Cytaty wojenne

Tylko związane z tematyką militarną.
Inną tematykę wrzucaj do działu offtopic.

Moderator: HQ

Cytaty wojenne

Postprzez Sushi 12 Sty 2012, 16:19

Jako że własnie siedze w robocie i przekopuje miliardy cytatów bo musze mieć jakiś na slogan, to i cytatów dotyczących wojny troche mi sie przewija. Oto te ciekawsze:

Największe zagrożenie na polu walki stanowi oficer z mapą.
Autor: Anonim

Wojny nie wygrywa się ewakuacjami.
Autor: Winston Churchill

Pociski smugowe - metoda sygnalizowania nieprzyjacielowi własnej pozycji.
Autor: Anonim

Strategia wojny polega na przebiegłości i stwarzaniu złudzeń.
Autor: Sun Tzu

Wojna domowa: Hurra! W imię narodu wybijemy samych siebie.
Autor: Karel Ceper

Wojna jest sztuką wprowadzania wroga w błąd.

Polacy są najbardziej inteligentnym narodem ze wszystkich, z którymi spotkali się Niemcy podczas tej wojny w Europie.
Autor: Adolf Hitler

Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; jeśli jest nieśmiały, spraw by nabrał pychy; jeśli jego wojska są skupione, rozprosz je. Uderzaj, gdy nie jest przygotowany; zjawiaj się tam, gdzie się tego nie spodziewa.

Jeniec wojenny to człowiek, który próbuje zabić ciebie i mu się to nie udaje, a potem prosi ciebie, żebyś nie zabijał jego.
Autor: Winston Churchill
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Miejscowość: Warszawa

Re: Cytaty wojenne

Postprzez Tatar 12 Sty 2012, 17:43

mnie się bardzo podoba inny cytat, nota bene też wojskowy: "z głodu jeszcze nikt się nie zesrał" , na slogan dobre, nie? :D
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Rachab 13 Sty 2012, 13:20

Ja ostatnio czytałam książkę - wspomnienia kobiet, które walczyły na froncie... eee nieważne jakim :D
Pytanie redaktorki - o czym myślały, kiedy był ostrzał? Żeby nie dostać w twarz. Bo to bardzo brzydko wygląda...
Co było najgorsze? że zabijały? że ginęli ich towarzysze broni? Nie, że 4 lata chodziły w męskich gaciach.
Sloganu reklamowego się raczej z tego nie zrobi...

Ale wyobraźcie sobie scenę: oddział saperów - grupa chłopów jak dęby - dowódca - kobieta, idzie przodem, na smyczy ma malutkiego pieska, który wyszukuje dla swojej pani miny...
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Bernard 13 Sty 2012, 15:23

Image
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Wróć do Ciekawostki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość