[TRENING OTWARTY] - 2013-08-04 - Zielonka

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OTWARTY] - 2013-08-04 - Zielonka

Postprzez Mati 04 Sie 2013, 19:26

Dziękuję za trening! Szczególnie przybyłym.

Improwizacja planu z 13 osób do 6 zwieńczyła się sukcesem ; )

InseCt, mam nadzieję, prezent się spodoba

Sporo zrobiliśmy ale o tym potem.

Pls po trzy plusy i trzy minusy - zachęcam każdego.

Wypiłem 3 litry wody w 5 godzin :shock: Jak za starych czasów.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Re: [TRENING OTWARTY] - 2013-08-04 - Zielonka

Postprzez Celin 04 Sie 2013, 20:41

Plusy:
- pogoda,
- patrol,
- polowanie na snajperów i wymiana ognia :D

minusy:
- plate carier :)
- komary,
- chaszcze czasami masakra

mi się ogólnie podobała, zwłaszcza patrol pod koniec, gdy mieliśmy kontakt ze snajperami.
Chyba nie za bardzo ogarnęliśmy budynek, ale nie ćwiczymy za bardzo CQB,więc nie ma co narzekać. Przynajmniej taki jest mój odbiór, bo na CQB znam się tyle co nic.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Dandysz 05 Sie 2013, 12:09

Plusy:
- poznanie nowych ludzi i ich podejście do tematu
- pogadanka z Kataną - mógłbym tak godzinami :)
- klimat patrolu
- potyczka pomiędzy Cieniami i parą snajperską - aaach mniodzio :)

Minusy:
- moja kondycja
- pewne wady mojego oporządzenia
- komary
- krzaczory takie, że...ech
- lekki opierdziel ze strony małżonki - co tak długo ;)
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez InseCt 05 Sie 2013, 12:38

Chłopaki dzięki za czekoladki ze Szwecji! :D Pychota. I za 100 lat :D Kurde blaszka, znowu mnie zaskoczyliście ;)

Trzon ekipy patrol ma obcykany, że normalnie nie ma się do czego przyczepić. Nie wiem jak reszta...
Ale wygląda to generalnie dobrze. Radyjka, szyki, komunikacja, zachowanie podczas patrolu - miodzio. Jest to niezbędne do dalszego etapu, np rozpoznania się w terenie, znalezienie się, przeprowadzenie skoordynowanego ataku, itp. Ale na ostatnim SCUD'zie nawet z tym nie było problemu, więc generalnie jest jeszcze lepiej ;).

+:
- komary (chociaż nie było ich tak dużo, albo już się przyzwyczaiłem)
- krzaczory :D
- patrol z czyszczeniem budynku włącznie.
- postawa Piskląt.

-:
- brak poinformowania SL o kierunku kontaktu. Znaczy był, ale nie na radiu. I darłem japę 2 razy a mimo to nie doszło. Kurczę, byłem przekonany, że po drugim razie komunikat dojdzie. Czemu nie skorzystałem z radia?
Zauważyłem, że generalnie mamy z tym problem i tak sobie myślę i rozważam dlaczego tak się dzieje?
Po sobie mogę powiedzieć, że wpływ miała adrenalina i skupienie się tylko i wyłącznie na kontakcie. Po prostu wydarłem się 2 razy waląc po krzakach licząc, że komunikat dojdzie. Najważniejsze stało się dla mnie przykrycie ogniem, reszta zeszła na dalszy plan. Poniekąd dobrze, ale HQ nic nie wie z drugiej strony co się dzieje.

Kurcze, zgodnie z wcześniejszymi założeniami, że należy: podać gdzie kontakt (krzyk, radio), poczekać na potwierdzenie, upewnić się, że wszyscy widzą cel, identyfikacja, zmieniać pozycję podczas ostrzału, to 3 sekundy na to wszystko to za mało :P
Myślę, że jednak poinformowanie na radiu to tutaj podstawa. I to co najmniej 2 krotnie. Można się wydrzeć, np DFT komendy do pozostałych w FT i to zdaje egzamin, jednak na dalsze odległości (FT <--> HQ) nie da rady - jedynym rozwiązaniem jest radio. Było nas 6 osób, a wyobraźcie sobie np 3 FT w zachowanej odległości...
Resztę (identyfikacja, zmiana pozycji, itp) robić, jak można to zrobić.

Czyli wracamy do korzeni - gleba, siejemy i podajemy (radio + głosowo), gdzie jest wróg.

- to, że musiałem się wcześniej zwijać.
- że było nas w sumie 8 osób zamiast zapisanych 13...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość