[TRENING OBOWIĄZKOWY] - 27.04.14 - Zielonka

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OBOWIĄZKOWY] - 27.04.14 - Zielonka

Postprzez Mati 27 Kwi 2014, 21:19

Dzięki za zorganizowanie, przeprowadzenie i udział w treningu!

Pięknie się to toczy, frekwencja nieźle. Wrzucajcie po chociaż 3 plusy i 3 rzeczy do poprawy, niepotrzebne lub do dupy.

Z mojej perspektywy: WojCień zjadał kupy sarny. Kasia mrówki ze wzajemnością. Karola jak to Karola. B...lon fajnie fajnie ale takiego dymu jeszcze nie wynaleźli, żeby to banglało w zasadzce. Jak dla mnie B...lon to manewr tylko na kontakt z innym patrolem. Saperka w pogotowiu bo MUSI się zapalić. Saperka w lesie lepsza od gaśnicy. W czarnej gaśnica lepsza od saperki.

Dodatki do treningów:
Tematy, o których wspomniałem na treningu będą szerzej opisane także będzie się działo ale podkreślę, że charakter naszych działań zostanie zachowany i taki jak do tej pory. Czyli będziemy robili to, co chcemy i tam gdzie chcemy. Czyli: Zielona, Czarna, Czerwona. Za to zobaczymy do jakich fajnych miejsc mój pomysł nas zaprowadzi. Oraz do jakich ludzi.

Szkolenia:
Z newsów: kilka szkoleń jest w przygotowaniu. Pierwsza Pomoc Cywilna oraz Pola Walki. Zjazdy na linie, Przeszukanie terenu w nocy oraz kilka innych. Zobaczymy ilu uda się ściągnąć szkoleniowców.

Inne wspólne cosie:
Ktoś ma dodatkową inicjatywę - śmiało! Posiadasz uprawnienia do zakładania tematów na forum = zakładaj. Baseny, góry, off-roady, wyjazdy, urban penetracje, dlaczego robić to nie we własnym sosie? Nie musi tego robić każdy. Do pracy też chodzimy osobno, rozłamu to nie powoduje. Możemy dodatkowe rzeczy hobbystyczne robić z zainteresowanymi z Cieni.

Podstawa Prawna:
Regulamin udziału w szkoleniach jest następujący: Paragraf 1: Trzeba chcieć, 2. Trzeba móc, 3. Zapisać się i pojechać. 4. Nikt dotychczas kar cielesnych w Cieniach nie wprowadził więc jeśli nie możesz spełnić paragrafów 1-3, to Cię chłosta nie spotka. Na razie.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] - 27.04.14 - Zielonka

Postprzez Tatar 28 Kwi 2014, 18:27

moje wrażenia z treningu bardzo pozytywne :) zwłaszcza ćwiczenie kontaktów w sytuacji gdy rannych przybywa - a tak w sumie bywa w 90% kontaktów - operowanie jedną ręką, zwłaszcza strzelanie i opatrywanie to już nie lada wyzwanie (manualne i kondycyjne - mam dziś zakwasy na skośnych brzucha :) myślę że trzeba takich sytuacji jeszcze trochę potrenować, po kilku "scenkach" sytuacyjnych dużo szybciej się przyswaja co można zrobić mając RL w różnych częściach ciała. Znając zasady do perfekcji można je wykorzystać efektywnie na maxa! Nie możesz strzelać (RL głowy, korpusu) to wciąż możesz chodzić (jak otumaniony ale zawsze) obserwować i gadać (informować innych o sytuacji, wydawać komendy etc.). Czyli reasumując to co Insect skwitował na samym początku - Powergaming. Było super!
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez InseCt 29 Kwi 2014, 09:20

Dobrze, że udało się to zrobić, cieszę się niezmiernie. Kto ma wątpliwości, zapraszam do naszej FMowej ściągi ;)
Na sucho bangla. Teraz trzeba to przećwiczyć z opforem. Chociaż na strzelance Gajosa ładnie szło. I super. Będą ranni, więcej zamieszania, krzyków, płaczu, itp i wtedy się zobaczy ;).
W razie swoich rannych najważniejsza zasada to wykonać ostatni "rozkaz", choćby nie wiem co. Wtedy wiemy co robić.
W moim FT, odniosłem wrażenie, że przy kontakcie zabrakło otwarcia ognia, było tylko zaleganie i rozglądanie się.
Czyli kontakt daleki zamiast bliskiego. Trzeba napie...na swoje sektory, nawet na ślepo.
Pomysł z przewałkowaniem CCS'a chyba się sprawdził, czego można, a czego nie - będziemy to powtarzać, aby wykorzystać max z zasad, co można.
Tatar, dzięki za opiekę nad chłopakami. Sie naganialiście... :D.
Dzięki SirK za udział w treningu.
A w ogóle dzięki wszystkim za udział.

Dymy dupa.
Ostatnia nadzieja w MEWAch..., a nie jakiś zamiennikach...
I kce czeskie RGD-2.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez SirK 29 Kwi 2014, 10:46

Dzięki za trening, było ciekawie.

Na plus, że tworzycie bardzo fajną ekipę, z naprawdę ambitnym podejściem a bez narcystycznego lansu. Jako "osoba z zewnątrz" powiem Wam że trudno Was nie odebrać pozytywnie - pozostaje mi nadzieja że wrażenie było obopólne.

Na gigantyczny plus głębokie pokłady cierpliwości mojego FT a szczególnie InseCta, które eksploatowałem zadając absolutnie każde w miarę sensowne pytanie i zawsze dostawałem przejrzystą, spokojną odpowiedź, czasem złożoną z patyczków i okazjonalnych bobków ale jasną jak słońce. Dzięki temu nawet jeśli za tydzień zapomnę gdzie dokładnie powinienem być i co krzyknąć to na długo zapamiętam sens danego działania i z lepszym bądź gorszym wykonaniem będę mógł je powtórzyć.

Na osobisty plus mała potyczkę z drugim FT która mimo sporej przerwy nie skończyła się moim całkowitym blamażem, na maleńki minus że zostałem odstrzelony 13 kulkami-auć. Fajnie poznać CCS-zawsze to coś nowego, ale do udanych systemów to bym go nie zaliczył. Te 13 kulek w moich plecach i twarzy to w końcu jedno trafienie po którym mógłbym teoretycznie wstać i odejść z RL a za parę minut być cały i zdrów-T15 (przynajmniej na papierze) dla mnie robi lepsze wrażenie, choć rozumiem ze skoro gry są w CCS to wałkowany być musi.

Taka moja refleksja, że w czasie obrywania długą serią leżąc można wyrobić sobie odruch sprawdzania karty i zegarka-niby pół sekundy ale po tej serii fundamentalne znaczenie miałoby dla mnie żeby w momencie jak przestaję obrywać już znać swój status i tym samym plan działania-jak powergaming to powergaming.

Takie pytanie, jeśli np. klęcząc obrywam ręka+noga+korpus to zgodnie z CCSem, w co dostałem? Dorwałem w necie jakieś dwie wersje CCSa ale przeczytałem tylko że jedna seria=1 hit i nadal nie wiem w co.

InseCt napisał(a): przy kontakcie zabrakło otwarcia ognia, było tylko zaleganie i rozglądanie się.
No z mojej strony blado to wyszło bo wyrżnąłem magiem gdzieś po drodze i poszła sprężyna więc nie podawał :roll: Nie pomyślałem o nawalaniu dla samego efektu psychologicznego-skoro nikogo nie widzę to mała różnica miedzy strzelaniem z kulkami a bez. Nauczka taka że hicap czy nie zapasowego maga trzeba mieć.

Jeszcze raz dzięki wszystkim i jak liczę do następnego.
SirK

Postprzez InseCt 29 Kwi 2014, 10:52

SirK napisał(a):Takie pytanie, jeśli np. klęcząc obrywam ręka+noga+korpus to zgodnie z CCSem, w co dostałem?

Moim zdaniem, liczy się to, w co pierwsze dostałeś. Chyba, że organizator jasno nie powie w zasadach przed simem, że każda ze stref liczona jest oddzielnie.
Powergaming to powergaming.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości