KM

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Re: KM

Postprzez Katana 06 Lis 2012, 22:13

Git. Oddaj Biologowi.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bernard 06 Lis 2012, 22:30

KM w CCS4 ma nielimitowaną amunicję (jeśli jest repliką karabinu zasilanego z taśmy), co nawet ja jako km-ista uważam za grubą przesadę. Niemniej na wieży z FABami i CEBami czyściliśmy las z 1RPIMy i czarnych kotów jak chcieliśmy, bo ilekroć któryś strzelał, to dwa km-y go przyciskały a reszta obchodziła jak chciała. Więc na milsimy grające w CCS4 saw to król pola walki. Poza tym SAWman może się z Wami dzielić kulkami, które ma w zapasowym boxie.
W MCS jest dokładnie odwrotnie: może mieć tylko tyle naboi, co realny odpowiednik (co z kolei uważam za przegięcie w drugą stronę, nie ma odwzorowania tego, że SAW może prowadzić ogień automatyczny z częstotliwością i celnością niemożliwą dla zwykłej broni), co przy jego długiej zmianie maga sprawia, że jest on bezużyteczny w tym systemie. Można co prawda używać magazynków na 250 naboi, ale obecnie produkowane są zawodne i strasznie grzechoczą.

PODSUMOWUJĄC: W CCS KM jak najbardziej tak, w MCS lepiej zostać przy emkach

Katana napisał(a):tak. Czemu?
1. Rzadka dostepnosc nowych km
2. Wytrzymaly mimo ze chinczyk
3. Najbardziej lansiarska wersja
4. M130 i wio
4. M140 dobre glowice i wio
5. Krotki=dobry bo poreczniejszy

Nie. Czemu?
1 wiecej risow= mniej miejsca na baterie w gripe, ciezsze
2. Brak bipoda. Katastrofalne u swini do lasu.
3. Magazynki sa wybredne, Biolog bedzie musial posiesdziec.
4. Kolba do wymiany, peknie po miesiacu. Na szczescie mam cala swinie jako dawce czesci.
5. Kostka stykowa nietypowa, do wymiany (mam ta zajebista)
6. Kabledo wymiany, grzeja sie (mam)

Wytrzymały, ale i tak wywala 10x więcej kulek niż inne, więc awarie bywają nierzadkie. Bipod jest ze znalu, pęknie jako pierwszy. Kolba może się ostać dłużej, mam podobną ale od G&P, a ta nie wiem ile wytrzymie. Duże boxy są awaryjne, i przydatne tylko w MCS, który gramy 2x na rok i który upośledza SAW-y.

Mati napisał(a):Jeśli będziemy to realizowac to kulki na KMa także będą pokrywane z teamowej kasy. Pewnie kupimy 25 kg rocketsów ;)

Sprawdziłem, nie polecam. Z 20 metrów nic nie można trafić. Szczerze? Ja używam G&G 0.28 do preclufy 6,04x509mm, bo wolę dorzucić te 2zł do paki i móc trafić do celu pierwszym strzałem. Wbrew pozorom przykrycie ogniem zdarza się równie często jak konieczność strzelania punktowego. Poza tym można się z innymi dzielić kulkami.

Katana napisał(a):Albo zrobic BT kaemowy: zeby jeden nie musial nosic 5 wieeelkich magow na sobie, a tak, beda sie mogli wymieniac.

W grze wg CCS4 nie ma potrzeby dźwigać ciężarów, a w MCS km jest niezdatny.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez lisek 07 Lis 2012, 09:26

W CCS 4 nie ma limitu kulek do 600 w boxie?
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez Bernard 07 Lis 2012, 10:53

lisek napisał(a):W CCS 4 nie ma limitu kulek do 600 w boxie?

Są, ale dla replik zasilanych z magazynków pudełkowyh, łukowych itp. niezasilanych elektrycnie, które nie imitują zasilania taśmą.
Bernard

Postprzez InseCt 07 Lis 2012, 13:07

Z tym całym CCS'em to są jaja. Tak naprawdę, nie ma zapisu, że nie można stosować hicapów, w ogóle nie ma opisu jakich magazynków można używać,a jakich nie, ile kulek ładować, nie ma zapisu o promieniach rażenia granatów, są to jedynie założenia i wytyczne organizatora imprezy. System CCS definiuje tylko jak się zachować po postrzale i czego można używać po opatrzeniu. I tu też pojawiają się niespodzianki, bo zdarza się, że są różne interpretacje.
Czy się mylę?
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Aur 07 Lis 2012, 19:03

A czy w MCS nie ma ograniczenia 500 fps dla KM i 450 fps dla emek?
Co do celności to zastanawialiśmy się z kumplami nad jednym patentem. Czy nie wymieszać kulek o różnej wadze, precyzyjnych i pestek. W ten sposób powstawała by "chmura" pokrywająca obszar, a jednocześnie co któraś kulka dolatywała by precyzyjnie do celu.
Aur

Postprzez Bernard 07 Lis 2012, 21:15

Aur napisał(a):Co do celności to zastanawialiśmy się z kumplami nad jednym patentem. Czy nie wymieszać kulek o różnej wadze, precyzyjnych i pestek. W ten sposób powstawała by "chmura" pokrywająca obszar, a jednocześnie co któraś kulka dolatywała by precyzyjnie do celu.

Można by...ale po co? Utrudnia to tylko logistykę wewnątrz oddziału, a efekt ten sam. Tak samo dwójnóg: mam takowy (stalowy, G&P, sprowadzany z HongKongu, więc ogólnie ę, ą) i nie pamiętam, kiedy ostatnio go używałem - dwójnóg przydaje się w realu, gdy dystans do przeciwnika wynosi 60-400 metrów, i manewruje się sawem wykonując niewielkie odchylenia. W asg dystans do przeciwnika to zazwyczaj 30-60 metrów, więc dwójnóg, podnoszący sylwetkę o te 25-45cm nie jest dobrym rozwiązaniem. Poza tym w ASG więcej się manewruje SAWem. Lepiej w roli podparcia sprawdza się... długa lufa! Nie raz prułem serią opierają lufę o gałąź przede mną. Poza tym wszystko, co poniżej lufy jest wtedy schowane.
Aur napisał(a):A czy w MCS nie ma ograniczenia 500 fps dla KM i 450 fps dla emek?

Tak, ale w sytuacji, gdy zmiana maga trwa wieki, to i tak żadna pociecha. Poza tym nie będę tuningował i odtuningowywał repliki na dwie imprezy w roku. Może kiedyś, jak wyjdą dobre boxy na 250 to będzie miało sens, ale nie teraz.
Bernard

Postprzez InseCt 07 Lis 2012, 23:39

W MCS i innych ograniczenia fps biorą się raczej z ogólnego ogólnopolskiego kodeksu i prawa asg (można powiedzieć, że to takie ROE) i z założeń organizatorów danej imprezy. Jeśli autor systemu zaadoptował te umowne ustalenia do danego systemu wtedy tak, dany system posiada ograniczenia.
W CCSie nie ma ograniczeń fpsowych jako takich - są takie jakie organizator określi. Jeśli nie określa to myślę, że trzeba się kierować prawem asg, które mówi, że cekub 350, las i szturm 450, snajpa 600. Chociaż w prawie asg też chyba nie ma o tym mowy, nie wiem nie chce mi się sprawdzać ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Celin 08 Lis 2012, 11:31

Tylko jak to ma się do rzeczywistości w przypadku szturmu :)
Wiadomo, że gro ludzi lata za szturmem w zakresie 450-500.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez InseCt 08 Lis 2012, 12:04

Dlatego coraz więcej pojawia się zapisów organizatora w zasadach imprezy, że pow 450 tak, ale tylko semi.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Katana 08 Lis 2012, 19:17

Panowie- Stop Spam! Nie ten dzial.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Katana 12 Gru 2012, 00:17

Ponawiam prosbe|: Czy ludzie obecni na sobotniej jebnace moga odebrac lufe i komore bo KM od Bernarda?
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez lisek 25 Cze 2013, 07:28

Witam
Po ostatniej strzelance zastanawiam się nad tym:

http://www.taiwangun.com/pj249-pj46

czy lepiej pczekać i dozbierać do czegoś lepszego? Tylko czego???
lisek

Postprzez Katana 25 Cze 2013, 08:36

Lisek, jak bedziesz tachac swienie, bedziemy zachwyceni.
Czy dozbierac do zegos lepszego? NOwy CA kosztusi 2k, uzywki 1,5k, zazwyczaj nieuzywane. Uzywany PJ, po konkretnym tuningu, 1,2-1,5k. I ja bym sie sadzil na taka uzywke. Bo do CA musisz dokupic nowy mag 400 zl, a w PJ mag bedzie, moze nawet 2.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez lisek 25 Cze 2013, 08:46

Z wagą wyjdzie na to samo co emka i 20 magów (połowa metalowa).
Co do używek to wolę sam tuningować, i tak chce mi się tachać a ciągły ogień daje dużą przewagę zwłaszcza na dużych dystansach.
Pj w stocku 450 fps, do wymiany lufa na preckę gumka, i na razie tyle...
lisek

Postprzez Bernard 25 Cze 2013, 10:16

replika koncepcyjnie dobra - krótka lufa, składana kolba, szyny już w zestawie. Zewnętrznie co ja bym zrobił, to ściągnął górną szynę i odczepił dwójnóg - jednego i drugiego za bardzo nie ma kiedy używać, a swoje ważą.

Jak kupisz, to po znajomości mogę Ci odsprzedać maga firmy MAG - są o wiele lepsze od stockowych.
Bernard

Postprzez lisek 25 Cze 2013, 13:35

Na zakupie będę na jesieni, będę miał w pamięci. Do tego czasu pasuje dokupić kilka (kilkanaście) lekkich plastikowych magów (zwłaszcza że 2 zgubiłem na sacharze)
lisek

Postprzez InseCt 25 Cze 2013, 14:56

Lisek, byłoby fajnie z tym KM'em, będzie to naprawdę wzrost siły ognia ekipy.
Super ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Dandysz 06 Sie 2013, 10:33

Panowie,

Dysponuje nową świnką CA mod46 po przeprowadzonym "potwornym" tuningu. Bebechy spokojnie wytrzymują auto na M170. Dodatkowym atutem jest elektronicznie regulowana szybkostrzelność. Można strzelać długo i daleko.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Poprzednia

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość