[Celin]-rekrutacja

Moderator: HQ

[Celin]-rekrutacja

Postprzez Celin 06 Wrz 2011, 15:06

Cześć,

Mam na imię Paweł (31 l.). Od około miesiąca zainteresowałem się ASG i powiem szczerze, że się wkręcam coraz bardziej :D Chciałbym przyłączyć się do waszej ekipy, ponieważ widzę (po forum oraz z samego materiału zawartego w BOG), że jesteście zdeterminowani, konkretni i wiecie o co w tym wszystkim chodzi. Podoba mi się Wasze podejscie do sprawy ASG, konkretnie i na temat. Uprzedzając pytanie, znalazlem Was przeszukując internet. A szukałem ekipy z Warszawy lub Legionowa. Wasza paczka zrobiła na mnie najwieksze wrażenie :mrgreen:

Wracając do mojej osoby, jak już się zapewne zorientowaliście, jestem w temacie ASG kompletnie zielony od strony praktycznej. Nigdy sie nie bawiłem w strzelanki ani nawet paintball. Jednakże staram się poszerzać moją wiedzę póki co merytoryczną.

Chciałbym się spotkać z Wami jako "gość" w niedługim czasie, na jednym z treningów otwartych. Być może jak szczęście dopisze to 18.09.2011. Wiem, że macie trening w ten weekend, jednak nie mogę się zjawić z powodu wyjazdu.
Mam przy tej okazji kilka pytań co do bycia "gościem", ponieważ BOG nie zawiera odpowiedzi na nie. Czy gość bierze udział w treningu czy nie? Chodzi o to, czy zalecane jest aby zabrać ze sobą mundur i buty, bo na przykład trening będzie odbywał sie w lesie i gość będzie chodził z ekipą? Równiez nie wiem czy zabierać okulary na wszelki wypadek czy nie?

Ogólnie pytań mam znacznie więcej ;) ale to już bardziej na etap bycia rekrutem.

Tak poza konkursem, co sądzicie o M4A1 KWA?
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Re: [Celin]-rekrutacja

Postprzez Sushi 06 Wrz 2011, 15:40

Okulary to obowiązek zupełny konieczny i niezaprzeczalny. W razie "niemca", zawsze ktoś z nas ma jakiś zapas ;]

Co do tego czy gość bierze udział w treningu cz tylko stoi i się przygląda zależy od samego gościa :)
Jako gość nie masz żadnych obowiązków a my żadnych wymagań w stosunku do Ciebie. Wszystko zależy od Twojej dobrej woli i chęci. Gość jest po to, żebyśmy się poznali zwyczajnie jako ludzie, że zaryzykuje stwierdzenie "kumple" :)

Jeśli gość ma ochotę z nami biegać i ćwiczyć to my mu tej "przyjemności" nie odbieramy ;) Jest tylko jedno ALE. Priorytetem podczas treningu jest dalsze szkolenie pełnoprawnych operatorów, doszkalanie rekrutów, a na końcu zapewnianie zajęcia gościom :)

Oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli, przykładowo, tematem treningu jest współpraca BT (2 osoby) i dla gościa akurat nie ma pary, to w pierwszej kolejności materiał danego ćwiczenia przerabiają operatorzy i rekruci, a później gość z kimś na tzw "doczepkę"

Zapraszamy w terminie w którym będziesz mógł, poczytaj sobie dział rekrutacja, gdzie poznasz opinie innych byłych i obecnych gości/rekrutów. Poczytaj też dział "po strzelankach" czasem jest tam dosyć ciekawie :)

Co do doświadczenia, nie wymagamy niewiadomo czego. Wystarczy chęć nauki i zapał a reszta sama przyjdzie.
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Celin 06 Wrz 2011, 15:50

ok fajnie. Juz czytałem o kolejności na szkoleniu więc znam sprawę :)

Jesli jest możliwość to pewnie, że wole biegać niz stać, no chyba, że w danym konkretnym przypadku zalecacie obserwację zachowania z boku celem nauki. Okulary i mundur (MC) posiadam, więc tez bym zabrał ze sobą na przebranie.

Forum w większości już przeczytałem, ale jak raz po imprezach zostawilem sobie na koniec dla smaczku ;)
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez InseCt 06 Wrz 2011, 15:56

Hej Paweł!

Miło Cię powitać na forum i jednocześnie cieszę się, że zostaliśmy wybrani :D.
Tak po krótce o nas, to to całe ASG wkręciło nas na maxa i dobre jakieś >5 lat temu i nie możemy się z tego nałogu wyrwać ;). Dla nas jest to coś więcej myślę, niż zwykłe hobby. No bo kto by wstawał o 0600 w WOLNĄ SOBOTĘ kiedy pada wieje i jest zimno i szedł na trening lub symulacje militarne... :P

A tak na serio, to pozwól, że posłużę się wcześniejszą odpowiedzią do kolegi monopola.

Na wstępie chciałbym wyjaśnić, że poszukujemy osób, które zaangażują się na dłużej w asg w barwach Cieni.
Spowodowane to jest po trochu historią naszej ekipy, gdzie w przeszłości mieliśmy problemy z frekfencją lub mieliśmy doczyniena z osobami ze słomianym zapałem i skaczącymi z kwiatka na kwiatek. Jednymi słowy braliśmy wszystkich jak leci. Jak się okazało to był błąd, ponieważ ciężko wypracowany wcześniej plan treningów, szkoleń, spotkań, ustaleń - nie miał szans realizacji.
Część osób chciała się dalej szkolić i być bardziej jednostką paramilitarną, części to nieodpowiadało i nudziło - chciała się tylko postrzelać. Oczywiście, przez ten cały czas ci co chcieli trenowali cały czas od początku i szlifowali swoje umiejętności dalej, ale nastąpił konflikt, czego wynikiem był spadek frekfencji i fiasko realizowanych zadań.
Chcieliśmy postawić na jakość, nie na ilość, dlatego zaczęliśmy szeroko pojętą rekrutację. Rekrutacja zbiegła się z przełomem naszej jednostki. Wraz ze zmianą profilu jednostki z, można powiedzieć jebankowego na milsimowy, powstał też dodatek "CIENIE" w nazwie wyznaczając nową drogę.
Postanowiliśmy, że lepiej pozyskać z 10 osób 1 właściwą sztukę, niż przyjąć od razu 10 osób bez weryfikacji.
Rekrutacja trwa do dzisiaj i można powiedzieć, że z 4-5 aktywnych uczestników teraz jest realna szansa na dobicie nawet do 16 osób w teamie. Nie licząc gości oczywiście. A proces rekrutacji trwa już w sumie 2 lata...
Sporo czasu, ale teraz to zaczyna procentować, powoli nasze "marzenia" się spełniają, a mianowicie, możemy bez przeszkód skompletować na milsima w pełni wyszkolone i samodzielne minimum dwa FT, które zrobią popłoch w szeregach wroga. Lata treningów zaczynają procentować i to nas niezmiernie cieszy, że IDEA Cieni została przyjęta.
Nasze spotkania to głównie treningi i milsimy, na strzelanki też się wybieramy, ale nie jest to priorytet. Ja dosyć często się pojawiam na nich, jak również też na innych imprezach, aby nie stracić kontaktu ze znajomymi :). Strzelanki traktujemy często jako trening. Mamy treningi nocne. Generalnie, robimy wszystko, aby podnieść nasze umiejętności, z piciem piwa włącznie :)

Nasza jednostka liczy sobie już ponad 5 lat, szkoda by było stracić to, na co tyle lat pracowaliśmy.

Przedstawiam tą krótką historię po to, aby uświadomić Ci, kim naprawdę jesteśmy, do czego dążymy, i czego chcielibyśmy od nowych członków.
Przedstawiam ją także, aby być w porządku wobec Ciebie, nakreślając jaki profil reprezentujemy i co Cię czeka :)
Dlatego, może to zabrzmi odstraszająco, ale bardzo proszę zastanów się dokładnie, czy będziesz mógł poświęcić jedną niedzielę na 2 tygodnie na obowiązkowe treningi i w późniejszym czasie - 2 dni (sobota-niedziela) na milsimy, które odbywają się w ilości 4-5 rocznie.
Jeśli planujesz zabawę z nami w asg na dłużej - zapraszamy. Jeśli jest to dla Ciebie kolejna przygoda z asg - myślę szkoda naszego i Twojego czasu :/

Proces rekrutacji trwa myślę dość długo, zależy on od zaangażowania zaiteresowanego i postępu w "chwytaniu" nowych rzeczy. Jeśli idze gładko i z frekwencją nie ma problemu - przyjęcie do ekipy następuje szybko, jeśli jest problem, też szybko ;). Generalnie nikomu jeszcze nie podziękowaliśmy. Gość jak chce biega z nami, najlepiej w mundurze, aletak jak napisał Sushi, priorytetem jest trening aktualnych członków.
Zatem, jako gość proponuję połazić z nami jeszcze na treningi celem weryfikacji "czy chcę" i jeśli jest dalsza chęć wstąpienia w szeregi, mówisz to w wątku rekrutacja i zostajesz rekrutem. Rekrut ma już pewne obowiązki, ale to pewnie wiesz, bo przeczytałeś BOG'a. Rekrut biega z nami, chłonie wiedzę i jeśli po jakimś czasie wszyscy pełnoprawni członkowie JS'a są za - stajesz się członkiem Cieni.

I wtedy to już przerypane - treningi co 2 niedzielę, skłądki 10 zł/mc, obecność na simach obowiązkowa, same problemy ;)

Żeby zostać rekrutem, nie musisz umieć niczego. Nasz plan treningów pozwoli Ci na n adrobienie zaległości.
Teraz może to trochę niefortunne, bo skończyliśmy basic skille, BT basic skille i zaczynamy FT basic skille i manewry, ale zawsze wracamy do korzeni i je powtarzamy.

No to chyba tyle...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Celin 06 Wrz 2011, 16:05

Dzięki InseCt za "słowa otuchy". Oczywiście już wcześniej też ten temat z rekrutacją monopola czytałem :) i przyznam szczerze, że jestem po nim jeszcze bardziej chętny do wstapienia w wasze szeregi.

Co do wczesnego wstawania to u mnie ciężko, bo lubię sobie pospać. Jednak z uwagi, że lubie też powędkować, to nieraz z zapałem wstawałem i o 5 rano, żeby tylko wyjść na rybki. Swoją droga codziennie do pracy wstaję o 6 i jakoś żyję :D
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Sushi 06 Wrz 2011, 20:36

tez lubie pospac. srednio do roboty zamiast na 10 docieram na 12 :). Jak jest trening to sie zrywam i o 5 zeby wszystko ogarnac ;] sila "pozytywnego zboczenia" ;]
Image
Sushi

Postprzez Celin 06 Wrz 2011, 23:06

A jeszcze trochę pomęczę o replikę. Planuję zakup karabinku M4A1 Gen.II firmy KWA. Słyszałem, a raczej czytałem wiele pochlebnych opinii na temat tego egzemplarza z tej firmy. Czy ktoś z Was miał z nim do czynienia lub ciągle ma i mógłby się podzielić opiniami? Zapewne zakup dopiero w październiku po wypłacie :geek: i coś na temat replik od Was również się dowiem na ewentualnym spotkaniu.
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Mati 07 Wrz 2011, 10:05

Witam Cię!

Mało kto z nas używał te repliki i zapewne chłopaki będą mocno polecać G&P bo sprawdza się od lat. Ja zainteresowałem się II gen KWA w kwietniu tyle, że moja do mnie w końcu nie doleciała więc nie mam doświadczenia. Na papierze faktycznie wygląda świetnie. Ciekawostka - istnieje wersja lepsza i gorsza. Różni się rygorem testów, weryfikacji etc. Polecam KWA USA - podobno niebo a ziemia. Biolog z pewnością mógłby rozkminić to dokładniej :-)

+ dobra cena/jakość - przynajmniej z teorii i opinii,
+ mocniejsze części na "stocku" - prostszy tuning,
+ 400 fps bez tuningu (przynajmniej moja niedoszła wersja M16),
+ ładne body - a po jakimś czasie często tylko ono pozostaje z oryginalnej repli a cały środek jest z tytanu i kryptonitu:P
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Sushi 07 Wrz 2011, 11:31

Mati napisał(a):+ ładne body - a po jakimś czasie często tylko ono pozostaje z oryginalnej repli a cały środek jest z tytanu i kryptonitu:P

leże :lol: :lol:
Image
Sushi

Postprzez Biolog 08 Wrz 2011, 23:46

Witaj Celin
Tu masz link do przepastnego tematu o kwa: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/44986-m4a1-z-kwa/page__st__920__p__1572317__hl__kwa__fromsearch__1#entry1572317 . Polecam ostatnie kilkanaście stron. A co do KWA to tak jak pisał Mati są albo z usa dostępne jedynie w sklepie casg.pl, albo repliki KWA/LMT (czy jakoś tak) składane na taiwanie , czy gdzieś w azji (nie chiny). Te pierwsze nie mają oznaczeń są 200 zł droższe za to podczas montażu jest przeprowadzana bardziej rygorystyczna kontrola jakości co ponoć zapewnia dłuższą żywotność. Tyle w teorii. A teraz najważniejsze: radzę wpaść na kilka treningów tam grono osób które już kilka lat w asg siedzi i niejedną klamkę widziało doradzi ci jaki sprzęt kupić. I mówię tu o nie tylko o replice ale także o mundurze, kamizelce, butach itp. W opisach w sklepach wszystko wygląda pięknie, w praktyce rozlatuje się w rękach. Tak więc bez pośpiechu.
Image
Biolog

Postprzez Rachab 09 Wrz 2011, 08:37

Witaj Celin,

Biolog ma rację - dobrze jest sobie obejrzeć i pogadać z ludźmi, którzy użytkują coś już długo. Dla mnie to bardzo ważne, że mam takich fantastycznych kolegów, że nie musiałam na początek kupować nic nie znając się kompletnie tylko popatrzeć i posprawdzać to z czego oni korzystają (do tej pory wciąż pożyczają mi replikę). Dzięki temu wiem, ze to co mi się podoba najbardziej (ładne body ;) ) jest dla mnie za ciężkie i nigdy nie będę w stanie z tym biegać i że pora przestać myśleć o głupstwach i kupić coś praktycznego :lol:

Swoja drogą jak to jest, że faceci ASG zaczynają zawsze od kupna repliki?
Pewnie nie jest to zły kod, skoro ASG się rozwija...
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Celin 09 Wrz 2011, 16:15

Dzięki. Temat na wmasg już czytałem :) jakis czas temu. Faktycznie temat rzeka.

@Rachab - tutaj Cię zaskoczę, bo pierw był mundur, potem okularo-gogle, i w następnej kolejności planuję replikę.

Co do munduru to też wcześniej się trochę orientowałem w temacie i podobno jesli chodzi o trwałość (chociażby koloru) to polecane były m.in. produkty Proppera. Taki też zakupiłem. Co do okularów ro WileyX, mają sporą wytrzymalość i też były na wmasg wymieniane w gronie raczej tych lepszych, a jeśli chodzi o wzrok to wolę nie ryzykować zakupując słabszy produkt.
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Sushi 09 Wrz 2011, 21:31

ja znawca sptrzetu nie jestem, ja mam ludzi tylkos klejac do kupy, ale jesli o okulary chodzi to zawsze wszystkim polecam Uvex iVo. Wymienne szybki daja komfort zarowno w nocy jak i dzien, fabryczna warstwa antyfoga daje rade i trzyma sie dosyc dlugo, poza tym sa niezniszczalne ;)
Image
Sushi

Postprzez Celin 10 Wrz 2011, 12:16

Widzę że za tydzień macie strzelankę wiecie nie spotkamy. Potem mam wesele szwagierki więc jak się uda to zw 3 tygodnie dopiero :(
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Celin 20 Wrz 2011, 15:54

Czy planujecie w tym tygodniu jakies dziala? :)
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Bernard 20 Wrz 2011, 22:46

Tak. Razem z kibicami Legii idziemy na ustawkę z Lechem Poznań. Nie zapomnij okularów, przydadzą się.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Rachab 21 Wrz 2011, 07:34

Bernard, Ty potworze!

Celin, nie słuchaj go. W niedzielę wypada nam trening - zapewne NIEZWŁOCZNIE ktoś założy temat w dziale IMPREZY OTWARTE, prawda, Panowie? Tam będą szczegóły gdzie i o której.

Rezerwować trzeba sobie niedzielę od późnego poranka do późnego popołudnia/wczesnego wieczoru.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Dravlin 21 Wrz 2011, 15:37

:D NIEZWŁOCZNIE temat został założony w dziale IMPREZY OTWARTE :D czytaj i wbijaj się na trening w całym szpeju jaki masz. Tak też nie przejmuj się jak ci chłopaki powiedzą że możesz pojechać na milsima wygrać go i nie oddać ani jednego strzału :D To jest całkowita PRAWDA :) pojechałem i nie strzeliłem ani razu a wojnę wygrałem i było mega kozacko. Teraz niestety rzadko jestem na treningach bo obowiązki niestety nie pozwalają mi za bardzo, ale mam nadzieje że się spotkamy na którymś treningu i wciągnie cie tak jak mnie.
Nie walcz z idiotami.
Mają przewagę liczebną.
Dravlin

Miejscowość: Leszno

Postprzez Celin 24 Wrz 2011, 22:03

A to ja :) póki co tylko w tym co widac.

Image
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez InseCt 29 Paź 2011, 22:48

Panowie, kilka spotkań było, pora określić się w sprawie decyzji o statusie rekruta.
Potrzebujesz jeszcze kilku spotkań na decyzję, czy już jesteś zdecydowany? ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Następna

Wróć do Przywitaj się

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość