Kurtki

Pytania, a czasem nawet odpowiedzi...

Moderator: HQ

Kurtki

Postprzez Bernard 27 Lip 2012, 20:04

Taka mnie naszla mysl siedzac na warcie na 48h. Jak jedziemy gdzies z nocowaniem, i planujemy wziac kurtki, to lepiej, zeby to byly kurtki w ciemniejszym kamuflazu - noca dystanse sa mniejsze, ludzkie oko dziala inaczej, nie ma odrozniania kolorow, dominuja ciemne ksztalty, wiec jeszcze jeden ciemny ksztalt nie robi roznicy.

Duzo ludzi ma kurtki w woodlandzie jeszcze, wiec adaptacja chyba poszlaby jeszcze lepiej.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Re: Kurtki

Postprzez Mati 28 Lip 2012, 10:51

Pomysł jak najbardziej racjonalny ale np ja zraziłem się do gore i nie wożę kurtki w cale. przynajmniej w lato.
48h jest w ogóle specyficzny - nawet zabranie kompletnego munduru na zmianę nie jest przegięciem a koniecznością... przynajmniej mnie przemoczyło dokumentnie. spodnie wysuszyłem na sobie ale cieszyłem się z możliwości zmiany całej góry.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Ryuu 30 Lip 2012, 09:58

Wspominam czasy z goretexem w wojsku całkiem sympatycznie. Ale jak się Pan powyżej wyraził nie w lato :P ...w lato tez niby fajnie ..ale gdy pod spodem jest dresik jakis cienki. Natomaist ja swojego używałem przede wszystkim w zimie, na poligonie gdy ze starszym kapralem robilismy grila... *kaszel* tyaaaa i tam sie sprawdzal :)

Gorąca pora roku - GORE mowimy nie
Zima- jak najbardziej
Mokra pora roku - Poprostu ideał...byle by nie zakładać czegoś zbyt grubego pod ..bo bedzie przykro :P
Awatar użytkownika
Ryuu

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Rachab 30 Lip 2012, 10:07

Ja będę uparcie promować softa - nawet jak przemięknie na deszczu to trzyma komfort termiczny. A wiecie, że jestem zmarźlakiem w porównaniu do Was.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Ryuu 30 Lip 2012, 10:11

^^ bIedactwo :)

Ja jak bede mial wiecej pieniazkow to zdecydowanie kupie sobie gore znowu, powtarzam lekkie spodnie dresowe pod nim + wojskowy polar = idaelny zestaw na jesienno zimowe noce. Wyprobowalem ;]
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez Rachab 30 Lip 2012, 10:23

No nie wiem, czy takie biedactwo... Jak przemarznę to jestem głównie strasznie wkurzona...
Rachab

Postprzez Ryuu 30 Lip 2012, 10:27

^^ rozpalimy ci ognisko :) bedziesz kapłanką obozu :P
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez Rachab 30 Lip 2012, 10:50

Urocze. Niepraktyczne. Urocze :lol:
Rachab

Postprzez danesz 30 Lip 2012, 10:53

Gosiak jak jest wkurzona to jest kapłanką ale Khorne'a i czasem Slaneesha.
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Rachab 30 Lip 2012, 11:03

danesz napisał(a):...czasem Slaneesha.

Śmiele sobie Waćpan znajdujesz moją płochość, śmiele...
Rachab

Postprzez Ryuu 30 Lip 2012, 11:06

Slaneesha mowisz? :P brzyyydko oj brzyyydko :P I tak najwazniejsze ze nie nurgla ;P
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez danesz 30 Lip 2012, 11:32

Kapłanami Nurgla to wszyscy jesteśmy na zakończenie sima 0_o
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Ryuu 30 Lip 2012, 11:33

No coz ;P jak sie biega w pelnym sloncu w Gore :P xD
Awatar użytkownika
Ryuu

Postprzez InseCt 30 Lip 2012, 11:47

Gosiaka jak jest zły to trzeba ostrożnie przez kijek dotykać... :P
A co do kurtki. Chodzi się w niej raczej w zimę i to w nocy - a w nocy akurat pasuje wdl. W zimę w dzień jakoś można wrzucić na siebie pod bluzę mundurową jakieś ocieplacze, żeby dalej multicamem świecić ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Bernard 30 Lip 2012, 11:51

Ja te wszystkie nazwy kojarze, w mlodosci gralem w MUD-a Arkadia, niby tekstowka, a jaka zajefajna...
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Mati 30 Lip 2012, 20:10

InseCt napisał(a):Gosiaka jak jest zły to trzeba ostrożnie przez kijek dotykać... :P
A co do kurtki. Chodzi się w niej raczej w zimę i to w nocy - a w nocy akurat pasuje wdl. W zimę w dzień jakoś można wrzucić na siebie pod bluzę mundurową jakieś ocieplacze, żeby dalej multicamem świecić ;)

To z kolei znowu niezgodnie z ideą z pierwszego postu bo w zimowej aurze, na śniegu, akurat ciemność WD pożytku nie przysparza?
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez Tatar 30 Lip 2012, 20:53

z Gore to jest tak, że trzeba przede wszystkim wiedzieć kiedy to ubrać i co ubrać pod spód..ja praktycznie (może poza sezonem ściśle letnim) zawsze mam gore w nadupniku. Tylko, że jeżeli przewiduję ciągły marsz, chociażby stosunkowo wolnym patrolem, to w zależności od temp. pod spód ubieram tylko koszulkę termoaktywną albo koszulkę termoaktywną plus cienki polar, żadnej dodatkowej bluzy wojskowej. Generalnie wyznaję zasadę, że w czasie działań lepiej być ubranym zbyt lekko niż zbyt grubo (bo rozgrzejesz się w marszu a jak się przegrzejesz to daleko nie zajdziesz o bieganiu nie mówiąc). A i tak zawsze ma się na sobie kamizelkę, plecak i inny szpej. A jeszcze to co Mati powiedział, ja osobiście na milsim dłuższy niż 24 h zawsze biorę kompletny mundur na przebranie. Bo kiedy trzeba się położyć i chwilę przespać a jest się przemoczonym, to nic tak nie działa na morale, jak suchy mundur ;) i ciepła herbata :) (o wkładce do śpiwora w warunkach milsimowych to można pomarzyć...)
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez InseCt 30 Lip 2012, 22:47

Mati napisał(a):
InseCt napisał(a):Gosiaka jak jest zły to trzeba ostrożnie przez kijek dotykać... :P

To z kolei znowu niezgodnie z ideą z pierwszego postu bo w zimowej aurze, na śniegu, akurat ciemność WD pożytku nie przysparza?

Mati, mówię tylko o górze w wdl. Dół jasny. Jak będzie zima i ciemniej to Ci pokażę dlaczego ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Mati 30 Lip 2012, 23:04

Pamiętam bardzo dokładnie:) nie tylko z NWN. Pamiętam też jak było widać chłopaków w prześcieradłach BW. Trzeba ani za biało bo to nie rosyjska carska zima ani za ciemno bo jednak śnieg bywa często na tej szerokości geograficznej ale pnie drzew, rozjechane drogi, inne plamy są ciemne. Rozwiązaniem nie była kamizelka zwyczajnie na wierzch maskałatu i tyle?
Image
Awatar użytkownika
Mati

Postprzez lisek 31 Lip 2012, 08:11

Najlepsza była by prawa strona na biało a lewa w kamuflażu. Wtedy w zależności od okoliczności możemy stanąć albo prawym albo lewym bokiem do potencjalnego zagrożenia
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Wróć do Dział techniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość