[TRENING OBOWIĄZKOWY] - NOCKA - 2013-07-20/21 - Zielonka

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OBOWIĄZKOWY] - NOCKA - 2013-07-20/21 - Zielonka

Postprzez Katana 21 Lip 2013, 14:18

Moje wrazenia jak najbardiej pozytywne. Bardzo bardzo fajny trening, mimo 5 osobowej frekwencji, i to jeszcze rozbitej na 2 zespoly. Jak dla mnie wyniknela nauczka. Czasem lepiej nie nalazic sie nie wiadomo gdzie i nie wiadomo jak, tylko przeskakiwac znanymi przejsciami. 20 minutowe czolganie przez polane zaowocowalo skrytym podejsciem na skraj lasu i kontynuacja zadania. No i jeszcze jeden wieeeeelki bat: podchodzenie pod slonca/ksiezyc to absolutna glupota. 3h mielismy swiecaca kulke w twarz, dobrze ze nic z tego nie wyniknelo glebszego. Na glebe, czolgamy sie i to rowniez dalo sie obejsc, mimo tej cholernej zarowki na niebie. Mala odprawa przed wyjscie tez byla potrzebna, mimo, ze czasami sie nie widzielismy, to znaki dzwiekowe dzialaly bezblednie.
Mala frekwencja nie powinna byc przeszkoda w przeprowadzeniu treningu, jak udowodnilismy wczorajszej nocy. Z relacji wnioskuje, ze kazdy byl zadowolony.
No i kolejny wniosek: przed latarka, szczegolnie mocna, nie da sie ukryc :) I zadne nokto na to nic nie pomoze.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] - NOCKA - 2013-07-20/21 - Zielonka

Postprzez Rachab 21 Lip 2013, 15:18

Ja również jak najbardziej jestem mega zadowolona, wielkie podziękowanie dla Matiego, że poprowadził trening godny doborowej grupy wilkołaków w pełni. I wielki podziw dla Mateusza, większość osób odpuściłaby w przypadków takich kłopotów jak Twoje.
Dla samego klimatu warto było się wybrać: pełnia niewiele oświetlała, tam, gdzie było jasno księżyc raczej oślepiał niż rozjaśniał, w lesie widoczność na 1 metr, sarny szczekały jak dzikie, świadomość, że gdzieś w pobliżu mamy łoszę, jej tętent w oddali, mnóstwo żab i pewnie gdzieniegdzie żmijki, myliły mnie świata z odległej wioski.
Zgodnie z radą mojego buddego wzięłam nie 5 tysięcy rzeczy tylko tysiąc i było idealnie na 7 godzin w tych warunkach pogodowych - użyłam wszystkiego, co miałam poza apteczką pod real, niczego mi nie zabrakło i dał się to nieść.

Uważam, że koniecznie powinniśmy robić takie treningi często, jako obowiązkowe czy dodatkowe, wystarczy żeby zebrał się nawet 1 FT, to zawsze dla ekipy 4 osoby lepiej otrzaskane z nocnym lasem.
Frekwencją nie ma się co przejmować, nikogo nie zmusimy do takiego wyjścia przystawiając kałasza do głowy.
Nie mamy kałasza.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Mati 21 Lip 2013, 22:38

Nie mamy kałasza
podoba mi się nawet jako motto : )

Bardzo dziękuję przybyłym. Jakkolwiek to zabrzmi, od ostatnich 2 tygodni przekonuję się, że JESTEŚMY JS,
przynajmniej, co najmniej airsoftową ;)

Trening pozwolił na przekonanie się, że jesteśmy w stanie zrealizować bardzo wiele zadań w obrębie 1 FT.
Nie mówiąc o dwójce snajperskiej! Dopinguję sekcji i postaram się osobiście maksymalnie angażować, więc Katana, takie strzelanie z 60 m plus, na nokto, w torbę zrzutową itp- kiedy chcesz ;)

Była to dla mnie noc elastyczności. Co przy moim "zdecydowaniu" życiowym misja wisiała na włosku.

Bazę założyliśmy ostatecznie w jednym miejscu, wszyscy na kupie, każdy w dołku. Chciałem zrobić 3 okopane posterunki i strefę komfortu w środku. Ale wyszło dobrze, coś co mogłoby zdarzyć się nam kiedyś w terenie. Dołek w kształt litery "T". 2 operatorzy trzymają po 180, mogąc jednocześnie patrzeć sobie w oczka lub kopnąć się w razie dymu, trzeci zluzowany.
Spanie i rotacja - zaliczone. Rachab, gratulacje doboru sprzętu. U mnie bez polara, z szalikiem i poncho też spanie było w komforcie - tylko te piepszone komary...

Patrole - zaliczone. Najpierw Maccan sprawdził punkt zachodni,
potem ja z Rachab połowę do punktu wschodniego - wróciliśmy po komunikatach z bazy.

Wchodzenie do bazy - minąć ją, zapętlić, wprowadzić ewentualny ogon na lufy z umocnień oraz otworzyć sobie możliwości flankowania z obu stron.

Zabrakło zrobienia 2 - 3 ścieżek z cichym przejściem. Ale 3 osoby wystarczyły, żeby ładnie się okopać i zebrać patyki ze strefy naszego łażenia oraz zostawić małe potykacze (choć nieliczne).

Przed założeniem bazy obeszliśmy ładne kółka i wiedziałem jak wygląda dookoła teren. BTW wojowi przeryli te te wszystkie drogi!!! na parę metrów szerokości.
Kodowanie - całkiem nieźle, było stosowane więcej niż na ostanim simie. Wszystkie komunikaty zrozumiałe, nawet w przypadku małego "rzeźbienia". Elastyczny system ;)

Mieliśmy też przechwycić Mateusza zdążającego do bazy w trakcie rozgrywki oraz potem także Katanę.
Kiedy o 0204 nadal ich nie było, zebraliśmy manele i techniką FIA w małych 20-osobowych grupach z lararką pomiędzy nimi zaczęliśmy czesać teren. Skutkowało to przemiłą wymianą ognia i o 0229 było już po wszystkim.
Mała dywersja Pisklaków bardzo urozmaiciła nam wieczorną porę i pozwoliła na realizację większej liczby zadań.

Osobiście biłem się na początku z własnym morale. Poszło jednak i po terningu czułem się jak naładowany.

Jest mi bardzo przykro ale skasowałem filmiki z treningu. Krótko mówiąc niesforna 2 i pół-latka na kolanach przy montażu to nie czas na porządkowanie biblioteki klipów :((( Bardzo mi przykro.

Ale ale! Ogromny respekt dla doborowej elity tego treningu, z chęcią wykorzystam to lato i jesień na więcej takich.

Acha, i mam ochotę wykopac prawdziwy schron! Projekt już w głowie.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez MacCan 21 Lip 2013, 23:44

Było bardzo sympatycznie - dziekuje z tego miejsca wszystkim przybyłym.
tez jestem zdania by takie wypady robic w miare często o ile aura pozwala (oby były planowane ze znacznym wyprzedzeniem jak ten )
Pomimo malej ilości operatorow udało się zbudować prowizoryczna baze , zrobić patrole itp.
Bardzo wielki plus w/d mnie to to ze nie było zbyt wielkiego rozluźnienia - każdy zrobil to co musial i wyszlo to chyba ok.
poruszanie się w szyku , zachowanie odleglosci jak i przeszukanie budynku wyszlo ok.
Komunikacja radiowa przebiegala bez problemu - Mati szacun za tabele , klarowna i intuicyjna...
Faktycznie trzy osoby to trochę mało ale udało się zrobić dwa lotne patrole z bazy z zachowaniem naszych procedur.
pierwszy patrol MacCan , kolejny Mati i Racheb . zawsze można było liczyc na wsparcie z bazy.
Księżyc przez kilka godzin swiecil/oslepial bardzo mocno.
Nocna adrenalina zawsze robila swoje i każdy z nas był czujny w 100%.
Taktyka oświetlania celu FIA sprawdza się . ostrzał oświetlonego obszaru i zmiana pozycji.
Katana - ta czerwona dioda ir w noktowizorze jest naprawdę doskonale widoczna z daleka.
pod podejście na wasze pozycje chciałem odpalić posiadane strobo ale zawachalem się czy można ;-)
Twój granat rozwial wszystkie pytania i dal naprawdę sporo dymu ...
Finalnie nic nie zostało zgubione (moja saperka się znalazła ;-) ) ani zniszczone .
WIELKIE PODZIEKOWANIA DLA WSZYSTKICH.
Ps. kolejnym razem zatańczymy Macarene
Awatar użytkownika
MacCan

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Benrey 22 Lip 2013, 01:38

Mati napisał(a):Acha, i mam ochotę wykopac prawdziwy schron! Projekt już w głowie.

Gdzie i kiedy ? ;)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Rachab 22 Lip 2013, 12:01

MacCan napisał(a):Finalnie nic nie zostało zgubione (moja saperka się znalazła ;-) ) ani zniszczone .

No nie wiem, moja replika jednak stwierdziła, że jestem dla niej niedobra i ona chce do wujka serwisanta...

MacCan napisał(a):Ps. kolejnym razem zatańczymy Macarene

Swoją drogą - Katana - odwaliłbyś ludzi tańczących o 2 nad ranem makarenę na środku pola? To był mój pomysł na wywabienie OPRORu, ale zastanawiam się, czy by nie było jak ze specjalsem na traktorze...
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Katana 23 Lip 2013, 20:34

Czy bym otworzyl ogien zalezalo by od tego, jak blisko udalo by mi sie podejsc. Przy 40m juz bym rozpoznal sylwetke, kamizelke czy cokolwiek. Dalej bym sie 100 razy zastanowil.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości