"Z czym do lasu?" czyli parę pytań o oporządzenie.

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Re: "Z czym do lasu?" czyli parę pytań o oporządzenie.

Postprzez Kris 20 Maj 2013, 16:29

A rozpinasz cummerbunda w terenie podczas działania? Jeśli tak to to faktycznie jest wada.
Rzep daje Ci możliwość szybkiego odpięcia za cenę hałasu.
Jeśli zmieniasz zużyty magazynek (i otwiersz w tym celu ładownice na rzep) to w głębokim poważaniu masz hałas.
Jeśli po cichu chcesz wyciągną granat albo snikersa to rzep jest już wadliwy.

Podzielam poglądy Bernarda. Od siebie dodam tyle, że panel udowy może być niezłym wyjściem.
Lead the way !!!
Awatar użytkownika
Kris

Postprzez lisek 20 Maj 2013, 17:50

Polecam ci chestrig (wsh): 10 magów z przodu, mapa, nóz, telefon wyżej, albo po kieszeniach. Na pasie zrzut i mała lądownica na kulki i poncho lub wodę, ewentualnie manierka. Na plecach reszta: jedzenie dodatkowe magi, jakiś ciuch ewentualnie, wiekszy zapas wody (na postój).

Przy dłuższych postojach ściągam chest więc mam w kieszeni i na pasie po jednym magu (tak na wszelki wypadek).
Staram się najwięcej ważnych rzeczy chować w kieszeniach. Camelbacka odradzam (miałem sprzedałem) nie jest dla mnie zbyt praktyczny.
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez Bartolini 20 Maj 2013, 18:58

lisek napisał(a):Camelbacka odradzam (miałem sprzedałem) nie jest dla mnie zbyt praktyczny.

kwestia wyposażenia jest mocno indywidualna. Oczywiście dobrze jest popytać i nieco mniej pobłądzić ale jak np Lisek zaznaczył - dla niego camelback jest niepraktyczny i woli inne rozwiązania. Ja z kolei nie wyobrażam sobie wyprawy bez camelbacka. Bez względu na to którą opcję wybierzesz, może się okazać, że jednak ta niewybrana była dla Ciebie lepsza. Wszystko zweryfikuje praktyka, a nasze sugestie to punkt odniesienia do twoich rozważań. W każdym razie ja bym polecił Ci camelbacka bez nawet jednego złego słowa i to w zasadzie jest powód tego posta. ;)
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bernard 20 Maj 2013, 20:06

Ja też uważam, żebyś najpierw spróbował z camelbackiem
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Tatar 20 Maj 2013, 20:28

lisek napisał(a):Przy dłuższych postojach ściągam chest więc mam w kieszeni i na pasie po jednym magu (tak na wszelki wypadek).Staram się najwięcej ważnych rzeczy chować w kieszeniach. Camelbacka odradzam (miałem sprzedałem) nie jest dla mnie zbyt praktyczny.

Co do ściągania oporządzenia przy dłuższych postojach- w żadnym wypadku! tylko do spania, tak to cały czas masz mieć szpej (amunicję) na sobie.

Ja tak samo bez camelbaka nigdzie się nie ruszam.

Co do szpeju po kieszeniach - jeśli chodzi o kieszenie cargo w spodniach - ja osobiście nie lubię mieć tam za dużo, niewygodnie mi się wtedy chodzi, zwłaszcza przy dłuższych marszach, natomiast bardzo lubię obładować kieszenie na rękawach bluzy (karty ccs, komórka, opatrunek, kompas). Zgodnie z naszymi FM-kami każdy ma mieć jeden opatrunek osobisty w bluzie na lewym rękawie i w kieszeni na prawej nogawce (tak dla przypomnienia).
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez qrczak 21 Maj 2013, 11:01

@ Kris - Cummerbunda nie mam potrzeby rozpinać w terenie. W trakcie kontaktu to też wiem, że mały problem. Chodz raczej o to, że całe kamizelce zdarza się "skrzypieć" podczas normalnego chodzenia. Bo w tym momencie jak mi te rzepy zahałasują podczas skradania się to może być lipa. A o panelu udowym też myślałem i pewnie będzie, ale to dopiero za jakiś czas, jak więcej kasy będzie.

@ Lisek - nie zwróciłem uwagi na treningu ale ty w tym WSH jak masz upakowane te 10magów? 5x2? Bo ja na froncie mam 8 przeszyć MOLLE czyli 4 ładownice po 2 magi i koniec. Teraz miałem jeszcze jedną z boku po lewej, i właśnie to był problem.

A camelbacka przetestuję na następnym treningu ;) Natomiast co do kieszeni w spodniach - to mam podobnie jak Tatar - wolę pierdolety poupychać gdzie tylko się da, byleby do cargo nie ładować. Zwłaszcza jak dojdą nakolanniki (czy one przypadkiem nie utrudniają korzystania z kieszeni cargo?).
qrczak

Postprzez Bernard 21 Maj 2013, 12:16

qrczak napisał(a):Tatar - wolę pierdolety poupychać gdzie tylko się da, byleby do cargo nie ładować. Zwłaszcza jak dojdą nakolanniki (czy one przypadkiem nie utrudniają korzystania z kieszeni cargo?).

Trochę, ale nie bardzo
Bernard

Postprzez lisek 21 Maj 2013, 20:22

Tak 2 x 5 i jeszcze mam jedną ładownicę na radio (są wersje ala wsh na 12 magów ale bez ładownicy na radio).
Co do kieszeni spodni to tylko kamizelkę tam noszę reszta w kieszeniach na klacie (jeśli mam przedni panel wsh złożony) i rękawach.

W cirasie ładnie mi się rozkładało 12 magów w 6 ładownicach (3x2 podwójne) i dodatkowe 4 magi w 4 ładownicach pod ładownicami. No ale 16 magów na brzuchu i bokach to średnio wygodne.
lisek

Postprzez Kris 22 Maj 2013, 14:04

Może mam mało doświadczenia takiego typowo milsimowego ale zawsze wychodziłem z założenia, że pod ręką wystarczy mieć 6 magów. Więcej można sobie gdzieś dopchnąć i dołożyć do podstawowych ładownic.

http://miwo-military.com/-produkty/pid, ... o-M-16-M-4
Chce takie coś kupić, na dniach (może dziś) póki jest 10% zniżki. Myślę tylko nad tymi gumkami i praktycznością tego rozwiązania. Ten bandolier ma też wersję bardziej klasyczną.
Lead the way !!!
Awatar użytkownika
Kris

Postprzez lisek 22 Maj 2013, 14:33

to zależy, ja mam ciężki palc i na którymś milsimie 16 magów na 2kontakty było za mało
lisek

Postprzez Bernard 26 Maj 2013, 20:08

moim zdaniem 9 to minimum

czek dys ałt: fastmagi polskiej produkcji, real deal, poza tym nie jakiś plastik jak te zachodnie, i oczywiście są też w multicamie: http://miwo-military.pl/?p=8.1578.FAST- ... O-MILITARY
Bernard

Postprzez Kris 30 Maj 2013, 16:30

Dlatego, zaznaczyłem, że z mojego doświadczenia. Moje doświadczenie z imprez para-milsimowych wskazywało, że kontakty są raczej krótkie i dość "ostrożne" więc jak jebankowo mi starcza... W każdym razie mam nadzieję na rychłe zweryfikowanie swojego poglądu na ten temat. ;)

http://www.specshop.pl/index.php?cPath= ... lter_id=10
Boczniak jakich mało. Jako ciekawostka i może temat do dyskusji.
Lead the way !!!
Awatar użytkownika
Kris

Postprzez Katana 30 Maj 2013, 17:34

Magow to jak najwiecej, ile sie da. Lepiej nosic, niz sie prosic. W kurniku, na NWN wywalilem 18. I malo bylo. W piaskownicy na RGR podczas kontaktu nocnego, wsyzstkie 16. I malo bylo. Ale dzieki temu wrog lba nie podnosil.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez lisek 30 Maj 2013, 20:59

Na sime jak mam kontakt to pierwszy mag mi idzie na auto, później to zależy. Zawsze trzeba dążyć do przejęcia inicjatywy, a ogień ciągły temu sprzyja.

Kris napisał(a):http://www.specshop.pl/index.php?cPath= ... lter_id=10
Boczniak jakich mało. Jako ciekawostka i może temat do dyskusji.

Mimo wszystko to sprężynówki, Polecam gazika berette od stti/src, koszt niecałe 100 pln, zasięg dobry, nie ma się co zepsuć, jedyna wada ty zabawkowy wygląd i brak BB.
A no i działa przy -7
lisek

Postprzez Kris 31 Maj 2013, 20:33

To ja już się nie odzywam jeśli chodzi o magi. ;)
Lead the way !!!
Awatar użytkownika
Kris

Postprzez qrczak 28 Lip 2013, 16:05

Przydałoby się trochę uzupełnić kamizelkę, a że ciut kasy jeszcze zostało to zastanawiam się nad zamówieniem paru rzeczy. Wybór padł na miwo-praszka (lubliniec jakoś mi nie podpasował swoją ofertą). Na wstępie worek na odzysk (dobry zwyczaj - nie pożyczaj, więc wolę mieć własny ;D )

http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... odzysk-M-2
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... zysk-WS-11

Różnica w cenie 3 zł, i nie mam pojęcia co wybrać. Czym one tak na prawdę się różnią, poza tym, że M2 ma możliwość zwinięcia na czas marszu?

Dalej kieszeń na navcomma. Nada się coś takiego?
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... esze-GPS-2
Niby wymiary navcomma to 93x50x23,5mm, czyli powinien się zmieścić. Tylko czy nie będzie problemu z wypuszczeniem anteny? Czy nie kombinować i kupić to:
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... adiostacje

Ostatnia rzecz, nad jaką myślałem to apteczka, tylko brać coś małego, typu
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... k-osobisty
czy bawić się w te duże apteczki zrywane, gdzie mogę wrzucić wszystko? Z góry dzięki za pomoc.
qrczak

Postprzez Benrey 28 Lip 2013, 20:40

Polecam ten worek zrzutowy -
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... zysk-WS-11
Mam i jestem zadowolony. Jest obszerny i ma usztywniane rondo - dzięki temu łatwo wrzucać tam magi.

Co do kieszeni na radiostacje to jak mówiłem ja preferuję zamkniecie z fastexem, a odnośnie apteczki to niech wypowiedzą się Anioły ;)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Mati 29 Lip 2013, 00:22

A jednak ja sobię pozwolę na wypowiedź a Anioły mnie sprostują.

Jeśli apteczka ma byc już wspaniała to
1. Odczepiana od oporządzenia - np na mega magiczny i ogrumny żep na całości tylnej ścianki kieszeni.
2. Otwierana w całości jak na poniższym zdjęciu:
Image
3. może byc mniejsza od tej przykładowej powyższej.

Co do jej składu nie będę wchodził w długie spory.

[!] Pod CCS wystarczy Ci bandarz w nogawce spodni oraz na ramieniu na bluzie.

Jednak dalece zalecam posiadanie jakiegoś minimum pod real w takiej właśnie apteczce.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Celin 29 Lip 2013, 01:49

Trochę nie ten przedział cenowy :P ale co tam :) Ja posiadam tę oto apteczkę
http://www.usarmy.pl/wyposazenie-taktyc ... 6_472.html
jest super. Ostatnio zakupiłem też apteczkę samochodową i prawie wszystko przeniosłem do tej z ASG. Osobiście uważam, że oczywiście gra grą, ale zawsze może się przydarzyć wypadek i dobrze mieć apteczkę pod real.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez danesz 29 Lip 2013, 13:09

Tak naprawdę, apteczka na oporządzeniu w naszych realiach jest tylko i wyłącznie lansem. Czymś do zapełnienia palsów.
Więc każdy robi jak chce.
Ja noszę bo ... bo tak. Lepiej mi łuskać coś z palsów niż z kieszeni czy plecaka. Natomiast w przypadku członków teamu - nie sądzę żeby była koniecznośc łuskania czegoś medycznego gdy w pobliżu będę ja Gosia, Mati lub Biolog.
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości