A-tacs iX

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

A-tacs iX

Postprzez Dandysz 16 Lut 2016, 01:30

Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Re: A-tacs iX

Postprzez Celin 16 Lut 2016, 02:43

taki rozmazany tiger :p
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Bartek 16 Lut 2016, 11:06

Całkiem ciekawy. Cała rodzina atacs jest ciekawa. A tak przy okazji skoro temat został poruszony. Co sądzicie o camo, których moglibyśmy używać. Jakie wzory? Multicam świetnie sprawdza się jesienią i wczesną wiosną. Jaki kamuflaż na lato. Może atacs fg albo jakiś rosyjski wzór. Wbrew pozorom wschodnie mundury dobrze kamuflują. A czy nie powinniśmy posiadać naszego wz. 127A czy wz. 2010 skoro zaczynamy myśleć o współpracy z wojskiem?
Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez Bartolini 16 Lut 2016, 22:06

Ja tam zawsze byłem za poczciwym woodlandem jako uzupełnienie. Ale można iść z duchem czasu. W moim przekonaniu najbardziej spójny byłby multicam tropic, ale niestety jakaś cisza w tym temacie u tych tańszych producentów jak np. Helikon.
Jakby nie było drugi komplet na pewno powinien być znacznie bardziej zielony niz dotychczasowy no i zgadzam sie ze być powinien.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez InseCt 16 Lut 2016, 22:35

To może pencott greenzone?
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Dino 16 Lut 2016, 22:44

a ja bym był za WZ
Awatar użytkownika
Dino

Postprzez cotec 16 Lut 2016, 23:20

I ja też że WZ
Awatar użytkownika
cotec

Postprzez Bartolini 16 Lut 2016, 23:34

Każdy ma inny pomysł...ale moze faktycznie iść w związku z tym w kierunku WZ? Przesłanki patriotyczne wezmą górę. Ja mogę sie zdecydować. Szpej duże grono osób i tak bedzie miało w multicamie, ale to moze tylko ciekawie rozbić dość ciemny mundur, jakim jest WZ. Jakaś umowna spójność zostaje bo w polskich służbach oba kamuflaże są w użyciu.
Tylko ja bym brał helikona CPU WZ. 93. Dla mnie nie ma nic bardziej praktycznego niz CPU
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Tatar 17 Lut 2016, 06:19

Ha tez WZ z tych wzgledow ze jest go duzo i wzglednie tani..pencott jesy zajebisty ale cena tez jest zajebista..
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Bartolini 17 Lut 2016, 07:18

Coś czuje że Dandysz nie spodziewał sie takiego obrotu spraw ruszając temat ;)
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Bartek 17 Lut 2016, 09:06

Alternatywą dla pencotu jest fińskie camo. Kamuflaż jest bardzo podobny a cena o połowę niższa. Z tego co wiem Miwo w zeszłym roku szyło takie mundury. Były do kupienia za 300 zł za komplet w kroju M65. Tak wygląda bluza na tle wz. 93.
http://www.miwo-military.net/-produkty/ ... k-adem-3l-
Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez InseCt 17 Lut 2016, 12:46

Kurczę, wydaje mi się, że WZ jest trochę za ciemny... Nawet jak go się złamie MC. Może wyczekamy, aż greenzone stanieje? :P
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Bartolini 17 Lut 2016, 18:32

Powinniśmy podjąć w końcu tę męską decyzję. Zauważcie że temat wraca jak bumerang co roku od co najmniej kilku lat...pomysły, zapowiedzi, udaje sie przeczekać wiosnę i lato narzekając co i rusz, a na jesieni i w czasie roztopów wczesno wiosennych jaramy sie jak genialnie MC działa i tak w koło Macieju.

Dajmy sobie czas do końca marca na ustalenie, który kamo następny i kupujemy.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Dandysz 17 Lut 2016, 19:48

Chyba zmienię temat topica na Atacs WZ :-D
A tak na poważnie byłbym za Atacs'em FG.
Kiedy jesteś większy... wtedy rany postrzałowe są mniejsze.
Awatar użytkownika
Dandysz
Żołnierz

Postprzez Bartek 17 Lut 2016, 20:09

Tak WZ jest za ciemny na nasze warunki i nie ulega to wątpliwości. Da się z niego korzystać ale trzeba cały czas być w cieniu :twisted: . Proponując WZ miałem raczej na myśli specjalne okazje w których trzeba by było wkomponować się w Wojsko Polskie. Co do letniego. Pencott stanieje jak tylko wyjdzie kolejny kosmiczny kamuflaż i wszyscy będą chcieli go mieć. Ja postawiłem na atacs fg, ponieważ jest to wzór wykorzystywany w polskiej armii i na dzień dzisiejszy jest jednym z najlepszych. W warunkach naszego lasu kamufluje idealnie a asortyment w tym camo jest ogólnie dostępny. Ceny na każdą kieszeń.
Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez Bartolini 17 Lut 2016, 20:23

I z MC wyglada niezle...
http://soldiersystems.net/blog1/wp-cont ... G_7646.jpg

...tylko czy to ciągle nie zbyt jasny i zbyt mało zielony czy po prostu zbyt podobny jak na drugi uzupełniający mundur?

Osobiście nie jestem przekonany i wręcz uważam że nie warto robić tyle szumu i zachodu na tak niewielką różnice względem MC.

Pencott faktycznie byłby dobrym wyborem ale ciagle kwestia ceny. Od helikona nawet sama bluza to ponad 300 zł.

Oczywiście dostosuje sie ale akurat atacs fg uważam że nie nadaje sie na drugi mundur. Juz prędzej zamiast MC ale to nie wchodzi w grę
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez InseCt 17 Lut 2016, 21:49

No właśnie, czy nie jest za jasny, biorąc pod uwagę, że omawiamy kamuflaż na lato, gdzie soczystość zieleni jest największa.
Do tej pory łamaliśmy "jasny" mc oporządzeniem w oliwce i banglało. Wz za ciemny, atacs za jasny, kurde ;)
Obgadamy, podyskutujemy i pewnie zostaniemy jak zwykle przy mc/oliwka bo dojdziemy, że tak jest najlepiej i najekonomiczniej :P.
Ale ten pencott greenzone, eshhh <heavy breathing> :P Ciekawe jak wygląda złamany z mc... Kusi odkładać co miesiąc stówkę...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Bartolini 18 Lut 2016, 21:12

Dlatego suma summarum może nie jest złym wyjściem wybranie WZ.

- jest tani
- łatwo dostępny i część już go ma
- świetnie sprawdzi się w działaniach nocnych...kiedy to multicam wręcz fosforyzuje, w szczególności ten znoszony ;)
- będzie spójnym kamuflażem z ideą Stowarzyszenia Cienie. Podkreśli nasz nowy kierunek i image

jest szansa na to, że rozbity szpejem w MC nie będzie aż tak ciemny. Natomiast najważniejszym czynnikiem będzie dobre rozeznanie terenu, w jakim przyjdzie nam działać. Bo WZ owszem jest za ciemny na suche łąki itp. ale sądzę że do gęstego iglaka czy nawet w "żywą zieleń" czyli liściaste, podmokłe tereny będzie wystarczająco dobry.

Być może za kilka sezonów wrócimy do tematu i dodamy kolejny, trzeci mundur. W tym czasie stanieje pencott...
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez Bartek 18 Lut 2016, 21:49

Podpisuję się pod postem Bartoliniego.
Awatar użytkownika
Bartek
Żołnierz

Postprzez Dino 19 Lut 2016, 00:28

Bartolini napisał(a):Dlatego suma summarum może nie jest złym wyjściem wybranie WZ.

- jest tani
- łatwo dostępny i część już go ma
- świetnie sprawdzi się w działaniach nocnych...kiedy to multicam wręcz fosforyzuje, w szczególności ten znoszony ;)
- będzie spójnym kamuflażem z ideą Stowarzyszenia Cienie. Podkreśli nasz nowy kierunek i image

jest szansa na to, że rozbity szpejem w MC nie będzie aż tak ciemny. Natomiast najważniejszym czynnikiem będzie dobre rozeznanie terenu, w jakim przyjdzie nam działać. Bo WZ owszem jest za ciemny na suche łąki itp. ale sądzę że do gęstego iglaka czy nawet w "żywą zieleń" czyli liściaste, podmokłe tereny będzie wystarczająco dobry.

Być może za kilka sezonów wrócimy do tematu i dodamy kolejny, trzeci mundur. W tym czasie stanieje pencott...

Dobrze gada polać mu :D
popieram i dodam ,że zawsze działa sie jak to mówi Sławek w cieniu lasu a tam sprawdza sie nieźle
Awatar użytkownika
Dino

Następna

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość