[Bushcraft] termin do ustalenia

Informacje o wszystkich imprezach otwartych od umawiania się na browar przez strzelanki po imprezy historyczne, kulturowe etc.

Moderator: HQ

[Bushcraft] termin do ustalenia

Postprzez StrzeLuk 25 Paź 2015, 19:58

Tworzę nowy wątek zgodnie z zapowiedziami. Chodzi o nocleg w lesie po cywilnemu (bez replik, chyba że ktoś chce). Trening ma na celu przetestowanie sprzętu, technik, nowych praktyk w temacie noclegu w lesie. Przynajmniej ja mam taki cel.

Nigdy nie nocowałem w lesie, tym bardziej o tej porze roku. Chcę przetestować sprzęt, który zakupiłem w marcu na Fuckenhorsta i to tej pory leży w szafie. Nie chcę robić testów na oficjalnej imprezie ani na trawniku przed domem.

Jaki jest plan?
- Spotkanie około 16 (za jasności), żeby dotrzeć i wybrać miejsce jak jeszcze będzie jasno.
- Budowa prowizorycznego obozowiska
- Jakaś kolacja (kuchenka, mały(!) ogień, piwko (jedno), testy MRE)
- Kima
- Rano zbiórka ASAP (śniadanie raczej w domu chyba, że będzie ochota)

Jakie warunki mnie interesują?
- Przede wszystkim bez deszczu
- Temperatura na plusie (preferowane >6)
- Raczej weekend, chodź jak ktoś może w tygodniu to ja chętnie
- Ktoś do towarzystwa :)

Na razie zbieram listę chętnych. Od razu pytanie czy weekend 31.10 - 01.11 wchodzi u kogoś w grę? Tydzień potem już mamy trening nocny, więc odpada.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
StrzeLuk

Miejscowość: Babice Nowe

Re: [Bushcraft] termin do ustalenia

Postprzez Bartolini 26 Paź 2015, 20:55

Tak jak rozmawialiśmy ja jestem chętny. Też mam swoje cele, które głownie opierają sie na przetrenowaniu pewnej wiedzy by w razie nagłej potrzeby sprawnie poszło. Nigdy nie ma na to czasu wiec sam od pewnego czasu myślałem o takim wypadzie i akurat wyskoczyłaś z tematem. Niestety dla mnie termin 31.10 odpada :/
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Wilk 26 Paź 2015, 22:31

Ja jestem za, może być z replikami, mały patrol itp. 31.10 -1.11 odpada.
Też mam mega zajafkę na tym punkcie. Co do terminu dla mnie lepszy weekend.
Może wstępnie 7.11?
Dla mnie warunki bez znaczenia, śpię w biwi + tarp(ponczo). Spałem tak latem kiedy było ok 20C i o mało się nie ugotowałem, pora sprawdzić warunki jesienne. Może być nawet deszcz, ale wtedy bez replik. Większe wyzwanie z rozpalaniem i ogólnie z kontrolą suchości.
Jestem za tym żeby zbudować prowizoryczne obozowisko z małym ogniskiem w środku czy coś.
Awatar użytkownika
Wilk

Miejscowość: Warszawa

Postprzez danesz 29 Paź 2015, 23:19

Czołem.

Cześć zapewne pamięta iż dawno temu namawiałem na takie inicjatywy.
Ale zapewne większość nie wie, że zajęliśmy się tego typu działalnością z Matim. :D
Dysponujemy miejscami w okolicy Rawy ( nie, tym razem nie mówię o Kaleniu , chociaż gdyby ktoś chciał - czemu nie ), dysponujemy sprzętem i chęciami. :)
Jeśli byliby chętni - dajcie tylko znak, ustalcie termin i powiedzcie mniej więcej czego oczekujecie.
Mamy opracowanych kilka modułów ( w stopniach podstawowym i zaawansowanym ), które są przez nas wałkowane na szkoleniach. Oczywiście ze względu na stan moich kolan, moduły są raczej stacjonarne ( poza nawigacją, gdzie trzeba przejść około 2 km ).

Tak więc jak napisałem , ustalajcie termin ( przykładowo dla mnie jest bez różnicy czy to weekend czy dzień roboczy ), listę uczestników, zakres zagadnień, a My się resztą zajmiemy.

Pozdrawiam w imieniu swoim i Matiego. ;)
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Mati 30 Paź 2015, 21:43

Chyba damy im zniżkę, nie? :)
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Wróć do Imprezy otwarte

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość