Luneta

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Luneta

Postprzez Celin 14 Lis 2011, 00:29

Bawił się ktoś kiedyś tą lunetą Luneta celownicza Delta Optical Entry 3-9x40 MD?
Jej długośc to 348mm :shock: i nie wiem jak to by było na M4 :?
Czy polecacie jakieś lunety i jakiej długości są Wasze, bo może te 348 to nic takiego strasznego?
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Re: Luneta

Postprzez Katana 14 Lis 2011, 01:02

Luneta, jak luneta, do 350 zl kazda taka sama. wazne jest, zeby miala pokretla do regulowania krzyza w formie wiezyczek, a nie sniesznych cosiow do krecenia moneta/srubka. Zlinkowana przez Ciebie tego nie maja. A to strasznie zmudna robota ustawianie lunety bez tego.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Celin 14 Lis 2011, 01:31

a te pokrętła z boku i na górze?
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Bartolini 14 Lis 2011, 01:43

Niestety to sie odkreca i pod tymi korkami są wspominane przez katane "szparki na monety" ;) hehe. Ale tez bym nie przesadzal z tym ze to jakiś problem nie do pokonania. Prawda jest taka ze jeśli używasz jednej wagi kulek, zawsze tej samej lufy i gumki to lunete ustawiasz raz ... prawie na zawsze. Faktem jest ze w tym przedziale cenowym lunety raczej różnią sie tylko wyglądem i firma. Inna sprawa ze wiecej do asg nie potrzeba. Wybierz taka jaka Ci sie podoba. Polecalbym z możliwie jak największym tubusem bo przy małych srednicach, w asg gdzie cel blisko jest, cieżko znaleźć wroga. Ale tez bez przesady by nie montować tarczy strzelniczej na broni ;).
Tak wiec bezpośrednio do lunety nie odniose sie ale tez nie ma to takiego istotnego znaczenia..wg mnie
A co do długości..ja mam acoga to sie nie wypowiem hehe. Kwestia estetyki. Jeśli planujesz np dłuższa preclufe i tlumik dźwięku w której będzie schowana to duża Luneta będzie wygladala wporzadku. Przy krótkiej m4... no rzecz gustu ;) ewentualnie możesz kierować sie przydatnoscią a nie wizualnym efektem.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez lewiatan 14 Lis 2011, 19:26

Witam cię celin
Napiszę ci coś z własnego doświadczenia, na początku gdy zaczynałem z ASG to też myślałem kupić sobie porządną lunetę, wyczaję gościa i go zdejmę. Ale po strzelankach doszedłem do wniosku że nie będziesz miał czasu by się przyczaić i wystrzelić, liczy się szybka akcja a więc kolimator. Masz karabin szturmowy a nie snajperski. Proponuję ci zaoszczędzić kasę i kupić to co ma bartolini albo ja (bartolini ma lunetę+kolimator a ja podobnie). Jak cicho się skradamy to patrze sobie przez lunetę a jak jest akcja to przez kolimator. Zasięg naszych replik to przecież 60m. Jak chcesz to mogę ci pożyczyć jedną z swoich lunet, to zobaczysz jakie to niewygodne gdy musisz szybko wycelować i oddać strzał. Nie chce się wymądrzać ale na początku przygody a ASG nakupiłem sprzętu który zalega. Teraz po roku czasu zupełnie inaczej wyglądają moje zakupy. Jakby co to mogę pożyczyć ci kolimator lub lunetę popróbujesz sam ocenisz. Mogę pożyczyć ci też swój zestaw zobaczysz jaki jest rewelacyjny.
lewiatan

Postprzez Rachab 14 Lis 2011, 20:27

Lewiatan - stęskniłam się za Tobą :)

A ściśle co do pytania to ja się bawiłam. Nic przez nią nie widziałam :D co potwierdzałoby zdanie Lewiatana.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Biolog 14 Lis 2011, 22:17

Moim wymarzonym zestawem jest właśnie to o czym mówi Lewiatan czyli kolimator (mi się podobał eotech) i do tego magnifikator z montażem QD (takim odwalanym na bok). Z tym że taki zestaw to 550 najmarniej, koli Bartoliniego to chyba z 900. Do swojej repliki kupiłem za 100 zł. lunetę 3-9x50 (światło 40 a 50 to spora różnica) i nie narzekam, w 90% przypadków używam jej do obserwacji terenu, z tym że Bartolini słusznie zauważył do m4 luneta nie bardzo pasuje ale nie ma co przedkładać lansu nad zdrowy rozsądek.
Image
Biolog

Postprzez Celin 14 Lis 2011, 23:05

Ok to poprosiłbym o modele tych klimatów co macie i tak zachwalacie :)
Jak wrócę do domu to sprawdzę sobie co to ten magnifikator bo na telefonie mi się nie chce.
Dzięki za wszystkie opinie.
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Benrey 15 Lis 2011, 01:10

"magnifikator" to zwykły powiększacz - na ogół 3x ;) np. http://allegro.pl/magnifier-zoom-eotech ... 87232.html a dzięki montażowi bocznemu jak pisał Biolog możesz mieć szybko koli/lunetkę z 3x
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Celin 15 Lis 2011, 02:07

próbowałem znaleźć u nas w jakimś sklepie montaż QD pivot, ale chyba produkt nieosiągalny. szkoda bo fajny gadżet :)
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Postprzez Mati 15 Lis 2011, 13:18

Ja zauważam dużą potrzebę posiadania jakiegoś powiększenia pod ręką w celach właśnie obserwacji. Do tej pory moimi oczami był Biolog i dobrze się to sprawdzało ale teraz prawdopodobnie kupię sobie luśnię a nawet myślę o niedużej lornetce.
Jeśli chodzi o samą lunetę to Biologa kosztowała 100 zł z mocowaniem w 2 rozmiarach a pozwala na błyskawiczne zestrojenie oka - właśnie dzięki fi 50 i proporcji do ogniskowej. jak się nie złoży do kolby - od razu wszystko widać.
Ale oczywiście koli + magni rządzi
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Biolog 15 Lis 2011, 13:55

http://wmasg.pl/pl/consignment/show/164491 tu masz używany magnifikator z montażem QD.
A tu aimpoint do kompletu http://wmasg.pl/pl/consignment/show/164275 cena takiego zestawu to 250 czyli nie jest już tak tragicznie. Jeszcze kwestia czy wszystko działa jak należy ale podejrzewam że tak.
Image
Biolog

Postprzez Bartolini 15 Lis 2011, 14:02

a mi się coś kojarzy że Lewiatan trochę narzekał na ten magnifikator. Popraw mnie Lewiatan jeśli pomyliłem obiekt narzekania ;). Tak łopatologicznie myśląc zaleciłbym by ktoś kto będzie chciał kupić montaż składany na bok skupił się przede wszystkim na jakości nie tyle samego magnifikatora czy koli a właśnie montażu. Przy naszych działaniach marne kopie mogą nie wytrzymać próby działania w terenie. Z doświadczenia wiem, że im więcej ruchomych elementów tym gorzej dla nas samych. Jak zwykle najprostsze konstrukcje są najlepsze. Jedno jest pewne. Wygląda to fajnie i pro i też mi się podoba. Jak ktoś grał w call of duty MW3 to tam mamy broń właśnie z takim kompletem i jest możliwość składania magni na bok ;) hehe
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez InseCt 15 Lis 2011, 14:04

Jeśli chodzi o lunetę to fajnie broń z nią wygląda. I to chyba tyle. Zasięg w asg jest na tyle bliski, że luneta jest zbędna, bo bardzo trudno się przez nią celuje. Już przy powiększeniu 3x jest problem. Ale to może kwestia przyzwyczajenia. Ja wolę kolimator, punkt wskazuje mi gdzie mniej więcej kulki polecą i tyle. Punkt świeci i to jest bardzo pomocne przy celowaniu o zmierzchu i w nocy, kiedy końca broni nie widać. Dochodzi jeszcze mgła na przyrządach celowniczych...
A z lunetą tego nie zrobisz, chyba, że ma podświetlany krzyż. Dodatkowy minus - ciężar. Na długie wypady będzie problem.
Plus jest taki, że możesz obserwować teren i wypatrzeć coś dalej dokładniej no i że fajniej broń wygląda.
Ale lepiej podnosić lornetkę do oka, niż całą kolumbrynę...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Biolog 15 Lis 2011, 15:52

Jak rozmawiamy już o optyce to czy ktoś kojarzy co to za nokto? http://allegro.pl/noktowizor-generacji-2-poreczny-komplet-okazja-i1922851386.html?source=oo 2 tysie za noktowizor 2+? Mi coś świta że to jest ten sprzęt który był używany przez polską straż graniczną i armie niemiecką. Lewiatan to nie jest ten twój?
2 edit: to jest ps 2000 jedna z wielu opini o tym nokto z sieci: "Też przez jakiś czas miałem styczność z PS2000. Dobry sprzęt, tanimi sposobami można go zamontować na szynie ris lub jak kto woli właśnie do obserwacji z hełmu (jeśli ktoś potrafi poruszać się tak żeby nie przewrócić hehe). Nokto wspaniale współpracuje z latarkami IR, testowałem na Surefire + filtr. Do 400m widać wszystko jak w bajce".
Image
Biolog

Postprzez InseCt 15 Lis 2011, 16:37

Hmm, jeśli to prawda to jedyny problem to chyba mały kąt pola widzenia (co opinia daje do zrozumienia, żeby się nie przewrócić) oraz pytanie czy czasem to nokto nie jest już zużyte i zaraz przestanie działać.
Trzeba by było się zazpytać ile godzin już to nokto przepracowało. To da mi już jakąś wiedzę.

Kurcze, będzie korciło jak się okaże, że to całkiem dobra oferta, bo akurat mógłbym łyknąć :P.

Ale....
Python swego czasu sprzedawał sowje nokto II+, nie to co w linku konkretnie, ale sprzedawał... dlaczego? Może dlatego, że jednak II+ to nie zdaje egzaminu?

Lewiatan, ty kupiłeś nokto, to właśnie? Powiedz, jak widać, a konkretnie interesuje mnie:

- czy jest szeroki kąt widzenia, czy wąski?
- ostrość, czy w ciemni rozróżnisz kontury przedmiotów
- czy widać wyraźnie?

Kurczę, nie kupię nokto w ciemno. Musze najpierw pomacać, zobaczyć jak widać itp itd.

A dla chcących poczytać trochę ogólnych info odnośnie nokto, stan na dzień grudzień 2010:

Tak myślałem od czego by tu zacząć, bo wbrew pozorom, trochę tego na rynkach jest i to w róznych wersjach.
Może od początku. Generalnie są jakby 4 kategorie nokto, każda z nich może występować w różnej generacji (1, 2, 3, 4). I tak:
1. lunety noktowizyjne - inaczej po prostu monookulary różnych generacji, z powiększeniem lub bez, trzyma się w ręku i przykłada do jednego oka, aby popatrzeć. Najprostrza forma nokto, dobra do obserwacji, ale zajmuje rękę.
2. Lornetki noktowizyjne - wiadomo, generalnie do obserwacji, mają większe powiększenie, no i zajmują ręce.
3. Celowniki noktowizyjne - wyglądają jak kolimatory lub luneta, czy tuba noktowizyjna. Fajna sprawa, giwera z tym wygląda już jak kombajn, nie zajmuje rąk, jednak musisz przyłożyć się do broni aby coś zobaczyć. Generalnie sprawdzają się dobrze gen 2+ niestety wzwyż. Drogie.
4. Gogle noktowizyjne - moim zdaniem najlepsza forma nokto, gdyż mocujesz na hełmie, nie zajmuje rąk, widzisz tam gdzie patrzysz. Jednak, aby nie przydzwonić w jakąś gałąź też przydaje się gen 2+, niższe z doświadczeń kolegów nie zdają egzaminu (np night cougar/viper - 1+)

Generacja nokto mówi o zaawansowaniu całego układu. Im wyższa tym obraz jaśniejszy, wyraźniejszy, mniej zniekształcony, mniej wymagający światłą szczątkowego.

Trochę o budowie:

http://wwwnt.if.pwr.wroc.pl/KWAZAR/jakt ... akdzia.htm
http://wwwnt.if.pwr.wroc.pl/KWAZAR/jakt ... 46/gen.htm

tylko podane tam np rozdzielczości są sporo zaniżone, może autor dawno to pisał, kiedy nie było ulepszeń.
Żadne nokto nie będzie działać, gdy będzie totalnie ciemno - dlatego wyposaża się je w emitery podczerwieni (IR), aby dawały choć trochę światła. Minus to taki, że widać czerwoną kropkę z odległości. Nokto nie wolno używać w dzień - popsuje to optykę.

Tak generalnie:
Generacja 0 - nokto aktywne (potrzebowało śiwatła) właściwie pionier nokto, potrzeba było źródła światła, żeby w ogóle działał - można powiedzieć, że to był wzmacniacz obrazu, a nie prawdziwe nokto.
Generacja 1/1+- pierwsze nokto pasywne (nie potrzebuje światła - jedynie szczątkowego, np księżyca) - różnią się od 0 czulszą optyką. Obraz nie jest za bardzo wyraźny, na końcówkach okręgu może zanikać, są czarne kropki. Rozdzielczość 1+ ok 40 linii/mm, poziom sygnału do szumu ok 12:1. Im więcej sygnału tym lepiej, obraz jest mniej zakłócony.
Generacja 2/2+ - dodano płytkę multikanałową (MCP), coś jak plaster miodu, spowodowało to znaczący wzrost czułości i ostrości. I właściwie od tej generacji można powiedzieć, że coś widać w miarę wyraźnie. Rozdzielczość ok 45 l/mm, sygnał szum ok. 15:1
Generacja CGT - upgrade gen 2+, otrzymujemy ok 50l/mm i 18:1
Generacja HPT - kolejny upgrade 2+ owocujący 54-72lp/mm i 18-24:1 - i tutaj to już są parametry gen3! - Jesto cywilna wersja gen 3, gdzie można ją nabyć legalnie.
Generacja 3 - do generacji 2 dodano arsengu galu (GaAs), który jeszcze bardziej wyostrzył i rozjaśnił obraz.
64 lp/mm i mim. 20:1 - i tutaj już wchodzimy w standard armi USA - ze względu na strategie obroności nie eksportują tej gen, chyba, że ma się wykupioną licencję.
Generacja 3A - upgrade gen 3 - 64-72 lp/mm and a minimum 20:1
Generacja 3P- amerykańce pomyśleli, że skoro walczą w mieście, gdzie latarnie dają po oczach i niszczą nokto to można wymyśleć nowy typ i proszę bardzo, gen 3P dedykowana do walk w terenie zurbanizowanym. 64-72lp/mm 24:1, a niektóre egzempalrze podchodzą pod 25-30.
Generacja WPT - gen3 zmodyfikowana związkami fosforu, że nie widać na zielono-czarno tylko bardziej na biało-czarno. 60 lp/mm (czasami 74 lp/mm) 25:1.
Generacja 4 - propotypy i testy, jeszcze nie do końca sprawdzone, ale już są na rynku. 64-72 lp/mm 24:1 - czyli standard 3, ale można w nich biegać wszędzie, od ciemnych piwnic po jasne latarnie.

Na koniec cytat ze strony producenta:
"•Export of GEN-3 night vision equipment from the United States without a valid export permit issued by the U.S. Department of State, Office of Defense Trade Controls is strictly prohibited.
•Generation 4, autogated/filmless technology is not available for export."

Hehe, czyli pozostaje nam najwyżej gen2+ - jeśli w ogóle mamy możliwość bawienia się w coś takiego.
Do obserwacji to gen 1+ wystarczy, ale do bardziej ofensywnych działań, niestety już nie.

To tyle, mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem :) A, i jeszcze jedno, niektóre polskie sklepy mają tendencję do zawyżania charekterystyk
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Bernard 15 Lis 2011, 16:55

Byłem kiedyś na wystawie noktowizorów i myślę, że do naszej specyfiki (chodzenie po lesie z ryzykiem spotkania opforu) nokto powinno mieć co najmniej 40 stopni pola widzenia (to niecała połówka kąta prostego). Ale to tylko moje zdanie.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez InseCt 15 Lis 2011, 17:06

Polecam stronkę:

http://www.atncorp.com

Fajnie wszystko opisane.
A najfajniejsza jest termowizja. I jej ceny :P

Edit:

Ale wiecie co? Nie wiem czy nie lepszą opcją byłoby kupienie nawet jednej z tańszej termowizji (2000 $ :P ) niż nokto za tyle samo lub więcej.
Wtedy nie ważne sa drzewa, krzaki i wypatrywanie, czy jest tam ktoś, czy nie jak to w nokto, tylko pyk... Skan i ooooooo czerwona postać :D

Lepsze to jest, mniej zachodu w obsłudze i wypatrywaniu, no i dają na export :D.
Zulu przesuńcie się na lewo i lekko do przodu, macie przeciwnika na 12, czekajcie na sygnał. Yankee pyk latareczki niczego nie spodziewającym się przeciwnikom i zulu bęcki. :D

Eh... rozmarzyłem się :P
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Bartolini 15 Lis 2011, 18:54

Insect, obecnie jest coś jeszcze lepszego. Noktowizory z przystawka termowizyjną. TO jest dopiero bajka!
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Postprzez lewiatan 15 Lis 2011, 19:23

Witam Wszystkich
najpierw do rachab - miło że przynajmniej się jedna osoba za mną stęskniła, pozdrawiam cię.
Jeżeli chodzi o tą lunetkę to proponuje z 4x powiększeniem bo 3x jest trochę lichawe.
Do bartolini - na początku narzekałem na swój zestaw bo uważałem że jest kiepskie przybliżenie ale po pierwszym milislimie to jednak okazało się że nawet 4x pomaga obserwować a po drugie jest podręczne bo jeden przycisk i mam kolimator. A teraz co do tego nokto to cieszyłem się przez tydzień (to jest dokładnie ten sam) ale po tygodniu zanikał mi obraz, poszedłem do gościa który to naprawia a on powiedział że jest trochę zużyty, oddałem go facetowi oczywiście z wielkim problemem ale się udało. Powiem tak za tą cenę to warto go kupić ale trzeba zwrócić uwagę na to że były dość często używane - służba graniczna i niemieckie wojsko, tak mi powiedzieli w serwisie. Po prostu albo masz farta że kupisz dobry albo nie i trafisz jak ja. Widać dobrze tak że polecam ale uważajcie, po drugie gość który go sprzedaje też się bawił w asg i pytanie czemu go sprzedaje? Sprawdźcie sobie jego zakupy. Jeszcze pytanie do rachab czy kupiłaś już sobie karabin? bo jeżeli nie to na najbliższy trening przyniosę p90, uważam że to jest ideał dla ciebie. Pozdrawiam wszystkich
lewiatan

Następna

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość