Nawigacja

Tylko związane z tematyką militarną.
Inną tematykę wrzucaj do działu offtopic.

Moderator: HQ

Nawigacja

Postprzez lisek 03 Gru 2012, 12:47

http://www.seethersky.com/

Dostępne na telefony z androidem...
Może być ciekawe rozwiązanie dla wsparcia dowództwa. Wystarczy że w będzie jeden (telefon z aplikacją) w FT
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Re: Nawigacja

Postprzez InseCt 03 Gru 2012, 13:00

Nie zgłębiłem tematu, ale jeśli to jest to, o czym myślę, no to... Żegnajcie mapy, azymuty, UTM'y...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Katana 03 Gru 2012, 14:00

Nie nakrecajmy sie. Trzeba aktywnego GPS i netu do tego. Nie zastapi nawigacji i mapy, ale powie, gdzie jesst dany odazial mniej wiecej. Jak na uzytek samego JS-u malo przydatne, ale sadze,ze bedzie uzywane na wiekszych imprezach. Raz juz bylo, wtedy, w paiskownicy i z nocnym atakiem na nas. Bartus sie z PMC probowal polaczyc. Nie dalo rady, cos nie banglalo.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bernard 03 Gru 2012, 14:42

Używaliśmy czegoś podobnego na 48h - zżarło pełną baterię w 4,5h
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Bartolini 03 Gru 2012, 14:52

ale to wówczas chcieli korzystać z średnio nadającej się do tego typu działań aplikacji- współrzędne google. Istnieje coś na prawdę fajnego w postaci motion X gps z tym, że jest na iphona, nie wiem czy na androida istnieje wersja, bądź czy jest kompatybilna, i bardziej rozwinięte funkcje są płatne. Tam można odczytywać samoczynnie odświeżające się położenie danego telefonu-telefonów z częstotliwością od 30s do 10 min i aplikacja ma w sobie zarówno mapy satelitarne, jak i mapy terenu ze szlakami itd. z tym że można też tylko w danej chwili odpalić aplikację po uprzedniej komunikacji na radiu, bądź przy założeniu odpalania sprzęta w danych godzinach na 10 minut.
de facto nigdy przez nas nie przetestowana rzecz z racji braku aplikacji u więcej niż jednej osoby ;)
aczkolwiek widzę zastosowanie aplikacji wewnątrz teamu w momencie utworzenia sekcji snajperskiej, bądź rzadkiego zjawiska rozdzielania się fireteamów.
Jak ktoś ma możliwości niech się zainteresuje tym programem. kiedyś może się przydać. jakby co ja go mam, więc można sprawdzić z domu czy działa, jeśli będzie go miał ktoś jeszcze ;)

aa i można jeszcze dzielić się waypointami. np zwiad zaznacza punkt namierzenia wroga czy coś, a hq będąc kilometry dalej odrazu to widzi.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez lisek 03 Gru 2012, 15:24

Dostęp do sieci jest chyba największym problemem... Ale sama aplikacja stworzona jest do ASG i cały czas się rozwija. Można wypróbować na treningu i ocenić czy jest to coś sensownego. Co do motion X gps to będzie cięzko bo iPhony nie są specjalnie popularne. A na androidzie jest prawie każdy nowy smartfon.
lisek

Postprzez Benrey 03 Gru 2012, 16:51

Mnie zaciekawiła z kolei ta aplikacja:
http://wmasg.pl/pl/news/show/375379

A co do testów motion x gps to jako ze również mam iPhona możemy Bartolini potestować w terenie i zobaczyć jak bangla.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Katana 03 Gru 2012, 17:37

Lisek, nie koszta internetu sa problemem, bo t ogroszowe sprawy (kilka zl na 24h) ale zasieg neta. czesto nie mozna gps w kom zlapac takie sa warunki, a o dopiero net.
Bartek dobrze gada, jak powstanie pelnoprawna sekcja najperska, trzeba cos takiego zakombinowac. Ktos sie zna na smartfonach i takich programach ?
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bartolini 03 Gru 2012, 19:20

Benrey, to skombinuj programik, pobaw się nim byś wiedział co gdzie jest i na następnym treningu sprawdzimy. Na wszelki wypadek można mieć taki gadżet. A nóż kiedyś się przyda.. w szczególności, że w założeniu mam być prawdopodobnie w innym fireteamie.
Katana, w razie co wal na forum. Swego czasu trochę kombinowałem ze wszystkim co ma coś wspólnego z nawigowaniem w inny sposób niż papierowy. Przewinęło mi się trochę programów przez ręce. Również wgrywanie własnych map do garmina, do którego tego nie dało się zrobić .. i choć się udało to nie było praktyczne z racji słabej czytelności i zawieszania. Mało co już pamiętam, specem nie jestem, generalnie to nie ma co ukrywać, że nie znam się na tym, ale próbowałem i coś tam zawsze może się podpowie.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez lisek 03 Gru 2012, 21:52

Katana napisał(a):Lisek, nie koszta internetu sa problemem, bo t ogroszowe sprawy (kilka zl na 24h) ale zasieg neta. czesto nie mozna gps w kom zlapac takie sa warunki, a o dopiero net.
Bartek dobrze gada, jak powstanie pelnoprawna sekcja najperska, trzeba cos takiego zakombinowac. Ktos sie zna na smartfonach i takich programach ?

Nie chodziło mi o koszta tylko właśnie o zasięg. "Stare cegły" mają lepszy zasięg ale za to nie mają możliwości wgrania programu. Nowe smartfony z racji minimalizacji mają słabsze anteny i z zasięgim może być problem. Ja osobiście mam solida Samsunga, telefon ma zasięg wszędzie ale tego programiku już sobie nie wgram
lisek

Postprzez lisek 25 Sty 2013, 15:45

Alternatywa dla starych cegieł:
http://www.trekbuddy.net/forum/index.php

Mam od dawna, ale dopiero teraz sprawdziłem co potrafi.
Nawigacja offline do wgrania na komórkę która obsługuje javę (czyli większość)
Można wgrywać mapy (ale nie za dużo bo się komórka wiesza - najlepiej mała mapę obszaru działań) z geoportalu np. Dodatkowo opcja śledzenia trasy, nanoszenia punktów, podawanie prędkości czy wysokości itp.

Zapamiętana trasę można nanosić na Google maps i zapisywac jako gotowy raport:
http://utrack.crempa.net/
lisek

Wróć do Ciekawostki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość