[TRENING OBOWIĄZKOWY] - Czarna Struga 12.07.15

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OBOWIĄZKOWY] - Czarna Struga 12.07.15

Postprzez InseCt 13 Lip 2015, 14:51

I jak tam Wasze zakwasy? ;)
Było bardzo intensywnie, trening wyczerpujący, dzięki o wiele liczniejszemu przeciwnikowi, stosunek był chyba 3:1.
Jak na taką przewagę przeciwnika oraz teren prawie zasadzkowy, w drugim kontakcie było całkiem nieźle, ale to, co mi się rzuciło w oczy:
- brak radia u operatorów - utrudniało to zorientowanie się im w sytuacji, kiedy ta była bardzo dynamiczna.
- brak oglądania się za siebie podczas marszu w szyku patrolowym
- brak prawidłowego chowania się za przeszkodami lub w ogóle - podejrzewam, że straty byłyby wtedy mniejsze.
- w pierwszych fazach kontaktu 360 grało, potem im dalej, tym z tym było gorzej, co zaowocowało zajściem nas od tyłu, ale z tego co pamiętam, chyba ktoś od nas ich zauważył, jak to było?

A tak w ogóle było ekstra ;) Dzięki wszystkim za trening
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] - Czarna Struga 12.07.15

Postprzez Ojciec 13 Lip 2015, 15:37

Naprawdę fajnie.

Ustosunkuję się do wypowiedzi Insecta.

Co do radyjek to mam już mieszane uczucia. Potrzebne jak najbardziej ale w sumie nie zawsze. W ferworze walki i tak część komunikatów ucieka czy to na radiu czy też drąc ryja.

Faktycznie z tym rozglądaniem się i sprawdzaniem co z resztą teamu jest kiepsko. Jak i z przekazywaniem zanków dalej. Tutaj w Bravo muszę pochwalić Ruskiego bo się starał chłopak pilnować, katanę ochrzanić :D bo się nie rozglądał, brata nie widziałem bo szedł pierwszy.

Co do chowania to też problem. Może na następnym treningu część czasu należy poświęcić bo to na naszych dystansach podstawa.

Co do 360 i ostatniej fazy to team Bravo. Mieliśmy w tym momencie kontakt od czoła, ja pilnowałem pleców i ich zlokalizowałem. Niestety w tym samym momencie polegli Katana i Brat na swoim kierunku walki, chwile potem przyjęciu zlokalizowanego kontaktu a po śmierci K i B zginałem dostając z ich kierunku. Został Ruski, który o ile dobrze pamiętam wypunktował 4 i z tej strony na chwilę zagrożenie zostało zażegnane.
W bravo 360 na co sami między sobą zwracaliśmy uwagę hulało. Katana dostał przyzwolenie na większą swobodę w związku z obsługa km i dobory rozlokowania kaema tak aby miał jak najdogodniejszy sektor. Przy każdy zatrzymywaniu się idąc do punktu gdzie podjęliśmy walkę Bravo rozkładało się na 360 zabezpieczając tyły.

Tatar nie zazdrosze ci jako dowódcy. Częstą na podstawie szczątkowych informacji, rwącej się łączności musisz na szybko w niekorzystnym terenie podejmować decyzje. Przejebane.

Co do minusów to 1 scenariusz jako dow. Bravo dałem ciała bo poległem pierwszy a po drugie nie wykonałem wszystkich rozkazów a wynika to z tego, że nie wszystkie doleciały.

2 scenariusz. Po wycofaniu się za drutów gdzie padła osłona Charli nie potrzebnie ktoś pogonił za czujka nepla. Tutaj nam się wszystko rypło. Trzeba się chyba było cofnąć do budynku, przetasować żeby wyrównać stany FT i dalej działać. No i nie odchodzić aż tak daleko od Charli chyba, że Charli to też pełen FT + dow. lub działa na zapleczu Alpha i Bravo
Awatar użytkownika
Ojciec

Miejscowość: Kobyłka

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] - Czarna Struga 12.07.15

Postprzez Brat 13 Lip 2015, 16:47

Odnośnie odwracania się i sprawdzania co z resztą, to robiłem, to co 15-20 kroków (Katana może potwierdzić).

A podczas drugiego kontaktu, to jak przeskoczyliśmy przez drut, to jakoś chyba z przodu został zlokalizowany przeciwnik, wyprułem w jego kierunku z pół maga i odwróciłem się, żeby zobaczyć na tyły i w tym momencie zobaczyłem 3 gości i zdążyłem tylko krzyknąć, że kontakt tył, i w tym momencie ja i za chwilę Katana byliśmy już trupami.

A z radiem, to podczas kontaktu mało co się słyszy na radiu, zwłaszcza jak obok Ciebie wali km, wybuchają granaty itp., więc darcie mordy daje czasami lepsze efekty, niż komunikaty po radiu.
Brat

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość