Broń boczna

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Broń boczna

Postprzez Peter69 02 Mar 2012, 11:51

Witam.Zaczynam zastanawiać się na d zakupem broni bocznej-krótkiej. Nie wiem tylko co lepsze. Replika na CO2 czy na green gaz. Tych pierwszych co prawda nie wiele na rynku .
Image
Peter69

Re: Broń boczna

Postprzez Bernard 02 Mar 2012, 12:45

Użytkowo najlepsze są elektryki. Im tańsze, tym mniej zawodne. Poważnie. Efekt jest taki, że cyma za 180 pln będzie strzelać nawet po wytarzaniu w piasku. Poza tym są dosyć popularne, więc nie ma problemu z naprawą i częściami. Poza tym mają tryb auto, więc same z siebie są dobrą bronią do cqb. Działają we wszystkich temperaturach, w których działają "duże elektryki". Żadnych większych wad moim zdaniem.

Najprzyjemniej zaś strzela się z greengasu. Odrzut, zamek w tylnej pozycji po ostatnim strzale i przyjemniejszy dźwięk pracy. Tylko, że tutaj im droższy tym bardziej niezawodny. I nie działają w niskich temperaturach (syfonują już poniżej +8 stC). Poza tym odrobina piasku i pistolet martwy.

Zależy, do czego Ci ten boczniak. Ja na milsimy, w razie jakiegoś budynku i jako broń podręczna przy zmienianiu boxa w SAWie mam elektryka od cymy, Rachab też. Na pokazówki itp. lepszy greengas.

CO nie używałem, ale słyszałem opinie jak o greengazie.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Bartolini 02 Mar 2012, 13:35

ja na green gazie jadę od zawsze i mając broń na udzie jest bardzo narażona na piach itd. Z zacinką nie miałem problemów, ale po powrocie trzeba dobrze wyczyścić. Jednak fakt jest taki ze przy temperaturach nieco niższych niż te 8 stopni broń w zasadzie bezużyteczna. Problemem często jest to, że w tańszych replikach gazowych zamało gazu podaje i np broń się nie przeładuje, tylko samemu trzeba, bądź w drugą stronę - daje za dużo gazu i sporo ucieka bokiem, na strzelanie ma to taki wpływ, że po prostu szybciej kończy się gaz w magazynku. Lecz wszystko to przychodzi z czasem wraz z zużyciem zaworów i takie problemy mogą się pojawić. Kluczem jest utrzymanie broni w dobrym stanie, ale to też nie gwarantuje. Jak Bernard napisał - w tym przypadku im droższa tym lepsza. Strzelanie z green gazu daje ogromną frajdę. CO2 z tego co wiem nie mają blowbacka więc nie ma frajdy, mają też większą moc a jako że chcemy mieć ją jako zapas, w tym również do budynku, za dużo mocy nie znaczy dobrze. Elektryk odbiera całą przyjemność, ale jest praktyczny.
Musisz dobrze zastanowić się do czego potrzebujesz, jak będziesz korzystać. Nie bałbym sie greengazu, ale musisz się liczyć z sezonowością broni.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Sushi 02 Mar 2012, 13:35

CO ma to do siebie ze sa cholernie mocne...
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Postprzez MacCan 02 Mar 2012, 16:36

moj USP na co2 ma 550 fps :D
praktyczniejszy jest moj Glock 17 od KWA/KSC. moc ok 300-310 fps . zacilany green gazem .
Awatar użytkownika
MacCan

Postprzez InseCt 02 Mar 2012, 17:58

Odradzam gaziaki, prędzej czy później się coś spierd.... oli....
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Peter69 03 Mar 2012, 18:18

Panowie , pisząc o CO2 miałem na myśli te repliki , które mają blowback i sa one o ciut mocniejsze od tych na green gaz. Faktem jest że o elektrykach nie myślałem wogóle.Póki co widzę że zdania jednak podzielone.
Image
Peter69

Postprzez Rachab 05 Mar 2012, 10:01

Peter, sam musisz stwierdzić, co Ci potrzebne i do czego. Ja mam boczną dlatego, że moja główna jest za mocna do budynku i że jako medyk chce mieć coś poręcznego przy opatrywaniu. Kupiłam elektryka na podstawie opinii o ich niezawodności i faktycznie jak na razie jest ok, realizm działania jest dla mnie mniej istotny, biorąc pod uwagę, ze strzelam i tak małymi białymi plastikowymi kuleczkami ;)
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość