"Z czym do lasu?" czyli parę pytań o oporządzenie.

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Re: "Z czym do lasu?" czyli parę pytań o oporządzenie.

Postprzez Celin 12 Kwi 2013, 13:54

Jeśli chodzi o beltkit to opcja tylko z 2 rzędami palsów, więcej będzie już uwierało i przeszkadzało na przykład przy kucaniu.
W kwestii boczniaka to czasem Bernard nosił oraz Lisek, wiem że Lisem nosił gdzieś na klacie lub pod pachą :)
Jak korzystam z beltkita i szelek Condora, tak samo jak chyba Biolog. Zaletą tych szelek jest możliwość podpięcia do nich camelbacka. Ale taki zestaw też niestety swoje kosztuje. Mimo to wychodzę z założenia, że lepiej dopłacić do zestawu niż pójść po kosztach i potem żałować. Tym bardziej, że to są często używane elementy.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez lisek 12 Kwi 2013, 14:34

W cirasie miałem możliwość noszenia klamki pod pachą pod ładownicami na magi. Na razie klamki nie nosze bo:
- przydała mi się tylko raz jak skończyły mi się magi, teraz mam więcej magów i wolę zabrać 2 magi więcej niż klamkę
- nie mam już cirasa, wiec nie mam zbyt wygodnego miejsca do noszenia klamki.

Co do samej kamizelki to raczej nie odczułem dużego dyskomfortu przy leżeniu na brzuchu lub czołganiu się, przy noszeni magów w czestrigu (po 2 sztuki w ładownicy) no ale bez na pewno jest wygodniej,

Pas w zasadzie używam tylko do zamocowania worka zrzutowego, ładownicy na wodę 0,5l lub manierki - miałem camelback i nie jest to specjalnie wygodne dla mnie. Reszta na plecach w ładownicy lub plecaku.

...a w zasadzie boczniaka czasem nosze w plecaku lub torbie na wypadek walki w budynku lub awarii broni głównej. (odkąd mam klamki ani jedno ani drugie się nie zdarzyło)
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez Rachab 12 Kwi 2013, 15:03

Ja noszę boczniaka w kaburze wewnętrznej w kamizelce - z myślą o używaniu go w sytuacji gdy opatruję rannego, czyli w praktyce to kilka promili czasu milsima, jeśli w ogóle. W praktyce, jak już opatruję, odpinam główną, kładę ja sobie w klęku pod uda, odsuwam zamek kieszeni wewnętrznej i zajmuję się rannym. Plusy to fakt, że nie przeszkadza jako taka w niczym i przeciwnik jej nie widzi (nawet przy przeszukaniu dopiero jak znaleźli mi magi do glocka to zorientowali się, że coś jeszcze mam), minusy to waga samej repliki i cholernie ciężkich magazynków do niej. De facto - poza treningami nigdy nie użyłam bocznej.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Kris 12 Kwi 2013, 20:05

Ja na boczniaka szukam MP5k. Siedział by grzecznie w plecaku a to w sumie pełnowymiarowa replika o nie małych możliwościach.
Lead the way !!!
Awatar użytkownika
Kris

Postprzez Bartolini 13 Kwi 2013, 08:28

W sumie wiele zależy od sytuacji w danym milsimie. Jesli jeździłem pojazdem bądź teren zakładał wiele kontaktu z budynkami to nosiłem na udzie kabure z coltem. Natomiast jesli jest to typowo leśny milsim to albo na plecaku na taśmach (w razie awarii czy minimalnej możliwości czesania np bunkrów) albo w ogóle nie biorę klamki co jest częstsze - każdy gram mniej to dobry gram mniej. Wniosek jest taki, że miejsce boczniaka (bądź w ogóle jego obecność) należy uzależnić od specyfiki misji, a nie na stałe planować jego położenie.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bernard 13 Kwi 2013, 19:26

Już od jakiegoś czasu nie biegam z kaburą, bo mi się boczniaki posypały. Ale z tego co pamiętam, to o ile w czasie marszu kabura udowa dawała radę, to już podczas biegu można było ją nieprzyjemnie poczuć. Poza tym utrudniała dostęp do dwóch kieszeni. Jeżeli mógłbym coś zasugerować, to widzę 3 opcje:
- kabura na pasie taktycznym
- na pasku od spodni
- na kamizelce - Image
- ewentualnie na kamizelce obok magazynków, ale wtedy będzie zajmować miejsce magów, więc nie polecam.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Aur 14 Kwi 2013, 18:26

InseCt napisał(a):Z boczną to nie wiem, tak naprawdę to chyba nikt od nas nie miał okazji ustrzelić kogoś z boczniaka, więc się nie przydaje...

Pisklakom bym jednak radził mieć. W Woli Wodyńskiej zdjąłem 3 ludzi z boczniaka, a czwartego przez pomyłkę z srki z tak małej odległości, że do dziś mi wstyd. :oops:

Jak ktoś leży w ghille w dobrym ukryciu to wykorzystanie broni bocznej staje się zupełnie realne.

Co do kabury. Noszę przypiętą do samego paska (bez przypinania do uda) i całkiem nieźle to funkcjonuje.
Aur

Postprzez qrczak 15 Kwi 2013, 13:15

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc :) Co do tej bocznej to tak się na razie tylko zastanawiam, bo niby słyszałem, że do zielonej to nie ma sensu itp (no może poza medykami i snajperami, jak już zostało tu wspomniane) ale z drugiej strony zastanawiam się jak to jest jak się jakiś budynek/bunkier trafi. Z głównej wtedy tak trochę słabo i wtedy boczna się przydaje...czy to tylko moje chore wymysły bo zazwyczaj budynków żadnych nie ma? ;)
qrczak

Postprzez Mati 15 Kwi 2013, 16:34

Marzymy, że kiedyś będą. Skoro jeździmy już i na Śląsk, jest szansa. Mazowsze to dla czarnej posucha.
; )
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez qrczak 03 Maj 2013, 10:53

Kolejne zawracanie czterech liter ;) Na początek nakolanniki ;) Oczywiście Alty, tylko pytanie Superflex czy Ultraflex? Różnica w cenie niewielka, więc nie ma problemu, żebym wziął Ultra. Biolog, jeśli dobrze kojarzę, to ty masz te Ultraflexy? Faktycznie lepiej się sprawują od tych superflexów?

Kolejne pytanie - prawdopodobnie będzie Camelback Source 3L. Teraz tylko pytanie, czy brać z tym pokrowcem co w komplecie dają, czy pęcherz kupić osobno i potem do tego pokrowiec?

I ostatnie pytanie - czy w drużynie macie kogoś z małą głową? u mnie U-vexy Ivo za bardzo odstają, ostatnio przymierzałem, ESS Ice - to już w ogóle porażka była. Sprzedawca powiedział, że Ice NARO też nie załatwią sprawy, bo są węższe, a mi te bryle odstają również na dole. Okazało się, że dobrze przylegają Bolle Silium. Problem taki, że mało opinii o nich znalazłem niestety. Teraz po majówce ma być dostawa Crossbow'ów, to zobaczę, może te będą pasowały, ale macie jakieś inne okulary godne polecenia? Z góry wielkie dzięki za pomoc :)
qrczak

Postprzez Mati 03 Maj 2013, 10:59

Z nakolannikami jest jak z okularami - o czym piszesz. Trzeba przymierzyć. Połazić. Dopiero będziesz wiedział. Mnie Biloga nie pasowały natomiast te wycięte poniżej są super:
Image
Są też niby bardziej przewiewne.
Kolana mam raczej szerokie.
Okulary nie wiem. Dla mnie ważne, żeby wytrzymywały przestrzelenie. Przy okazji mogą być także wygodne :)
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez qrczak 03 Maj 2013, 14:19

Mati, a te co wkleiłeś to co to za model dokładnie? I czy w wawie gdzieś można je dostać albo chociaż przymierzyć?
qrczak

Postprzez danesz 03 Maj 2013, 18:33

W kwestii ochraniaczy. Kuknij arcteryxy. Szeroko używa ich US Soccom i np nasz GROM ;>
http://images.arcteryx.com/S13/450x500/ ... -Black.png
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez qrczak 03 Maj 2013, 19:00

Danesz, wyglądają spoko, ale cena mnie póki co trochę odstrasza. Zwlaszcza, że na chwilę obecną jeszcze parę innych rzeczy czeka w kolejce ;)
qrczak

Postprzez Mati 03 Maj 2013, 22:49

qrczak napisał(a):Mati, a te co wkleiłeś to co to za model dokładnie? I czy w wawie gdzieś można je dostać albo chociaż przymierzyć?

To Ultraflexy Alty właśnie. Możesz przymierzyć moje już 12-go : )

Danesza propozycja jest zaiste zacna!
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez qrczak 03 Maj 2013, 23:42

Tak mi się właśnie wydawało, ale również mi się wydawało, że Biolog w takich poginał, ale widać coś kiepsko te wasze zdjęcia oglądałem ;) A planowałem na 12 juź coś sobie sprawić ;) Zobaczę jeszcze jakie okulary w końcu wybiorę, bo od tego zależy ile kasy zostanie. A jeszcze pytanko o tego camelbacka - ten Source daje radę? I jak z kieszenią na niego? W co wy pęcherze wrzucacie?
qrczak

Postprzez Bernard 04 Maj 2013, 12:57

http://www.specshop.pl/product_info.php ... m_-_HC-008

Do tego pojemnik na wode dostepny w kazdym sklepie asg' tylko taki protip: jak kupisz' to wszystkie kanty trzeba obkleic tasma, bo inaczej moze puscic, jak bedziesz lezal albo przetaczal sie na plecach.

Ten system ma jedna wade: w ujemnych temp moze nie podawac wody. Ale I to nie zawsze.
Bernard

Postprzez Biolog 04 Maj 2013, 17:44

Co do nakolanników to rzuć okiem na ten artykuł: http://wmasg.pl/pl/armoury/show/116502 i poczytaj komentarze pod nim. Od siebie dodam że jakieś 90% airsoftowców używa nakolanników typu superflex reszta śmiga w bijans http://allegro.pl/deltashop-bijan-s-ochraniacze-kolan-army-multicam-i3168495710.html, omawianych ultraflex, lub ma spodnie z nakolannikami: http://www.cryeprecision.com/P-APRCP40232R/Combat-Pants-Ac. Tak więc jest duże prawdopodobieństwo że podpasują Ci łatwo dostępne superflexy. I taka uwaga na koniec pamiętaj że do nakolanników trzeba się przyzwyczaić, jak dobrze dobierzesz nie będziesz czuł że masz coś na nogach.
PS. Na wmasg-u jest dostępny pokaźny secik w multi: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/436319 wyszło mi że cena sklepowa za te fanty to ponad 2200 zł (wliczając cene gogli za 340) więc chyba warto.
Image
Biolog

Postprzez qrczak 19 Maj 2013, 21:13

Pierwszy trening za mną, i oczywiście kolejne pytania ;) mianowicie, to co mnie wkurzało przez prawie cały trening, to hałasowanie rzepami. Może ja przewrażliwiony jestem czy co, ale jak człowiek ma się gdziekolwiek skradać, jak go słychać z kilometra. Prawdopodobnie najbardzej hałasogenne były rzepy od cummerbunda i tej klapy z przodu na dole. I teraz pytanie, czy to norma czy wina mojej kamizelki? I czy można to jakoś wyeliminować?

I kolejna sprawa, to w na treningu miałem 3 ładownice na magi z przodu i jedną z lewej strony. Niestety, przy jakimkolwiek klękaniu magi niemiłosiernie wbijały mi się w udo, co zaowocowało mega siniakiem na lewym udzie, przez kolejne parę dni. Wyżej zamontować ich nie mam jak, podobnie jak podciągnąć wyżej samą kamizelkę. Przesunięcie tego maga z lewej strony do tyłu też bez szans, bo muszę zostawić miejsce na zrzut. Jak ludzie to robią, że mają ładownice w takiej konfiguracji jak ja i wszystko im śmiga a u mnie lipa? Czy to faktycznie kwestia dużej kamizelki, która u osoby normalnego wzrostu, wisiała by zdecydowanie wyżej? Bo nie wiem, czy nie opylić tej a szukać czegoś mniejszego, na takiego hobbita jak ja.
qrczak

Postprzez Bernard 19 Maj 2013, 21:40

qrczak napisał(a):Pierwszy trening za mną, i oczywiście kolejne pytania ;) mianowicie, to co mnie wkurzało przez prawie cały trening, to hałasowanie rzepami. Może ja przewrażliwiony jestem czy co, ale jak człowiek ma się gdziekolwiek skradać, jak go słychać z kilometra. Prawdopodobnie najbardzej hałasogenne były rzepy od cummerbunda i tej klapy z przodu na dole. I teraz pytanie, czy to norma czy wina mojej kamizelki? I czy można to jakoś wyeliminować?

I kolejna sprawa, to w na treningu miałem 3 ładownice na magi z przodu i jedną z lewej strony. Niestety, przy jakimkolwiek klękaniu magi niemiłosiernie wbijały mi się w udo, co zaowocowało mega siniakiem na lewym udzie, przez kolejne parę dni. Wyżej zamontować ich nie mam jak, podobnie jak podciągnąć wyżej samą kamizelkę. Przesunięcie tego maga z lewej strony do tyłu też bez szans, bo muszę zostawić miejsce na zrzut. Jak ludzie to robią, że mają ładownice w takiej konfiguracji jak ja i wszystko im śmiga a u mnie lipa? Czy to faktycznie kwestia dużej kamizelki, która u osoby normalnego wzrostu, wisiała by zdecydowanie wyżej? Bo nie wiem, czy nie opylić tej a szukać czegoś mniejszego, na takiego hobbita jak ja.

1. Wyposażenie bojowe (magazynki, boczniak, granaty) staraj się dać na przód.
2. Wyposażenie niebojowe (latarka, mapa, itp.) na boki, jak tutaj: https://picasaweb.google.com/1154214690 ... 4341474418 . Jak nie masz pasa taktycznego, to przyczep do boków kamizelki, ewentualnie co lżejsze do paska od spodni.
3. Wyposażenie totalnie niebojowe (żarcie, pałatka itp.) do tyłu przyczep, ktoś inny Ci może stamtąd wyciągać rzeczy.
4. Torbę zrzutową przyczep do kieszeni, a dopiero kieszeń do kamizelki/paska.
Bernard

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości