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Bernard 01 Lip 2014, 20:30

Za dużo gdybania, panie dowódco, możemy obaj się spierać i obaj mieć rację. Bez weryfikacji w terenie nie dojdziemy do wspólnego zdania.
Bernard

Postprzez InseCt 01 Lip 2014, 21:15

Tu nie chodzi o achy i ochy, tylko o wykonanie misji bez przypadku. Moim zdaniem mogło to być wykonane razem z identyfikacją celu. I właściwie to wszsytko.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Mati 02 Lip 2014, 20:16

Bernard, bądź grzeczny dla Insecta! : )
Gadaj lepiej jak poprowadziłeś odprawę dla swojej grupy?
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez InseCt 03 Lip 2014, 15:51

Racja Mati ;). W sumie dobrze by było wiedzieć, czy nasi dFT, przeczytali dział ze szkolenia dowódców i zgodnie z ciężko zdobytymi, uporządkowanymi tam informacjami, przygotowali na ich podstawie OPORDZIK, METTT, planowanie i resztę :D.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Bernard 03 Lip 2014, 17:45

Jako ze do ostatniej chwili nie było wiadomo, czy trening się odbędzie, więc nie - nie zrobiłem koszer opordu. Następnym razem zrobię, jak będzie więcej niż 2 osoby.
Bernard

Postprzez Mati 03 Lip 2014, 21:34

Trochę wiary!
A nawet dwom osobom idąc na wykonanie zadania to nie warto przybliżyc, jak nie formalnymi pismami, to po ludzku żeby wiedzieli po co lezą? Wprowadziłeś?
Image
Awatar użytkownika
Mati

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości